Bár sokszor nem is gondolunk rá, de a hormonok jelentős szerepet játszanak a hízásunkban, fogyásunkban. Hiszen meghatározzák a hangulatunkat, az étvágyunkat, az anyagcserénket. Nem mindegy, milyen ételeket eszünk a menstruációs ciklusunk egyes időszakaiban vagy a stresszes napokon. A kiegyensúlyozatlan hormonháztartást és a hangulatingadozásainkat azonban bizonyos ételekkel jobb irányba tudjuk terelni. De mit érdemes ennünk, ha tombolnak a hormonok?

Egye magát boldoggá!

LEVERTNEK ÉRZI MAGÁT A MENSTRUÁCIÓ ELŐTT AZ OK: Ingadozó női hormonok

A menstruáció előtti időszakban a legtöbb nőnél jelentkeznek a PMS tünetei: fejfájás, aluszékonyság vagy épp álmatlanság, étvágytalanság vagy csak bizonyos ételek kívánása, verejtékezés, ingerlékenység, levertség, akár depresszió is. A sor hosszan folytatható. Ezek a tünetek akár már tíz nappal a menstruáció előtt is jelentkezhetnek. Kiválthatja ezeket az ösztrogén és a progeszteron ingadozása. Bár teljesen nem szüntethetők meg ezek a kellemetlen tünetek, bizonyos ételek fogyasztásával – ha úgy tetszik, speciális PMS-diétával – enyhíthetők. A legfontosabb, amit ilyenkor tehet, hogy igyekszik állandó szinten tartani a vércukrát. Minél több cukrot és koffeint visz be a szervezetébe, annál erősebbek lehetnek a tünetek. Ilyenkor tehát érdemes elkerülni az ezeket tartalmazó ételeket, italokat, és két-három óránként egyen valamit. Nem kell mindig egy nagy tál ételt elpusztítania, de csipegessen: ne hagyja, hogy leessen a vércukra.

SEGÍTŐ ÉTELEK:

Ha ilyenkor úgy érzi, meg tudna enni egy egész doboznyi fagyit, ezzel valószínűleg azt üzeni a szervezete, hogy alacsony a magnéziumszintje. Ezt pótlandó, rágcsáljon sötétzöld színű zöldségeket (például spenótot), vagy egyen magas kakaótartalmú étcsokit. A cinkben gazdag tökmag is segít helyrebillenteni az ingadozó női hormonok egyensúlyát, de legjobb, ha B6-vitaminban gazdag halat és csirkét fogyaszt.

ALVÁSHIÁNNYAL KÜZD ÉS NEHEZEN TUD KONCENTRÁLNI AZ OK: Alacsony melatoninszint

Ha minden éjszaka nehezen alszik el, gyakran felriad, kialvatlanul ébred, az hosszú távon komoly problémát okozhat. A rossz alvás miatt az éjszaka, aminek a nap legpihentetőbb részének kellene lennie, akár a nap legstresszesebb időszakává is válhat. Forgolódunk, számoljuk az órákat, vagyis, hogy mennyit (nem) alszunk még, míg szól az ébresztő. A melatonin hormon feladata, hogy segítse az alvásunkat. Ezt az agyban lévő kis tobozmirigy termeli, és ez felel az alvási és ébrenléti ciklusunk kontrollálásáért. „Lekapcsolja” az agyi aktivitást: vagyis a melatonin miatt nehezebben koncentrálunk, és kevésbé vagyunk fizikailag aktívak. Magyarul álmossá tesz. Ha a szervezet melatoninszintje normális, az alvással sem lesz bajunk. A termelődését segíthetjük, ha az alváshoz teljesen elsötétítjük a szobát, és alvás előtt legalább fél órával kerüljük az erős fényt, például a tévét, laptopot, és az okostelefonokat is kikapcsoljuk.

SEGÍTŐ ÉTELEK:

Fontos, hogy napközben elegendő mennyiségű fehérjét fogyasszon, húsokat, halakat, babféléket, lencsét, magvakat és dióféléket. Legjobb, ha az utóbbiakat nyersen és sózatlanul eszi. A fehérje segíti a melatonin termelését. Ugyanakkor kerülje a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztását lefekvés előtt, mert ezek emésztése (főleg a vörös húsoké és a magvaké) megterhelheti a gyomrot, így pedig rosszabbul fog aludni.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink