Hatalmas erdőségek, fennsíkok fölé magasló gleccserek, tengerpartot csipkéző szigetek és sziklaszirtek, a világon egyedülálló fjordok – ez mind Norvégia, amely lélegzetelállító természeti adottságai mellett a világ „legélhetőbb” országa. A várható életkilátások, az átlagjövedelmek, az oktatási színvonal azt mutatja, Norvégiában jó élni. Vadregényes tájai, a norvég nép vendégszeretete miatt turistának lenni is felejthetetlen élmény a napsütés országában.

Norvégia, az éjszakai napsütés országa

A legkedveltebb úti cél: Nyugat-Norvégia, a fjordok vidéke

Ez a vidék szinte sokkolóan szép. A gleccserek és a nyílt tenger között a vízi és a téli sportok szerelmesei, a túrázók és a pihenni vágyók is megtalálják számításukat.

Bergen – a világ egyik legesősebb városa. Királyi székhelyként, kikötő- és Hanza-városként hosszú és dicsőséges a múltja. Itt található Nyugat-Norvégia legnagyobb akváriuma, ahol a honos tengeri állatok mellett krokodilt és kígyókat is csodálhatnak a turisták. A képzőművészet rajongói sem csalódnak a városban: a Rasmus Meyer Samlinger mások mellett számos eredeti Munch-művel is dicsekedhet, a Bergen Billedgaleri norvég és külföldi művészek munkáit állítja ki. A Stenersens Samlingban Paul Klee-gyűjtemény, Joan Miró, Pablo Picasso és Edvard Munch több munkája is látható.

Bergen

Bergen, Norvégia
Fotó: shutterstock

A halpiacon nyaranta nagy a nyüzsgés, a halak mellett zöldséget, gyümölcsöt és virágot is kapni. Az áru jó minőségű, de drága.

Molde – a „Rózsák városa”, ahol minden van: hegy, fjord és nyílt tenger. A sós tengeri levegőn mintegy 200 km hosszú kerékpárút vezet.

A gyönyörű szigetvilág, Nordland

Sarkvidéki táj, hihetetlen természeti szépséggel. A keleti Saltfjell-hegység vonulatai mögött magashegyi tavak, hatalmas gleccserek, alattuk pedig barlangok bújnak meg.

Bodo – Nordland fővárosa. A Norsk Luftfarstsmuseumban a norvég civil repülés, a légierő történetét ismerhetik meg az utazók. Horgászni mindenhol lehet: a fjordok vizében és a nyílt tengeren, a partról és a csónakokból.

Narvik – hatalmas kikötőiből szállítják el a svéd Kiruna környékén kitermelt vasércet. A környező táj szépsége legjobban a felvonóból (fjellheisen) látható, amely hét perc alatt 656 méter magasra repít.

Szigetek és sziklák között

Dél-Norvégia a vízi sportok kedvelői számára vonzó hely, de a túrázók körében is népszerű, mert nem messze a sűrűn lakott parti sávtól húzódik a fjell. Ezt a hosszan elnyúló középhegységet gazdag növény- és állatvilága teszi vonzóvá. A táj változatos és nincs hideg.

Kristiansand – „Észak Riviérája”. A szabadtéri múzeumban látható egy setesdali gazdaság tíz házzal és kristiansandi városi házzal. Vannak műhelyek, szatócsbolt, dohányszárító és földkunyhó, amelyet a norvég partizánok használtak a II. világháborúban.

Lillehammer – a téli sportok szerelmeseinek városa, ahol 1994-ben téli olimpiát rendeztek. Az Olympiaparkban van ugrósánc szimulátorral, Freestyle-Arena, sístadion valamint bob- és szánkópálya.

Oslo – Utcazenészek, nemzetközi márkák, butikok: ez Oslo bevásárlóutcája, a Karl Johans gate. A királyi család rezidenciája az utca végén található magaslaton áll. Látványos őrségváltás mindennap 13.30-kor. A világhírű norvég festő, Malers Edvard Munch 1100 festményét, ezernyi rajzát és akvarelljét ajándékozta a városnak, amelyek a Munch Múzeumban kaptak helyet.

Oslo

Erőd Oslóban
Fotó: shutterstock

A város legkedveltebb nyári találkozóhelye a Frognerparkként emlegetett hatalmas park, ahol Gustav Vigeland kétszáz szobra évente mintegy egymillió látogatót vonz.

Kopár fennsík és jeges-tengeri partvidék: Finnmark

A hőmérő ezen a tájon plusz 25 és mínusz 50 fokos értékeket is mutathat. A Jeges-tenger hullámaiban nyáron a bátrabbak meg is mártózhatnak, igaz, a víz ilyenkor is csak 14 fokos. Az éjféli nap Altában május 16. és július 26. között, a Nordkapon pár nappal tovább látható.

Norvégia szíve

A messzire ágazó Trondheim-fjordot széles mezők veszik körül, a történelmi múlt nyomai mindenhol láthatók.

Dovrefjell-hegység – Területén az azonos nevű nemzeti parkkal, ahol mintegy 2500 rénszarvas és 130 pézsmatulok él.

Trondheim – Itt található Norvégia egyetlen katedrálisa, amelyben a koronázási ékszereket őrzik. A tudomány múzeumában (Vitenskapsmuseum) a kőkorszaktól a viking korig terjedő évszázadokból származó régészeti leletek találhatók.

Norvég illemtan

Norvégiában már évekkel ezelőtt harcot hirdettek a dohányzás ellen. Nyilvános helyeken tilos a füstölés, beleértve a vendéglőket, éttermeket, szórakozóhelyeket is. Egyedül a szabadtéri italméréseknél lehet rágyújtani.

„Köszönet mindenért!” – ez az a mondat, amit nem használnak az ország lakói. Ez ugyanis tipikus sírfelirat náluk.

A norvégok nyugodtak és ráérősek. Nem izgatják magukat semmin, legyen szó kiszolgálásról vagy éppen útépítésről.

Horgászni csak óvatosan szabad. A fjordok halállománya ugyanis veszélyeztetett, ezért nem lehet táskaszám kifogni a halakat a folyókból. Komoly büntetés jár annak, aki megszegi a szabályokat.

A norvég konyha főszereplője a hal

A norvég konyha jelszava akár az egyszerűség is lehetne. Sok halat fogyasztanak, a legnépszerűbbek közé tartozik a fiskekaker (halpogácsa), a fiskeboller (halgombóc) és a fiskepudding (halpuding). Ezeket nem csak házilag készítik, a szupermarketekben is beszerezhetőek, és otthon csak fel kell melegíteni, meg kell sütni a félkész ételeket. Igazi ínyencségnek számít a lutefisk, ami beáztatott, kilúgozott tőkehal, illetve a rakorret, ami sózott pisztráng. A finnebiff vagdaltja rénszarvashúsból készül, szósszal és tejföllel keverik, borssal, sóval fűszerezik és sós burgonyával, friss áfonyával fogyasztják. Észak-Norvégiában nem ritka az asztalon a bálnasteak, a rénszarvasszív, a fókaragu, de a Spitzbergán a jegesmedvét és rozmárt is megeszik.

Az alkoholos italok forgalmazásának nagyon szigorúak a szabályai, az italárak pedig elképesztően magasak.

Praktikus tanácsok utazóknak

  • Borravaló Norvégiában csak akkor jár, ha a szolgáltatás valóban extra volt, és a vendég meg volt elégedve a kiszolgálással. Ilyenkor a számlaösszeg 10 százalékát szokták adni.
  • Orvosi rendelő minden nagyobb településen van. Az Európai Betegbiztosítási Kártyával csak az önrészt kell megfizetni.
  • Norvégiában busszal, vonattal bárhová el lehet jutni, a tömegközlekedés nagyon jó. Érdemes előre megváltani a jegyeket, így az áruk jóval olcsóbb. Információ: www.nor-way.no
  • Szigorúan büntetik a közlekedési kihágásokat. A sebességet mindenhol és minden napszakban ellenőrzik.

Ezek is érdekelhetik!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink