Mi kell ahhoz, hogy egy munkahely ideális legyen? A szakmai hozzáértésen túl magas érzelmi intelligenciaszint a munkáltató és az alkalmazottak részéről egyaránt.

Lélekromboló munkahelyek – Mi lehet a megoldás?

Kutatások igazolják, hogy a munkahelyi stressz egyik leggyakoribb forrása az igazságtalanság és az egymás iránti tiszteletlenség. Mindezek hátterében az érzelmi intelligencia alacsonyabb szintje áll. A lélekromboló bánásmód sokféle formát ölthet a munkahelyi intrikáktól kezdve egészen a durva megalázásig. Mind a munkavállalók, mind a felettesek között lehet találni olyanokat, akik nem becsülik, tisztelik kellőképpen a társaikat, és ily módon mérgező légkört teremtenek.

 

KORAI ALAPOZÁS HÍJÁN

Az érzelmi intelligenciát gyermekkorban lehet jól megalapozni. Ha ez nem történik meg, s a kisgyermek nem kap kellő szeretetet és odafigyelést, nem fejezheti ki szabadon az érzelmeit, illetve nem lát otthon példát arra, hogy a szülők megbecsülik egymást, és képesek a szeretet nyelvén kommunikálni, akkor felnőve számára az érzelmek világa nagy valószínűséggel olyan homályos szelete lesz az életnek, amellyel nem igazán tud mit kezdeni.

 

KELLEMES LÉGKÖR = EREDMÉNYESSÉG

Manapság az élet számos területén az intellektust, a szellemi teljesítményt fontosabbnak tartjuk, mint az érzelmekkel való magas szintű bánásmódot. Pedig érdemes volna ezen változtatni, és az érzelmi intelligenciának prioritást adni, így a munkahelyi stressz is ritkábban lépne fel. Ha egy munkahelyen az emberek magas érzelmi intelligenciaszinttel rendelkeznek, képesek a saját és a munkatársaik érzelmi világát dekódolni, a felbukkanó érzelmeket megfelelően kezelni, jó kapcsolatot ápolni egymással, akkor nemcsak kellemes munkahelyi légkört teremthetnek, hanem hozzájárulhatnak a teljesítmény növekedéséhez, a vállalat eredményesebbé tételéhez is. Így saját életüknek ez az igen fontos szelete harmonikusan működő terület lesz, és ez pozitív hatást gyakorolhat a többi életterületre, például a párkapcsolatra is. Ezzel szemben, ha a munkahely lélekromboló terep, akkor e negatív hatás továbbgyűrűzhet, és más emberi kapcsolatokat is megmérgezhet.

 

Fejlesztéssel a változásért

Előfordul, hogy az ártó hatást generáló személy nem képes belátni, hogy a kollégákkal való bánásmódján sürgősen változtatnia kellene. Szerencsére vannak köztük olyanok is, akik a munkahelyi visszajelzéseket hallva, elszánják magukat érzelmi intelligenciájuk fejlesztésére. Számukra a szakkönyvektől a munkahelyi tréningeken át egészen a pszichoterápiáig széles a lehetőségek palettája. Fontos lenne, hogy a munkahelyeken fő felvételi kritérium legyen a magas érzelmi intelligenciaszint, és az is, hogy a dolgozók számára lehetőséget biztosítsanak az érzelmi intelligencia fejlesztésére.

 

Higgadtan, tudatosan

Akik negatív környezetben kénytelenek dolgozni, emiatt pedig gyakran éri őket munkahelyi stressz, azok számára javasolhatók az alábbiak:

  • Ne menjenek bele a mérgező légkört előidéző munkatárs(ak) által generált játszmákba.
  • Vessék be a tudatosságban rejlő erőt, próbáljanak meg higgadtak maradni.
  • Figyeljék meg, hogy milyen érzelmek generálódnak bennük, és ezt adják a támadó fél tudtára.
  • Alkalmazzanak énkommunikációt.
  • Szembesítsék – természetesen jóindulattal – az illetőt azzal, hogy éppen mit és hogyan mondott, cselekedett, és mondják el azt is, hogy a jövőben milyen bánásmódban szeretnének részesülni, miben szeretnék, ha változna.
  • Akivel a munkahelyén keményen, érzéketlenül bánnak, folyton durván kritizálják, gúnyolják, és ez az áldatlan állapot nem változik, annak mindenképpen érdemes másik munkahelyet keresnie, olyat, ahol szeretik és megbecsülik.
  • Ha valaki nagyon érzékeny az őt ért negatív hatásokra, annak – és persze másoknak is – érdemes a magába „szívott” napi lelki „hordalékot” rendszeresen kitisztítania magából – például csikung gyakorlatokkal.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Újulj meg kortyról kortyra
Jótékony hatásai már pár óra után érezhetőek, hosszú távon teljesen átformálja az életed a napi szintű optimális mennyiségű vízfogyasztás.
Gyors csirkemellcsíkok vacsorára: ettől nem fogsz hízni
Gyakran belefuthatunk olyan véleményekbe, hogy a csirkehús kissé unalmas, könnyen kiszárad, nem túl karakteres ízű…
Pörögj fel hóban-fagyban! Serkentsd télen is az anyagcseréd
Télen nem csak az időjárás, de az életmódunk is drasztikusan megváltozik. Kevesebbet sportolunk, hiszen a hidegben kinek van kedve futni, úszni vagy lemenni az edzőterembe.
Ismerd meg a teákat, és könnyebben elindul a fogyás!
Ha a kilókkal küzdesz, akkor biztosan pontosan tudod, mennyit jelent, ha odafigyelsz a táplálkozásodra, lemondasz a szénhidrátról és természetesen mozgással is segíted a diétádat.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Itt a nagy krumplidiéta – 1 hét, mínusz 2 kiló!
Már csak egy-két heted maradt, hogy megszabadulj némi súlyfeleslegtől? Akár 7 nap is elegendő lehet, hogy leadj pár pluszkilót: segít a burgonyadiéta!
Viszlát, téli túlsúly! Mutatjuk a legjobb diétás trükköket
Az a sok ünnep és ünnepi lakoma. Az a sok hosszú, hideg téli nap és este, amikor forró kakaóval kényeztetjük magunkat. Ezek az apró bűnök tavaszra megteszik ám a hatásukat. De még nem késő! Talán ez az utolsó pillanat, hogy megállítsuk az alattomos, téli kilókat, amelyek feltartóztathatatlanul telepednek ránk.
A legszebb téli kirándulóhelyek, ha hétvégén nem akarsz otthon ülni
Tagadhatatlanul jó puha pokrócba burkolózva, forró teát szürcsölgetve ücsörögni a kedvenc fotelünkben otthon. Ám télen is érdemes rászánni magad egy kirándulásra, mert szebbnél-szebb élményben lehet részed.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.