Hány éves valójában? A válasz bonyolultabb, mint gondolná. Nem számít, mennyi gyertyát fújt el a születésnapi tortáján, sokkal fontosabb, hogy hogyan éli az életét. Mozog-e rendszeresen, vannak-e barátai, képes-e letenni a cigarettát – ezek határozzák meg a korát. Íme, néhány tipp, hogy hosszabb és egészségesebb legyen az élete.

Maradjon fiatal!

Mérsékelje az alkoholfogyasztást!

A rendszeres, napi 60 gramm alkoholnál (1 dl pálinka, 2 korsó sör, 3 dl bor) többet fogyasztók immunrendszere gyengül, és esetükben megnő bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázata. Érdemes az „ártalmatlan poharazgatás” szintjén maradni, ami nőknél általában 30 gramm alkohol hetente, maximum kétszer.

Jótékonykodjon!

Az önkéntesség csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát és segít a magas vérnyomás betegség megelőzésében.

Csökkentse a stresszt!

A munkával, családi élettel kapcsolatos feszültségek károsíthatják a DNS-sejteket, csökkentve a várható élettartamot. Persze az életben gyakorlatilag lehetetlen teljesen megszüntetni a stresszt, ám az sokat segíthet, ha megfelelő technikákkal csökkenti a feszültséget. Tornázzon, meditáljon, hallgasson zenét, sétáljon – minden megoldás jó, ami segít megnyugodni.

Tanuljon!

Minden iskolában töltött év meghosszabbítja az életet – állítják kutatók. A művelt emberek ugyanis tisztában vannak azzal, hogyan kell egészségesen élni, és mivel általában magasabb jövedelműek, könnyebben jutnak az egészség megőrzését, a gyorsabb gyógyulást segítő szolgáltatásokhoz, termékekhez.

Ápolja a kapcsolatait!

A baráti kapcsolatok kincset érnek az egészség szempontjából is. Nemcsak a házasságban élők élnek hosszabb ideig, hanem azok is, akiket barátok vesznek körül. Hogy miért? Például azért is, mert a partnerek, barátok arra ösztönzik az embereket, hogy ha valamilyen egészségügyi problémájuk van, keressék fel orvosukat.

Mozogjon rendszeresen!

A mindennapos testmozgás lassítja az öregedés folyamatát. A fizikai aktivitás erősíti a szívet, növeli a tüdő kapacitását, segíti az anyagcsere optimális működését, javítja az állóképességet, erősíti az immunrendszert. Soha nem sportolt? Ne aggódjon: a mozgást soha nem késő elkezdeni!

Kövesse a mediterrán étrendet!

Azok a nők, akik a mediterrán diétát követik, 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel élnek egészségesen, a leggyakoribb krónikus betegségek nélkül, mint azok, akik nem figyelnek a táplálkozásukra. Egyen sok zöldséget, halat és teljes kiőrlésű gabonát! Kerülje az egyszerű szénhidrátokat, így a fehér lisztből készült tésztákat és a finomított cukrot.

Vizsgálja felül a proteinbevitelt!

Az állati fehérjében gazdag étrend megnöveli a szívbetegségek, a cukorbetegség és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. csökkentse például a virsli, a kolbász, a füstölt szalonna vagy a felvágottak fogyasztását.

Aludjon legalább 7 órát naponta!

Azoknak, akik legalább 7 órát alszanak naponta, az anyagcseréjük kiegyensúlyozottabb, az immunrendszerük erősebb. A szervezetüket így elkerülik a gyulladásos folyamatok, amelyek növelik a szívbetegségek, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Szexeljen!

A szex közben és után felszabaduló hormonok csökkentik a stresszt, enyhítik a depressziót. A rendszeres, kielégítő szex védi és erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást. Ismerje meg a múltját, de… több közeli rokona is hosszú életű volt? Akkor lehet, hogy genetikailag minden adott a szép, hosszú élethez. De ez nem jelenti azt, hogy nem kell magára vigyáznia!

Kutatások szerint ugyanis az egészséges életmód a hoszszú élet szempontjából fontosabb, mint a genetikai örökség. Köszönje meg a jó géneket az őseinek, de ne feledkezzen meg a rendszeres mozgásról és az egészséges étkezésről.
 

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink