Fájdalmas szembesülni a gyengeségeinkkel, a hibáinkkal, habár a kritika az élet velejárója. Sok szenvedéstől kímélhetjük meg magunkat, ha megtanuljuk jól fogadni és kezelni a bírálatokat.

Ne vedd magadra! – Így tanulhatod meg jól fogadni és kezelni a kritikát

Bármire képes a sérült lélek, védekezésből támad is, gyakran kritizálás formájában. Sok esetben ilyenkor rendkívül nagy belső szeretethiány áll a háttérben. Mert az ítélkezés igazából el nem fogadás – nem fogadjuk el a másikat, sem önmagunkat. És a legnagyobb baj, hogy a kritika ebben az esetben nem változtat meg semmin, csak rombol.

kritika, bírálat, ítélkezés

Fotó: Shutterstock

Az önismeret útján

– Azok az emberek, akik úgy érzik, hogy egyedül maradtak, az áldozat szerepében tetszelegnek, és képtelenek felelősséget vállalni az életükért, olykor elképesztő támadásba lendülnek. Mivel képtelenek irányítani a saját sorsukat, és sikertelenek, boldogtalanok, elkezdik bántani azt, akinek látszólag kerek az élete – magyarázza Zelend Niki Access Consciousness facilitátor, spirituális coach. – Ha gyerekkorunkban nem bátorítottak eléggé, hogy ismerjük meg magunkat és legyünk őszinték, akkor felnőttként számos területen problémáink lesznek: a párkapcsolatban, a közösségekben, a munkahelyen. Ugyanis azt hisszük, hogy csak akkor vagyunk értékesek, ha mások annak tartanak minket. Lényeges megérteni, hogy valójában egyvalaki tudja, mi igazán jó nekünk: saját magunk! Alapvető fontosságú, hogy elismerjük és szeressük önmagunkat, és amikor eljutunk eddig az önismeret útján, akkor a kritika, az ítélet már nem ér el hozzánk. Pontosabban képesek vagyunk befogadni ezeket, de világosan látjuk, hogy nem rólunk szólnak.

Tehát ha stabilitásra, nyugalomra és harmóniára vágyunk, tanuljuk meg, hogy nem kell magunkra venni mások bírálatát!

 

Hibázni szabad!

Aki elégedett és jól érzi magát a bőrében, az általában nyitott és elfogadó. A merev gondolkodású ember ellenben gyakran a saját sikertelenségét, elégedetlenségét kompenzálja mások kritizálásával.

– Az ilyen személy úgy hiszi, ő tudja, hogy mi a jó a többieknek, illetve hogyan kellene élniük. Kéretlenül is osztogatja a tanácsait, és nem gondolja át, hogy amit mond, mennyire bántó. A negatív kritika vagy bírálat legalább annyira elterjedt jelenség hazánkban, mint az alacsony önbizalomszint és önértékelés. Akivel gyerekként elégedetlenek voltak a szülei, abban ez családi mintaként tovább élhet, és esetleg később, felnőttkorában sem lesz képes elfogadni magát – hangsúlyozza Anda Csilla pszichológus. – A kudarcot, a hibát eleve negatívan értékeli, ennek megfelelően a másik fél botlása, sikertelensége feltűnőbb számára.

A korábbi generációk társadalmi megítélése szerint az, hogy valaki hibázik, illetve kudarcot vall, szégyenletes. Ugyanígy nem volt elfogadott – talán még most sem az – saját magunk dicsérete, a magunkról alkotott pozitív vélemény. Ahogy a mondás tartja: az öndicséret büdös. Csakhogy ez rengeteg embernél okoz, okozott önértékelési problémát.

– Amerikában például nem elítélően tekintenek a hibázásra, hanem egy lépcsőfokként. Úgy veszik, hogy ez egy jelzőbója a célok elérése felé vezető úton. Nem baj, ha kudarcot vall valaki, hiszen tanulhat belőle, majd haladhat tovább. Támogatják az önmegvalósítást, hogy a gyerekek megtalálják a helyüket – mondja a pszichológus szakember. – A magyarokra ezzel szemben az jellemző, hogy egy kudarc után képtelenek továbblépni, inkább csak keseregnek. A szülői minta e tekintetben különösen fontos: nemcsak annak van hatása, hogy a gyereket mennyire kritizálják, hanem annak is, hogy magukkal szemben mennyire elfogadók.

 

Mondd másképp!

Dr. John Gottman amerikai pszichológus kidolgozott egy vizsgálati módszert, amely 91%-os pontossággal kimutatja, hogy
egy kapcsolat stabil lábakon áll-e – a pár vitáinak megfigyelésével. A kutató szerint a kritizálás szakításhoz vezethet, ezért
nagyon óvatosan kell bánni vele. Az őszinte véleményünket elmondhatjuk, sőt ez szükséges is, de ne kritizáljuk a másikat!
A szakember azt javasolja: igyekezzük tudatosítani az érzéseinket, fogalmazzuk meg, hogy mit éltünk át, és ahelyett, hogy
utasítanánk vagy panaszkodnánk, tanuljunk meg kérni.

 

Adjunk is, kapjunk is – kritika a párkapcsolatban

A párkapcsolatban kritikát megfogalmazni elég veszélyes. Többnyire feltétel nélküli elfogadást és szeretetet várunk a társunktól, így érthető módon nem esik jól egy-egy nyersebb véleménynyilvánítás.

– Minden attól függ, hol tart az illető az elfogadásban – állítja Anda Csilla. – Van, aki dühös lesz, megsértődik, de van, aki képes szembenézni az érzéseivel. A gyerekkorában kövér embert nagyon mélyen érintheti, ha a párja megjegyzést tesz a súlyára, hiszen éveken át küzdött a pluszkilókkal, a megaláztatással, a beszólásokkal. Az önértékelés helyreállítása hosszú folyamat. De az is előfordul, hogy a negatív véleménynyilvánítás éppen ellenkező hatást vált ki: a „te sosem leszel erre képes” mondat az illetőt elindíthatja egy olyan úton, amely a siker felé vezet, mert az „igenis képes vagyok rá” gondolat veszi át az irányítást.

– A párkapcsolat kapcsán szerintem valójában egyfajta „együtt rezgésről” beszélhetünk – mondja Zelend Niki spirituális coach. – Két önálló, felnőtt ember szimbiózisában az adni és kapni élménye folyamatos, és pozitív egyensúlyban van. Tisztelet, nagyrabecsülés, elismerés, sebezhetőség és megengedés jellemzi a viszonyukat. Ellenben nincs benne hiány, márpedig a bírálat és a kritika mindig hiányból fakad. Amikor egy kapcsolat erre alapozódik, az valójában függőségi viszony. A kérdés: jobb külön vagy jobb együtt? Az emberek általában valakitől várják a boldogságot, de a függő ember sosem szeret igazán.

 

Ránk van írva…

A New York-i Binghamton Egyetem szakemberei egy kutatás során rájöttek, hogy a kritizáló szülők gyerekei kevesebb figyelmet szentelnek az arckifejezéseknek, függetlenül attól, hogy milyen érzelem rejtőzik mögöttük. A vizsgálat eredményeit összegző tanulmány kitér arra, hogy ezek a gyerekek inkább nem figyelnek az arckifejezésekre, hogy érzelmileg kevésbé mélyen érintse őket a szidás. Csakhogy így lemaradnak a pozitív üzenettel bíró arckifejezésekről is! Ez azért nagy probléma, mert kihat az összes emberi kapcsolatra, a kommunikációra, hajlamosít a szorongásra és a depresszióra.

 

Kritika a közösségi médiából, név és arc nélkül…

A 21. századi információs társadalomban a közösségi média felületein ellenőrizhetetlen, kontrollálhatatlan módon ömlik ránk a „támadás”, a kritika, ráadásul sokszor arc és név nélkül.

– Úgy tűnik, manapság mindenki ért mindenhez, de éppen ezért ne hagyjuk, hogy a kéretlen kommentek befolyásolják a napjainkat – tanácsolja pszichológus szakértőnk. – A negatív dolgokat valahogy mindig jobban hangsúlyozzuk, a sikert pedig gyakran bagatellizáljuk, főleg az önbizalomhiánnyal küzdő emberek. Aki nagyon stresszes életet él, elégedetlen magával, az életével, az sokkal inkább hajlamos másokban meglátni a hibát. Hiszen egyszerűbb ostorozni másokat, mint szembenézni a saját gyengeségeinkkel, megoldandó feladatainkkal. Egyébként érdemes megemlíteni, hogy a felmérések szerint a nők kevésbé toleránsak egymással, mint a férfiak.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Állj fel! Egészségvédő tanácsok ülőmunkát végzőknek
Íme, néhány tipp, hogy kiszabadulhass az irodai szék „rabságából”.
Melyik fontos tápanyagokat tartalmazza a kismama étrendje?
Az anya várandósság alatti életmódja kihat a magzatra is, éppen ezért sem mindegy, hogy milyen élelmiszereket fogyaszt a kismama a terhessége alatt.
Tökéletes őszi főétel: sertéskaraj sült almával és lila hagymával
Az omlós, szaftos hús és a fűszeres, édeskés sült alma páratlan duója a titka ennek az ínycsiklandó főételnek. Egyszerűen elkészíthető, egészséges, és bármilyen alkalomra beválik.
Kell-e a víztisztító, ha mellékíze van a csapból folyó ivóvíznek?
Vajon szükséges-e víztisztító berendezést használni, vagy a csapból folyó ivóvíz fogyasztható akkor is, ha néha úgy érezzük, hogy kellemetlen mellékíze van?
Iktasd ki! 7 furcsa ok a pattanásos bőr hátterében
A felnőttkori pattanások bizony sok kellemetlen percet szereznek, ezért érdemes megkeresni a kiváltó okokat. A Diéta és Fitnesz összegyűjtött néhány érdekes tényezőt, ami a problémához vezethet.
Érdekességek a tojásról, amiket nem biztos, hogy tudtál
A tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, mellesleg az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása. A tojásnak számos jótékony hatása van az egészségre.
Melengető finomság: Fűszeres almás-sütőtökös krémleves
A hűvös őszi estékre tökéletes választás az évszak két kedvencéből, a sütőtökből és almából készült fűszeres, melengető krémleves.
Alexander-technika – szelíd gyógymód a krónikus fájdalom ellen
Hanyag tartás, lógó fej, megfeszített végtagok, fájó hát és derék. Ismerős? Az Alexander-technika segítségével nemcsak a panaszokat szüntethetjük meg, de testi-lelki egészségünkért is sokat tehetünk.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.