Gyerekkoromban még mosolyogtam dédimamán, amiért az utolsó, kiürült cukroszacskót is eltette, mert hátha jó lesz még valamire. Később értettem csak meg, hogy a háborúkat és ínséges időket jócskán megélt nemzedék számára miért is volt annyira fontos a spórolás, és inkább zoknit stoppoltak (egyáltalán, tudunk mi még stoppolni?), foltot varrtak az elszakadt ruhára és a kert összes zöldségét és gyümölcsét befőzték, savanyították télire. Ha ennyire nem is jellemző a mostani nemzedékre a garasoskodás, az ünnepek után, talán számunkra sem mellékes, mire is költjük forintjainkat. Érdemes tanulnunk a régi öregektől, mert havonta több ezer forint maradhat a pénztárcánkban, ha jól sáfárkodunk.

Így spóroljunk az ünnepi költekezés után januárban

A januárt legtöbbünk az év leghosszabb hónapjának tartja. Na, nem azért, mert valamilyen oknál fogva 31 nap helyett több lenne a naptárban, hanem mert decemberben bőségesen kiköltekezzük magunkat karácsonyi ajándékokra és az asztal örömeire. Okosan azonban egész évben gazdálkodhatunk még úgy is, ha mindarra szánunk pénzt, ami igazán fontos nekünk.

Vezessünk háztartási könyvet

Ezt a nagyanyáink idején alkalmazott szokást bizony, nem árt leporolnunk, még ha elsőre mosolyogtatónak is tűnik. Neves gazdasági szakemberek javasolják ugyanis a háziasszonyoknak, hogy a bevételek és kiadások megtervezése egyáltalán nem haszontalan. Hó elején készítsünk listát arról, várhatóan milyen költségeink lesznek (rezsi, élelmiszer, benzin, zsebpénz a gyereknek, közös költség stb.). Amikor bevásárolni indulunk, készítsünk listát, és az akcióknál csak akkor csábuljunk el, ha valóban szükségünk van az adott termékre. A blokkokat gyűjtsük egy mappában vagy füzetben, hó végén pedig vessük össze a kiadásokat a tervezettel, így kiderülnek az esetleges rendkívüli költségek és jobban tervezhető a következő hónap is. Ha műszaki cikket vásárolunk, érdemes körülnézni az interneten: ma már remek ár-összehasonlító programokkal tájékozódhatunk arról, hogy hol, mennyivel olcsóbb a szükséges berendezés. Így máris sokat spóroltunk.

Fedezd fel újra a piacot

A hipermarketek megjelenésének – valljuk be –, szinte mindenki örült. A folyamatos akciók és az a kényelmes helyzet, hogy majdnem mindent egy helyen vásárolhatunk meg, praktikus bevásárlási lehetőséget kínált és kínál a mai napig. Azután kétes eredetű élelmiszerektől, hamis akciókról szóltak a hírek és egyre többen fordultak ismét a jól bevált piacok felé. A piacnak ugyanis megvan az az előnye, hogy személyesen ismerhetjük az eladót, a legtöbb helyen pedig a termelő saját portékáit árulja. Kicsi a valószínűsége annak is, hogy Marokkóból érkezett mérgezett paprikát fogunk ki, bár az óvatosság sohasem árt. A piacnak azonban van egy nagy előnye az áruházláncokkal szemben: esetenként alkudhatunk az árból. A nagyobb vásárcsarnokokban pedig szinte mindent ugyanúgy beszerezhetünk egy helyen, mintha egy bevásárlóközpontba mennénk. Egy idő után felfedezzük a saját zöldségesünket, vagy a saját hentesünket, akitől néhány jó szó kíséretében a legszebb árut kaphatjuk meg, az árról nem is beszélve. Élelmiszer tekintetében ugyanis messze a piacok a legolcsóbbak. Érdemes tehát felkeresni a hozzánk legközelebb lévőt vagy ellátogatni egy vásárcsarnokba, és a saját bőrünkön, na meg pénztárcánkon érezhetjük a különbséget.

Ruhát a turiból?

Jó pár évvel ezelőtt, amikor megjelentek az első turkálók, még csak a szegényebb réteg szerezte be onnan a ruháit. Az agyonmosott, kilós árukat azonban ma már felváltották a valódi, minőségi használtruha-boltok. A jobb pesti turkálókban például nem lehetetlen, hogy egy híres színésznővel vagy olimpiai bajnokkal futunk össze, sőt, ma már a közép- és felsőosztálybeli réteg is szívesen válogat a márkás, gyakran egyedi holmik között. A turkálókban ráadásul nem csak használt, de szezonból visszamaradt vagy kisebb hibával rendelkező vadiúj holmikat is kifoghatunk, amiken még rajta van az eredeti árcédula. A jobb turikban a ruhák vállfán, esetleg színek szerint összeválogatva sorakoznak, így kulturált körülmények között válogathatunk. Az ilyen boltokat szép számmal látogatják a gyerekesek, akik fillérekért találhatnak alig használt, lurkókra való holmikat. Ráadásul ma már a legtöbb használtruha-boltban árulnak lakástextileket, öveket, táskákat, és időnként igazán egyedi darabok akadhatnak horogra. A minőségi turkálók ugyan darabáron dolgoznak, de még így is kevesebbért szerezhetünk be egy alig használt vagy új ruhadarabot, mintha újonnan vásárolnánk. A boltokat érdemes bálabontás után felkeresnünk, mert ilyenkor foghatjuk ki a legtöbb „kincset”.

spórolás

Fotó: Shutterstock

Sok kicsi sokra megy – csökkentsük a rezsiköltséget

Ilyenkor télen szembesülünk azzal, hogy egekbe szökött a fűtésszámla vagy megnövekedett a vízfogyasztás. Hatékony módszerekkel csippenthetünk el pár ezer forintot a még így is súlyos rezsiszámlából, ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat.

Télen különösen fontos a ház, a nyílászárók szigetelése, így akinek nem indokolt a túlságosan magas gázszámla, érdemes szakemberrel megnézetnie, hol szökik a meleg. Legalább 20%-kal lehet kevesebb a fűtésszámla, ha a régi, vetemedett fa nyílászárókat műanyagra cseréljük, vagy kettős üvegezésű ablakot használunk. Ezek általában egyszeri, nagyobb befektetést jelentenek, de aztán néhány éven belül jócskán megtérülnek.

Érdemes meggondolni a mosógép cseréjét. A mai modern gépek csaknem 80 literrel kevesebb vizet használnak el egy mosásnál, mint a régiek.

A mobiltöltőket vagy a televíziót ne hagyjuk stand-by üzemmódban, ha nem használjuk őket. Havonta 1-2000 forinttal lehet így kevesebb a villanyszámla.

Próbáljuk ki a kuktában vagy római tálban történő sütés-főzést, így nem csak zamatosabb ételeket kaphatunk, de a gyorsabb elkészítési idővel energiát spórolhatunk.

Ne mondjunk le az utazásról!

A pihenésre mindenkinek szüksége van egy megerőltető év után, a környezetváltozás, új vidékek megismerése pedig erőt adhat a további munkához. A last minute utazások egyre inkább hódítanak és léteznek már olyan megbízható utazási irodák, amelyekkel nem válhat rémálommá az olcsó nyaralás. Az is igaz viszont, hogyha tényleg az utolsó pillanatra hagyjuk a foglalást, akkor már nem biztos, hogy helyünk is lesz a meghirdetett útra, de már egy-két héttel az utazás előtt – akár féláron – találhatunk nyaralási lehetőséget. Érdemes ismerősöktől is érdeklődni, és mindenképpen informáljuk le az utazási irodát. Ha belföldi pihenésre vágyunk, jó áron találhatunk családbarát, főleg a falusi turizmus által nyújtott lehetőségeket.

EGY FILLÉRT SE DOBJON A KUKÁBA! TIPPEK SPÓROLÁSHOZ

SPÓROLJON PÉNZT 15 GYAKORLATIAS, POFONEGYSZERŰ TRÜKKEL!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink