Ha háziállatot tartunk bent, akkor nem mindegy, milyen szőnyegeket választunk lakásunkba. A legkényesebb darabok ugyanis megbosszulják magukat. Teljesen tönkremennek, vagy szinte képtelenség őket kitisztítani. Ezért mindenképp olyat válasszunk, ami kisállatbarát. Íme, néhány tipp, amit érdemes vásárláskor szem előtt tartanunk!

Ilyen az ideális szőnyeg egy lakásba a kisállat mellé

A legjobb kisállatszőrt elrejtő színek

Ha kutyát, macskát vagy más kisállatot fogunk tartani a lakásban, akkor a fekete színű vagy sok fekete mintát tartalmazó szőnyeg típusait kerüljük. Akármilyen jól is mutat, sajnos még a fekete macskák szőrzete sem annyira sötét, hogy ne látszódna meg rajta. Ugyanígy a fehéret is érdemes kerülnünk. Azon maximum ugyanis a fehér állatok szőre nem fog látszódni, de egyébként az összes más színű bundával rendelkező élőlényé igen. Itt arra is érdemes gondolni, hogy egy óvatlan pillanatban a kedvencünk akár koszos tappanccsal is végigrohanhat a szőnyegen, vagy odapiszkíthat. Mi tehát a legjobb színválasztás? A leginkább bundabarát színek a szürke, a barnás és a sötét krémszín árnyalatok közül kerülnek ki. Viszont ebből is az a legjobb, ha a színárnyalat hasonló, mint kedvencünk bundájának a színe. Cirmos és fekete macskák esetén a sötétszürke egy tökéletes választás. Barna és foltos, illetve vörös háziállatoknál pedig a legjobbak a barnás színek, lehetőleg sötétebb árnyalatban.

Milyen mintát válasszunk?

Az egyszínűn túl még van pár minta, ami szintén segíthet láthatatlanabbá tenni kis kedvencünk „szőrnyeréseit”. A cirmos mintájú és vegyes szálakból texturált szőnyegek a legalkalmasabbak erre. Ha valaki viszont konkrét mintát szeretne, akkor az lehetőleg vékony mintázatból álljon. Lehet kockás, csíkos vagy geometrikus, nem számít. A titok ilyenkor abban rejlik, hogy lehetőleg minél kevesebb legyen benne a világos rész.

A szőnyeg anyaga és szálainak hosszúsága

Mondani sem kell, hogy a manapság nagyon divatos hosszú szálú, „szőrös” szőnyegeket inkább hagyjuk meg más alkalmakra. Az ilyen szőnyegeket lehetetlen jól kimosni, de porszívózni sem túl könnyű feladat. Ha mégis mindenáron „plüssös” szőnyeget szeretnénk, akkor az közepes szálhosszúságú legyen, amely kifejezetten selymes, „fésülhető” tulajdonságokkal rendelkezik. Tehát például műszálból van. Ezek jól porszívózhatóak és még olyanok is akadnak köztük, amelyek moshatóak. Mégis milyen anyagú tehát a legjobb választás? Egyértelműen a szőtt kevertszálúak és a rongyszőnyegek a legjobbak. Ezek nagyon könnyen karbantarthatóak. Ha koszosak lesznek rögtön bedobhatóak a mosógépbe, illetve könnyen is porszívózhatóak. Manapság már nagyon sokféle menő dizájnnal kapni rongyszőnyegeket is. A plüssös szőnyegek egyébként sem túl egészségesek, ugyanis a poratka előszeretettel telepszik meg bennük. Ez a helyzet akkor is, ha kijárós kutyánk vagy macskánk van. Nem tudjuk, hogy a bundáján mit hoz be magával, de az egy vastag plüss- vagy hosszúszálú szőnyegben könnyen megtelepedhet. Ellenben a szőttes és a rongyszőnyegek a mosási lehetőség miatt teljesen higiénikusan tarthatóak. Ezért kisgyermekek mellé is ajánlottak.

 

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Isteni diétás vacsora néhány szem paradicsomból
Találtál a hűtőben pár szem paradicsomot, és néhány tojást? Ne is keresgélj tovább, mert máris kész a diéttás vacsorád! Mutatjuk a receptet.
Gyorsabb anyagcsere – gyorsabb fogyás
Mindannyian szeretnénk kicsit gyorsítani az anyagcserénken, ám többnyire úgy gondoljuk, a megváltoztathatatlant minek bolygatni. Bár a genetikán és az életkoron valóban nagyon sok múlik, apró trükkökkel felgyorsíthatjuk a folyamatot.
Kúszás, mászás, csimpaszkodás – Ezekkel a játékokkal lesz aktív a szünidő!
Amikor vége az ovinak és az iskolának, gyermekeink számára rengeteg idő szabadul fel. Ráadásul, a nyári időszakban még több energiájuk van és a pedagógusok helyett gyakran napközben is a szülők feladata, hogy elfáradjanak.
Bemutatkozik a kultikus női sneaker
A sneaker cipő világhírűvé vált. Ma már kétségtelen, hogy az egyik legkedveltebb lábbelinek számít mind a hölgyek mind az urak részéről. De nem csak a női- és a férfilélek van oda teljesen ezekért a cipőkért, hanem univerzálisan mindenki.
6 hatásos arcpakolás nyári gyümölcsből
Egy fárasztó nap után az arcunk is felfrissülhet, regenerálódhat a nyári gyümölcsök nyújtotta kényeztetéstől.
Ha már megtörtént a baj – diéta ételmérgezés után
A bajt jobb elkerülni, de ha már bekövetkezett, okos diétával, megfelelő élelmiszerek fogyasztásával megkönnyíthetjük a gyógyulás folyamatát.
Futás melegben: erre kell figyelni!
A futásra könnyű nemet mondani. Nem szeretünk futni, ha esik az eső vagy a hó, ha fúj szél, ha túl hideg van, és persze akkor sem, ha túl meleg.
Nyáresti sütögetés hízás nélkül
A grillezésre könnyen rá lehet kapni, mert igazán kellemes program nyárestéken. Csakhogy a kései evéssel csínján kell bánni, mert a kolbászhegyek vagy a szalonna néhány pohárka borral leöblítve könnyen megbosszulja magát, főként deréktájon.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.