A stressz a legtöbbünk számára nem ismeretlen, és a legtöbb feszültségforrást igyekszünk tudatosan elkerülni. De mi van azokkal, amelyeket észre sem veszünk, mégis hozzájárulnak rossz lelkiállapotunkhoz, közérzetünkhöz?

„Láthatatlan” stresszforrások – Mit tegyél ellenük?

Mindennapi apróságok

Bizony, még a legapróbbnak tűnő, bosszantó dolgok is növelhetik a stresszt a mindennapjainkban. Például a mogorva eladó a boltban, a bunkó autós a forgalomban, vagy az, ha éppen hosszú, felesleges perceket kell sorban állnunk különböző hivatalokban. Észre sem vesszük, és ezek a kis stresszforrások máris az egekben van a vérnyomásunk, noha semmi égbekiáltó dolog nem történt. De ne hagyjuk, hogy ezek az apróságok felbosszantsanak. Lépjünk hátra egy lépést lélekben, gondoljuk át, hogy valóban annyira befolyásolják-e az életünket ezek az apróságok, illetve azt, hogy tehetünk-e valamit ellenük. Ha igen, tegyük meg, ha nem, minek bosszankodni?

A másoktól származó stressz

Csakúgy, mint az ásítás, a stressz is ragályos. Egy 2014-es német kutatás szerint, ha egy beszélgetésben részt vevő partnerek egyike igencsak szorongó természet, és a problémáit részletesen kifejti a másiknak, az mindkettőjükre hatással van: a nem szorongó félre is átragad a rosszkedv. Az empátia persze nagyon fontos emberi tulajdonság, nem is arról van szó, hogy ne hallgassuk meg a barátainkat, szeretteinket, ha nehézségeik vannak, de ne hagyjuk, hogy a szorongásuk átragadjon ránk (az energiavámpírok hatásáról nem is beszélve). És ne kezdjünk rögtön azon gondolkodni, vajon velünk is megtörténhet-e hasonló rossz dolog, például baleset vagy betegség.

Közösségi média

Talán úgy tűnik, a Facebook vagy az Instagram az egyetlen lehetőség, hogy követni tudjuk, mi történik a barátainkkal, vagy hogy szoros kapcsolatot tarthassunk a szeretteinkkel. Ennek fényében természetesen hasznos és jó dolog az okostelefonjaink segítségével bármikor és bárhol elérhető közösségi portál, ugyanakkor komoly stresszforrások gyűjtőhelye is lehet. Hiszen gyakran látjuk, hogy a barátainknak, ismerőseinknek (a celebekről már nem is beszélve) csupa mosoly és boldogság az életük, töretlenül haladnak előre a karrierjükben, szerelmesek, összeházasodnak, gyönyörű gyerekeik születnek, fantasztikus nyaralásokon vesznek részt… És a sor hosszan folytatható. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy mindenki csak az élete legszebb részével dicsekszik, a rossz dolgokat ritkán teszi ki a kirakatba. Ezek az életek közel sem olyan tökéletesek vagy irigylésre méltóak, stresszelnünk pedig végképp nem szabad azért, mert a mi mindennapjaink nem ilyenek.

Tea, kávé és csoki

Alapvetően a kedvenceink közé tartoznak, ám a túlzott fogyasztásuk káros lehet. A bennük lévő sok koffein talán felébreszt, de egyáltalán nem biztos, hogy hatékonyabb lesz tőle a munkavégzésünk. Ráadásul megzavarják az alvási ciklusunkat, befolyásolják az emésztésünket, ingerlékenyebbé tesznek – mindez pedig rossz közérzethez, közvetve stresszhez vezet, így lesznek a nagy kedvenceinkből stresszforrások.

Az elvárásaink

A magunk vagy mások irányában támasztott túl nagy elvárások gyakran okoznak csalódást. Ha valami nem megy a terv szerint, hajlamosak vagyunk pillanatok alatt felhúzni magunkat. Pedig könnyen alkalmazkodhatunk az új helyzethez! Egyszerűen csak egy új terv kell – bosszankodni pedig felesleges, úgysem tudunk változtatni már a bajon. Nem szabad magunkat ostorozni, gondoljunk arra, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk az ügy érdekében. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha valami nem sikerül, akkor a jövőben többé ne legyünk ambiciózusak, csak legyünk realisták. És ne hagyjuk, hogy stresszeljen minket, ha az élet néha felülírja a terveinket. Inkább alkalmazkodjunk!

 

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink