Mi kell ahhoz, hogy egy munkahely ideális legyen? A szakmai hozzáértésen túl magas érzelmi intelligenciaszint a munkáltató és az alkalmazottak részéről egyaránt.

Lélekromboló munkahelyek – Mi lehet a megoldás?

Kutatások igazolják, hogy a munkahelyi stressz egyik leggyakoribb forrása az igazságtalanság és az egymás iránti tiszteletlenség. Mindezek hátterében az érzelmi intelligencia alacsonyabb szintje áll. A lélekromboló bánásmód sokféle formát ölthet a munkahelyi intrikáktól kezdve egészen a durva megalázásig. Mind a munkavállalók, mind a felettesek között lehet találni olyanokat, akik nem becsülik, tisztelik kellőképpen a társaikat, és ily módon mérgező légkört teremtenek.

 

KORAI ALAPOZÁS HÍJÁN

Az érzelmi intelligenciát gyermekkorban lehet jól megalapozni. Ha ez nem történik meg, s a kisgyermek nem kap kellő szeretetet és odafigyelést, nem fejezheti ki szabadon az érzelmeit, illetve nem lát otthon példát arra, hogy a szülők megbecsülik egymást, és képesek a szeretet nyelvén kommunikálni, akkor felnőve számára az érzelmek világa nagy valószínűséggel olyan homályos szelete lesz az életnek, amellyel nem igazán tud mit kezdeni.

 

KELLEMES LÉGKÖR = EREDMÉNYESSÉG

Manapság az élet számos területén az intellektust, a szellemi teljesítményt fontosabbnak tartjuk, mint az érzelmekkel való magas szintű bánásmódot. Pedig érdemes volna ezen változtatni, és az érzelmi intelligenciának prioritást adni, így a munkahelyi stressz is ritkábban lépne fel. Ha egy munkahelyen az emberek magas érzelmi intelligenciaszinttel rendelkeznek, képesek a saját és a munkatársaik érzelmi világát dekódolni, a felbukkanó érzelmeket megfelelően kezelni, jó kapcsolatot ápolni egymással, akkor nemcsak kellemes munkahelyi légkört teremthetnek, hanem hozzájárulhatnak a teljesítmény növekedéséhez, a vállalat eredményesebbé tételéhez is. Így saját életüknek ez az igen fontos szelete harmonikusan működő terület lesz, és ez pozitív hatást gyakorolhat a többi életterületre, például a párkapcsolatra is. Ezzel szemben, ha a munkahely lélekromboló terep, akkor e negatív hatás továbbgyűrűzhet, és más emberi kapcsolatokat is megmérgezhet.

 

Fejlesztéssel a változásért

Előfordul, hogy az ártó hatást generáló személy nem képes belátni, hogy a kollégákkal való bánásmódján sürgősen változtatnia kellene. Szerencsére vannak köztük olyanok is, akik a munkahelyi visszajelzéseket hallva, elszánják magukat érzelmi intelligenciájuk fejlesztésére. Számukra a szakkönyvektől a munkahelyi tréningeken át egészen a pszichoterápiáig széles a lehetőségek palettája. Fontos lenne, hogy a munkahelyeken fő felvételi kritérium legyen a magas érzelmi intelligenciaszint, és az is, hogy a dolgozók számára lehetőséget biztosítsanak az érzelmi intelligencia fejlesztésére.

 

Higgadtan, tudatosan

Akik negatív környezetben kénytelenek dolgozni, emiatt pedig gyakran éri őket munkahelyi stressz, azok számára javasolhatók az alábbiak:

  • Ne menjenek bele a mérgező légkört előidéző munkatárs(ak) által generált játszmákba.
  • Vessék be a tudatosságban rejlő erőt, próbáljanak meg higgadtak maradni.
  • Figyeljék meg, hogy milyen érzelmek generálódnak bennük, és ezt adják a támadó fél tudtára.
  • Alkalmazzanak énkommunikációt.
  • Szembesítsék – természetesen jóindulattal – az illetőt azzal, hogy éppen mit és hogyan mondott, cselekedett, és mondják el azt is, hogy a jövőben milyen bánásmódban szeretnének részesülni, miben szeretnék, ha változna.
  • Akivel a munkahelyén keményen, érzéketlenül bánnak, folyton durván kritizálják, gúnyolják, és ez az áldatlan állapot nem változik, annak mindenképpen érdemes másik munkahelyet keresnie, olyat, ahol szeretik és megbecsülik.
  • Ha valaki nagyon érzékeny az őt ért negatív hatásokra, annak – és persze másoknak is – érdemes a magába „szívott” napi lelki „hordalékot” rendszeresen kitisztítania magából – például csikung gyakorlatokkal.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink