Megint egy újabb év, de a fogadalom a régi? A testükkel elégedetlen emberek döntő többsége szilveszterkor megfogadja, hogy most aztán gyorsan megszabadul zavaró súlyfeleslegétől. Sajnos azonban a sikerességi ráta mindössze 5 százalék. Dr. Forgács Attila gasztropszichológus szerint az újévi fogadalom bukásának fő oka rendszerint az, hogy irreális terhet rak az emberre.

Ezeket a fogyókúrás buktatókat kerüld el januárban!

A bukás okai

ELÉRHETETLEN CÉL KITŰZÉSE.
Ilyenkor borítékolhatjuk a bukást. Ahogy dr. Forgács Attila gasztropszichológus megfogalmazta: „Nem egy hatalmas karácsonyi lakomán hízunk el egyik napról a másikra, hanem sok hétköznapon át, folyamatosan. Logikus, hogy mondjuk húsz kiló többlettől nem lehet már januárban megszabadulni, hiába fogadjuk ezt meg szilveszter éjjelén. A sikeres és tartós fogyókúra türelemjáték.”

TÚL ÁLTALÁNOS CÉL MEGFOGALMAZÁSA:
Le akarok fogyni. De mennyit? Hogyan? Mikorra? Ha ezekre a kérdésekre nem fogalmazzuk meg a választ és nem készítünk reális, több kisebb célból álló motivációs stratégiát, akkor soha nem fog tudatosulni bennünk a célunk, csupán egy érzés lesz, egy vágy, amit konkrétumok nélkül nehezen érhetünk el.

TÚL GYORSAN TÚL NAGY SÚLYTÓL AKARUNK MEGSZABADULNI.
Ezért drasztikus fogyókúrába kezdünk. Ez viszont éhezéssel jár. Amire a szervezet úgy reagál, hogy tartalékolni kezd, és akkor megint ott vagyunk, ahol a part szakad.

 

Hamar feladjuk

Minél elérhetetlenebbnek érezzük a kitűzött célt, annál valószínűbb a visszaesés. „Mindenki szeretne csinos és vonzó lenni, amit ma a karcsú és izmos alakkal azonosítanak. Változtatni viszont nehéz és ijesztő, kitartást, valamint sok időt igényel. Mindez annyi pluszenergiát követel, hogy elgondolkodunk, megéri-e. Ezért aztán a januárt még rááldozzuk, februárra viszont minden visszaáll a régi kerékvágásba, amikor is nyugtázzuk, hogy a célunk elérhetetlen – és »jó így nekem, ahogy van«” – mutat rá a szakértő.

 

Nagy százalékban bukta

A statisztikák szerint egyre többen és egyre fiatalabban fogyókúráznak súlyfelesleg miatt, azonban a sikerességi mutatók kiábrándítóak:

  • gyomorszűkítésen átesett páciensek 40 százaléka tud tartós változást elérni – ezt a szakma már sikerként éli meg,
  • orvosi vagy dietetikusi kontroll alatt elért eredmények esetében 80 százalékos a visszaesés,
  • népszerű divatdiéták esetében pedig 95 százalékos a bukás. „Elemzéseim során több mint 1200 különböző divatdiétát tudtam összeszámolni, ezek nem igazán működnek hosszú távon, ráadásul a bukás után több felesleg szalad fel az emberre, mint amikor elkezdte a fogyókúrát” – figyelmeztet dr. Forgács Attila, aki szerint először tájékozódni kell a diétás lehetőségekről, azok sikerességéről, és tanácsos a kúrát mindig egyénre szabni.

 

A hirtelen változás árnyoldala

A lefogyott túlsúlyos épp olyan pszichés változáson megy keresztül, mint az, aki megnyeri a lottó ötöst: gyakran nem tud mit kezdeni a helyzettel.
Előfordulhat:

  • identitásvesztés: a lefogyasztott túlsúlyos nem ismeri azt, aki visszanéz a tükörből,
  • szerepvesztés: eddig a túlsúlyát leginkább mókás, harsány stb. személyiséggel kompenzálta, most nem tudja, hogyan viselkedik egy karcsú ember, imposztor szindróma lép fel: bűntudat alakulhat ki az emberben, úgy érzi, becsapja azokat, akik szépnek látják.

Mindez instabilitást hozhat a személyiségben, akár már egy év múlva újra túlsúlyos szeretne lenni, mert azt az életformát, azt a személyiségét ismeri. Persze ez nem mindenkire igaz, de az biztos, hogy a nagy változáshoz nem csak egy jó edző és dietetikus kell, nem árt, ha segít egy olyan szakember is, aki tudja, hogy mi megy végbe ilyenkor az ember tudatalattijában.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink