Kislánykorunkban a mesékben azt olvastuk, hogy a herceg szőke, kék szemű, és fehér paripán érkezik. Bátran szembeszáll a gonosszal, majd erős karjával felnyalábolja a hercegnőt, és megmenti. Minden rózsaszínben úszik, happy end. Aztán idővel már nem csak a herceg lesz gyermekként alkotott ideálunk középpontjában. Találkozunk a szegény ember legkisebb fiával is.

Megéri hajszolni a herceget? Párkeresés a valóságban

Szárnypróbálgatások

Tinédzserként az ember még csak a szerelem ízét kóstolgatja. Tapogatózik egy ismeretlen területen. Sokáig a suli legmenőbb sráca kellene, mert a lányok többsége érte van megőrülve, mert vagány, mert a fiúk szószólója. Első csók, első hosszabb kapcsolat, és a körvonalazódó személyiséggel az ideális párunkról alkotott kép is kezd összeállni. Később már partnerünkben a potenciális férjet és apát is keressük. Telnek az évek, és rádöbbenünk, nem feltétlenül mindig a legnépszerűbb fiú az, aki kell nekünk. Vannak lányok, akik az apukájukhoz hasonló fiút keresik, és vannak, akik a szülő teljes ellentétében találnak párra. Szerencsére különbözőek vagyunk. Egy biztos: az ember arra teremtetett, hogy párban éljen, de hogy zsák a foltját hogyan találja meg, arra már nincs pontos leírás.

Brad Pitt kell nekünk?

Hát, igen, az ideálok, akik megadják a követendő mintát a tökéletes férfi képéhez. Mindenki ismeri az általános receptúrát: legyen intelligens, legyen sármos, legyen erős, legyen humoros. Legyen csábító, de mellette a leghűségesebb férfi a földön. Vágjon az esze, mint a borotva. Legyen figyelmes, szeresse a gyerekeket. Nyújtson biztonságot, és mindig türelemmel, megértően viseltessen aktuális kedélyállapotunkban. Most leszögezem, hogy ilyen férfi nincs a földön, és ez jól is van így. A tökéletesben nincs hiba, nincs, ami felületet adna a konfrontálódásnak, mely néha állóvízbe dobott kő lehet egy kapcsolatban.

Rádöbbenünk, hogy nem is a Brad Pittek kellenek nekünk, mint ahogy a Szex és New Yorkban Charlotte például a gazdag, jóképű férfi helyett a nála alacsonyabb, kopasz Harry oldalán találta meg a boldogságot.

Ellentétek vonzásában

Hányszor volt olyan helyzetben, hogy ön a fehéret választotta, míg a párja a feketét, hogy ön a-t mondott, míg a párja azért is az ellentettjét? Biztos vagyok benne: sokszor. Sokan úgy vallják, hogy az azonos érdeklődésű emberek vonzzák egymást, ami helyénvaló, ha egy párkapcsolat építőköveit teszi le két ember. Jó, ha a két személynek hasonló az érdeklődési köre, a szerelemben, a világ alakulásában hasonlóak a nézeteik. Viszont egy kevés ellentmondás megadhatja a kapcsolat fűszerét. Más tekintetben is körbejárható az ellentétek vonzásának témája. Van, ahol teljesen eltérő társadalmi rétegből érkeznek a szerelmesek, és annak ellenére, hogy más értékrendben nőttek fel, kapcsolatuk harmonikusan tud működni.

A szinglik nagy csapdája

Beszélgettem fiatal nőkkel arról, mi az, amiért oly nehéz néhány nőnek párt találnia. A magyarázat sok esetben a túlságosan magasra tett igényekben rejlett. A sok elvárásnak a férfiaknak csak kis hányada felelne meg, a kérdés csak az, hogy vajon éppen ők szembejönnek-e velünk valaha? Mindenkinek vannak rögzült szokásai, amelyekből csak fogcsikorgatva vagy egyáltalán nem tud engedni. A túl magasra tett lécet sem képes minden férfi problémamentesen átvinni. És a szinglik túlzott elvárásai kapcsán mi a tanulság egy párkapcsolatban élő nő számára? Mindig legyen kompromisszumkészség és elfogadás. Nincsen olyan pár a földön, akiknél ne lennének időnként súrlódások. Együtt élnek már tíz éve, de a férje még mindig nem tudja, hogy hol tárolják a sajtreszelőt. Rendszeresen nem talál valamit a hűtőben, pedig csak le kellene egy kicsit hajolnia. De mi sem vagyunk jobbak, amikor reggel szétdobálva hagyjuk a ruháinkat vagy cipő- és táskakiállítást rendezünk az előszobában. Ám ezeknél a technikailag gyorsan megoldható dolgoknál sokkal fontosabb területen, a másik természetének elfogadásában is megértőnek kell lenni. Nem azért szeret egymásba két ember, hogy aztán egyből meg is változtassák egymást. Azért lobban fel a tűz a másik iránt, mert olyan amilyen, se több, se kevesebb. Az évek során persze mindenki hozzácsiszolódik a másikhoz, de társunk tisztelete, érzéseinek, szokásainak elfogadása – akkor is, ha esetleg feleslegesnek tartjuk azokat –, megértést kíván. Ez igaz szeretet esetében mindenféle nagyobb megalkuvás nélkül működik, ha pedig nem, akkor a kapcsolatban újabb és újabb problémák jelentkezhetnek, és idővel a kapcsolat végét is jelenthetik.

30 fölött

Amikor egy nő elér a nagy vízválasztónak tartott 30. életévéhez, úgy gondolja, hogy innentől már szinte mindenről lekésett. Ha nincs partnere, még inkább úgy érzi, hogy valami kimaradt az életéből, és most kell mindent – ha lehet, mondjuk háromnegyed év alatt – bepótolni. Így tehát párt keresni, férjhez menni, és gyorsan gyereket szülni. Ám ha foggal-körömmel küzdünk ezek megszerzéséért, könnyen abba a hibába eshetünk, hogy rossz döntéseket hozunk, rosszul választunk a nagy rohanásban, és a boldogságunkat nem ott találjuk meg, ahol kellene.

Amiért ő az igazi

Hazudnánk önmagunknak, ha azt mondanánk, hogy egy rosszul sikerült nap után egyszer se kérdeztük meg magunktól, miért is szeretjük ezt az embert, akivel együtt élünk? A válasz soha nem a tényszerű dolgokban rejlik: azért szeretem, mert ő a párom, és mert már nyolc éve együtt éljük az életünket. Sokkal inkább a tetteinkben keresendő a magyarázat. Elsőként is: képesek vagyunk megváltozni egy kicsit a másikért. Fiatal lányként megtanulunk főzni, csak hogy a másik kedvében tudjunk járni valami finom vacsorával. Reggel felkelünk hamarabb, hogy az időrabló tevékenységeket gyorsan elvégezzük, hogy aztán több időnk maradjon egymásra a hétvégén. De ő is gond nélkül partner olyan feladatokban is, mint a takarítás, sőt néha meg egy vacsorát is össze tud ütni. Aki ennél háziasabb férjet fogott ki, nagy szerencsével lelt párra. Onnan tudjuk, hogy ő a párunk, hogy le tudunk ülni vele beszélgetni, akár órákon át vitatni az élet dolgait. Ha problémánk van, megért és támogat, ezzel erősítve bennünk a hitet, hogy nem vagyunk egyedül, ha baj ér. Párunkkal az élet apróbb redői könnyedén kisimulnak, és észrevétlenül hozzáad valami pluszt a személyiségünkhöz, segít és bátorít. Egyből tudjuk, hogy őszintén szeretjük, amikor távol van, és aggódunk, mi van vele, és hogy baja ne essen. Ő az, akiért tűzön-vízen át harcolunk, ha kell, de a jó kapcsolat biztos jele az is, ha a nehezebb pillanatokat vidáman, humorral tudjuk áthidalni.

Ha a kanapén ülve ezekből a dolgokból már csak egyet is felfedeztünk, nyugodjunk meg, jól választottunk.

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink