Megint egy újabb év, de a fogadalom a régi? A testükkel elégedetlen emberek döntő többsége szilveszterkor megfogadja, hogy most aztán gyorsan megszabadul zavaró súlyfeleslegétől. Sajnos azonban a sikerességi ráta mindössze 5 százalék. Dr. Forgács Attila gasztropszichológus szerint az újévi fogadalom bukásának fő oka rendszerint az, hogy irreális terhet rak az emberre.

Ezeket a fogyókúrás buktatókat kerüld el januárban!

A bukás okai

ELÉRHETETLEN CÉL KITŰZÉSE.
Ilyenkor borítékolhatjuk a bukást. Ahogy dr. Forgács Attila gasztropszichológus megfogalmazta: „Nem egy hatalmas karácsonyi lakomán hízunk el egyik napról a másikra, hanem sok hétköznapon át, folyamatosan. Logikus, hogy mondjuk húsz kiló többlettől nem lehet már januárban megszabadulni, hiába fogadjuk ezt meg szilveszter éjjelén. A sikeres és tartós fogyókúra türelemjáték.”

TÚL ÁLTALÁNOS CÉL MEGFOGALMAZÁSA:
Le akarok fogyni. De mennyit? Hogyan? Mikorra? Ha ezekre a kérdésekre nem fogalmazzuk meg a választ és nem készítünk reális, több kisebb célból álló motivációs stratégiát, akkor soha nem fog tudatosulni bennünk a célunk, csupán egy érzés lesz, egy vágy, amit konkrétumok nélkül nehezen érhetünk el.

TÚL GYORSAN TÚL NAGY SÚLYTÓL AKARUNK MEGSZABADULNI.
Ezért drasztikus fogyókúrába kezdünk. Ez viszont éhezéssel jár. Amire a szervezet úgy reagál, hogy tartalékolni kezd, és akkor megint ott vagyunk, ahol a part szakad.

 

Hamar feladjuk

Minél elérhetetlenebbnek érezzük a kitűzött célt, annál valószínűbb a visszaesés. „Mindenki szeretne csinos és vonzó lenni, amit ma a karcsú és izmos alakkal azonosítanak. Változtatni viszont nehéz és ijesztő, kitartást, valamint sok időt igényel. Mindez annyi pluszenergiát követel, hogy elgondolkodunk, megéri-e. Ezért aztán a januárt még rááldozzuk, februárra viszont minden visszaáll a régi kerékvágásba, amikor is nyugtázzuk, hogy a célunk elérhetetlen – és »jó így nekem, ahogy van«” – mutat rá a szakértő.

 

Nagy százalékban bukta

A statisztikák szerint egyre többen és egyre fiatalabban fogyókúráznak súlyfelesleg miatt, azonban a sikerességi mutatók kiábrándítóak:

  • gyomorszűkítésen átesett páciensek 40 százaléka tud tartós változást elérni – ezt a szakma már sikerként éli meg,
  • orvosi vagy dietetikusi kontroll alatt elért eredmények esetében 80 százalékos a visszaesés,
  • népszerű divatdiéták esetében pedig 95 százalékos a bukás. „Elemzéseim során több mint 1200 különböző divatdiétát tudtam összeszámolni, ezek nem igazán működnek hosszú távon, ráadásul a bukás után több felesleg szalad fel az emberre, mint amikor elkezdte a fogyókúrát” – figyelmeztet dr. Forgács Attila, aki szerint először tájékozódni kell a diétás lehetőségekről, azok sikerességéről, és tanácsos a kúrát mindig egyénre szabni.

 

A hirtelen változás árnyoldala

A lefogyott túlsúlyos épp olyan pszichés változáson megy keresztül, mint az, aki megnyeri a lottó ötöst: gyakran nem tud mit kezdeni a helyzettel.
Előfordulhat:

  • identitásvesztés: a lefogyasztott túlsúlyos nem ismeri azt, aki visszanéz a tükörből,
  • szerepvesztés: eddig a túlsúlyát leginkább mókás, harsány stb. személyiséggel kompenzálta, most nem tudja, hogyan viselkedik egy karcsú ember, imposztor szindróma lép fel: bűntudat alakulhat ki az emberben, úgy érzi, becsapja azokat, akik szépnek látják.

Mindez instabilitást hozhat a személyiségben, akár már egy év múlva újra túlsúlyos szeretne lenni, mert azt az életformát, azt a személyiségét ismeri. Persze ez nem mindenkire igaz, de az biztos, hogy a nagy változáshoz nem csak egy jó edző és dietetikus kell, nem árt, ha segít egy olyan szakember is, aki tudja, hogy mi megy végbe ilyenkor az ember tudatalattijában.

 

Hozzászólások

Újulj meg kortyról kortyra
Jótékony hatásai már pár óra után érezhetőek, hosszú távon teljesen átformálja az életed a napi szintű optimális mennyiségű vízfogyasztás.
Gyors csirkemellcsíkok vacsorára: ettől nem fogsz hízni
Gyakran belefuthatunk olyan véleményekbe, hogy a csirkehús kissé unalmas, könnyen kiszárad, nem túl karakteres ízű…
Pörögj fel hóban-fagyban! Serkentsd télen is az anyagcseréd
Télen nem csak az időjárás, de az életmódunk is drasztikusan megváltozik. Kevesebbet sportolunk, hiszen a hidegben kinek van kedve futni, úszni vagy lemenni az edzőterembe.
Ismerd meg a teákat, és könnyebben elindul a fogyás!
Ha a kilókkal küzdesz, akkor biztosan pontosan tudod, mennyit jelent, ha odafigyelsz a táplálkozásodra, lemondasz a szénhidrátról és természetesen mozgással is segíted a diétádat.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Itt a nagy krumplidiéta – 1 hét, mínusz 2 kiló!
Már csak egy-két heted maradt, hogy megszabadulj némi súlyfeleslegtől? Akár 7 nap is elegendő lehet, hogy leadj pár pluszkilót: segít a burgonyadiéta!
Viszlát, téli túlsúly! Mutatjuk a legjobb diétás trükköket
Az a sok ünnep és ünnepi lakoma. Az a sok hosszú, hideg téli nap és este, amikor forró kakaóval kényeztetjük magunkat. Ezek az apró bűnök tavaszra megteszik ám a hatásukat. De még nem késő! Talán ez az utolsó pillanat, hogy megállítsuk az alattomos, téli kilókat, amelyek feltartóztathatatlanul telepednek ránk.
A legszebb téli kirándulóhelyek, ha hétvégén nem akarsz otthon ülni
Tagadhatatlanul jó puha pokrócba burkolózva, forró teát szürcsölgetve ücsörögni a kedvenc fotelünkben otthon. Ám télen is érdemes rászánni magad egy kirándulásra, mert szebbnél-szebb élményben lehet részed.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.