Három nap elég ahhoz, hogy Párizs kitörölhetetlenül az ember szívébe írja magát. A bódító nagyváros végérvényes nyomot hagy a reggeli narancsdzsemes croissant illatával, a Szajna-parti álmos, őszi napfény simogatásával, és a fényárban úszó Eiffel-torony mámorító romantikájával. Művészet, szerelem, gasztronómia, bárok, neonfények, kultúrák keveredése.

Megterveztük: minivakáció Párizsban0

Szigorúan párosan

Párizs azon városok egyike, ahova szinte kötelező egyszer elmenni a párunkkal. A két és fél órás repülőút alatt még az útikönyvet sem lehet eléggé áttanulmányozni, oly gyorsan „elröppen” az idő. A ködbe burkolózó város összetéveszthetetlen építménye, az Eiffel-torony már messziről köszön. A landolást, a csomagvadászatot követően viszonylag könnyen meg lehet találni a városba tartó buszokat. Egyre viszont mindig készüljünk: igen gyakori jelenség itt a sztrájk, melynek a legkellemetlenebb változata, amikor a buszok és a metrók dolgozói egyszerre adják föl a munkát. Ilyenkor valamilyen alternatív megoldást kell találni, ami egy kicsit drágább.

A város jelképe

Pár napos városlátogatásnál érdemes a St.-Germain-des-Prés városnegyedben szállást foglalni. Innen minden gyorsan, akár sétálva is elérhető. Jó érzés kicsit az ódon belváros életének része lenni, a süppedős szőnyeggel borított csigalépcsős folyosó, a reccsenő parketta és a kőkorlátos erkély, kilátással a Szajnára – mindennel felér. Miután elfoglaltuk a szállást, célszerű azonnal megkezdeni Párizs felfedezését. Ha az esti fényekbe burkolózó Eiffel-tornyot szeretnénk megcsodálni, akkor érdemes a Szajna jobb partjáról közelíteni, így a kecses vasszerkezetet nem a házak rengetegén keresztül pillantjuk meg elsőként, hanem már Párizs egyik legdíszesebb hídja, a Pont Alexandre III. tövéből. A hídon átkelve, már a kíváncsiság hajtja lépteinket „az öreg hölgyhöz”.

Megőrizni a pillanatot

Az Eiffel-toronynál nehéz olyan időszakot elcsípni, amikor ne lüktetne a lábai előtt elterülő tér a turisták seregétől. A torony első szintjére ingyenesen lehet feljutni, a második és harmadik szintet már csak belépővel lehet látogatni. Megér egy kis sorban állást, várakozást a feljutás, hisz a látkép, ami odafönn az ember szeme elé tárul, csodás. Ha sutba dobjuk is az összes romantikus ponyvaregényt, az Eiffel-toronynál akkor sincs alkalmasabb hely valamilyen szerelemhez kapcsolódó eseményre, például az első csókra, vagy lánykérésre. A 300 méteres magasságban három dologra különösen érdemes figyelni: 1. A szél bármikor lekaphatja a fejünkről a sapkát. 2. A hidegtől tartózkodva, párunkkal bújjunk össze szorosan. 3. Párizs a lábaink előtt hever, felfedezésre vár!

Párizs

Fotó: shutterstock

Kávézók, parkok, bárok, passzázsok

A párizsiak életében a kávézó mindennapi szereplő. A párizsi polgárok szeretik a reggeli kávéjukat, croissant-jukat az aznapi hírek olvasása mellett, egy kávéházi asztalnál elfogyasztani. Kezdjük mi is a napunkat a tengerparti napozók hangulatát idéző kávézóban! Egy párizsi hosszú hétvégébe persze nem fér bele minden, de a nagyobb nevezetességek mellett keressük fel a parkokat, és nézelődjünk a passzázsokban is. A Szajna bal partján található a Musée d’Orsay. Az egykori pályaudvar épületéből kialakított múzeumban főként impresszionista alkotások találhatók. A Passerelle de Solférion sétálóhídon átkelve, könnyűszerrel jutunk el a Jardin des Tuileries-be, vagyis a Tuilériák kertjébe. A park nappali, bájos romantikájával már csak az őszi naplemente halvány színeiben táncoló fák látványa vetekedhet. A parkon át a Louvre épülete felé sétálva, a modern üvegpiramis ablakain belesve, láthatóvá válik a múzeum kiállítótermeinek nagysága, szerteágazó rendszere. A Louvre kincseinek felfedezésére, a tapasztalatok szerint egy egész nap se lenne elég, így egy minivakáció esetében a múzeum teljes kihagyása elnézhető.

A Rue de Rivolin passzázsok sora várja az antik tárgyak kedvelőit. A Place du Palais Royal csomópontból elindulva, elsétálhatunk az Operához, vagy egy kisebb passzázson át a Jardin du Palais Royal szökőkúttal, rendezett virágágyasokkal és szabadtéri műalkotásokkal tarkított kertjébe, a nyugalom szigetére. A parkok közül nem maradhat ki a Jardin du Luxembourg, a családok és a futók kedvenc helye sem. Szombat reggel megtelik élettel, a gyerekek elektromos hajókat úsztatnak a tavon, galambokat etetnek, idősek fiatalok napoznak a padokon.

A Diadalív, a Pompidou Központ és a Notre-Dame

Párizs a kultúrák kohójának is nevezhető, hisz egy XVI. századi templom tőszomszédságában vidáman megfér egy ultramodern szoborcsoport. Ezzel a jelenséggel lépten-nyomon találkozhatunk. Az Diadalív, illetve a Pompidou Központ két merőben eltérő kultúra lenyomata. A kontrasztos építményeket érdemes ugyanazon a napon megnézni, így szembetűnőbb a különbség. Ha egy kis vásárlást is beiktatnánk a napi programba, akkor a Pompidou Központ felé tartva, térjünk be a Forum des Halles több emeletes bevásárlóközpontba, melynek különlegessége, hogy a föld felszíne alá építették egy nyitott, belső átriumos udvarral. A Diadalívet, Párizs második jelképét a Champs-Élysées elegáns, fényekben úszó, csillogó sugárútján keresztül közelítsük meg. A Diadalív méreteivel Napóleon dicső seregeit szimbolizálja. A legdrágább negyednek számító Ile de la Cité szigetén található a Notre-Dame. Az áprilisi tűzvész óta, a templom nem látogatható.

párizs

Fotó: shutterstock

Búcsú Párizstól

Három napba sajnos nem sok minden fér bele, de jó szervezéssel még alkalmat lehet találni a Picasso Múzeum, a művésznegyed, vagyis a Montmartre, a híres mulató, a Moulin Rouge, vagy a ragyogóan fehér Sacré-Coeur, megcsodálására, és még számos hangulatos park, tér és belső kert felkutatására.

Kisszótár

Rue = utca

Place = tér

Jardin = kert

Pont = híd

Palais = palota

Royal = királyi

 

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

Életveszélyes: Szikláról lógva fotózkodik a szerelmespár

Barangolja be 5 emlékezetes sorozat forgatási helyszínét

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink