Ha háziállatot tartunk bent, akkor nem mindegy, milyen szőnyegeket választunk lakásunkba. A legkényesebb darabok ugyanis megbosszulják magukat. Teljesen tönkremennek, vagy szinte képtelenség őket kitisztítani. Ezért mindenképp olyat válasszunk, ami kisállatbarát. Íme, néhány tipp, amit érdemes vásárláskor szem előtt tartanunk!

Ilyen az ideális szőnyeg egy lakásba a kisállat mellé

A legjobb kisállatszőrt elrejtő színek

Ha kutyát, macskát vagy más kisállatot fogunk tartani a lakásban, akkor a fekete színű vagy sok fekete mintát tartalmazó szőnyeg típusait kerüljük. Akármilyen jól is mutat, sajnos még a fekete macskák szőrzete sem annyira sötét, hogy ne látszódna meg rajta. Ugyanígy a fehéret is érdemes kerülnünk. Azon maximum ugyanis a fehér állatok szőre nem fog látszódni, de egyébként az összes más színű bundával rendelkező élőlényé igen. Itt arra is érdemes gondolni, hogy egy óvatlan pillanatban a kedvencünk akár koszos tappanccsal is végigrohanhat a szőnyegen, vagy odapiszkíthat. Mi tehát a legjobb színválasztás? A leginkább bundabarát színek a szürke, a barnás és a sötét krémszín árnyalatok közül kerülnek ki. Viszont ebből is az a legjobb, ha a színárnyalat hasonló, mint kedvencünk bundájának a színe. Cirmos és fekete macskák esetén a sötétszürke egy tökéletes választás. Barna és foltos, illetve vörös háziállatoknál pedig a legjobbak a barnás színek, lehetőleg sötétebb árnyalatban.

Milyen mintát válasszunk?

Az egyszínűn túl még van pár minta, ami szintén segíthet láthatatlanabbá tenni kis kedvencünk „szőrnyeréseit”. A cirmos mintájú és vegyes szálakból texturált szőnyegek a legalkalmasabbak erre. Ha valaki viszont konkrét mintát szeretne, akkor az lehetőleg vékony mintázatból álljon. Lehet kockás, csíkos vagy geometrikus, nem számít. A titok ilyenkor abban rejlik, hogy lehetőleg minél kevesebb legyen benne a világos rész.

A szőnyeg anyaga és szálainak hosszúsága

Mondani sem kell, hogy a manapság nagyon divatos hosszú szálú, „szőrös” szőnyegeket inkább hagyjuk meg más alkalmakra. Az ilyen szőnyegeket lehetetlen jól kimosni, de porszívózni sem túl könnyű feladat. Ha mégis mindenáron „plüssös” szőnyeget szeretnénk, akkor az közepes szálhosszúságú legyen, amely kifejezetten selymes, „fésülhető” tulajdonságokkal rendelkezik. Tehát például műszálból van. Ezek jól porszívózhatóak és még olyanok is akadnak köztük, amelyek moshatóak. Mégis milyen anyagú tehát a legjobb választás? Egyértelműen a szőtt kevertszálúak és a rongyszőnyegek a legjobbak. Ezek nagyon könnyen karbantarthatóak. Ha koszosak lesznek rögtön bedobhatóak a mosógépbe, illetve könnyen is porszívózhatóak. Manapság már nagyon sokféle menő dizájnnal kapni rongyszőnyegeket is. A plüssös szőnyegek egyébként sem túl egészségesek, ugyanis a poratka előszeretettel telepszik meg bennük. Ez a helyzet akkor is, ha kijárós kutyánk vagy macskánk van. Nem tudjuk, hogy a bundáján mit hoz be magával, de az egy vastag plüss- vagy hosszúszálú szőnyegben könnyen megtelepedhet. Ellenben a szőttes és a rongyszőnyegek a mosási lehetőség miatt teljesen higiénikusan tarthatóak. Ezért kisgyermekek mellé is ajánlottak.

 

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink