Oldal kiválasztása
Pszichodrámázni divatos dolog mostanában, de én nem ezért próbáltam ki. Közeli ismerőseim pozitív tapasztalatai után úgy gondoltam, talán nekem is érdemes lenne „drámáznom”, legalább egyszer. Bár a foglalkozás alatt nem voltam igazán központi szerepben, többet tanultam magamról és az emberi lélekről egyetlen óra alatt, mint korábban hosszú időn át.

Pszichodráma, a kegyetlen tükör

Nem volt könnyű inkognitóban bejutnom egy pszichodráma-csoport foglalkozásának egyik napjára, hiszen a csoportvezetők (ketten vezették az órát) féltek, hogy ha a társaságban kiderül, hogy újságíró vagyok, akkor elvész az oly értékes bizalom egymás iránt. Természetesen titoktartás is köt bennünket, ezért írásomban neveket egyáltalán nem, de szituációkat is csak bizonyos határig fogok említeni.

Mire való a pszichodráma?

A pszichodráma módszerét Jacob Levi Moreno dolgozta ki a múlt század első felében, mint akcióelvű, cselekvésközpontú csoportpszichoterápiás módszert. Magyarországon a hetvenes évek elején honosította meg Mérei Ferenc.

A pszichodráma alapgondolata szerint az emberi spontaneitás és kreativitás a cselekvésbe ágyazódva érvényesül, és így képes az ember bizonyos helyzeteket tudatosítani, feldolgozni. A drámázás a szavakkal és a szavakon túl is, érzelmi és értelmi szinten is átélhetővé teszi az érzelmeket, élményeket így a foglalkozások terápiává alakulnak.

(forrás: Magyar Pszichodráma Egyesület)

Kétkedő és szkeptikus ember lévén, nehezen tudtam elképzelni, hogy tizenakárhány vadidegen ember társaságában olyan érzelmi, spirituális élményeket fogok megélni, melyeket közeli hozzátartozóimmal addig sohasem. De a barátságos helyszínre érve első pillantásra lemérhető volt, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki kételyekkel küzd.

A feszültséget oldandó, ismerkedős játékokkal kezdünk, pontosan olyanokkal, amelyektől mindig mindenki kellemetlenül érzi magát. Az eredmény azonban nem marad el, pár perc után rájövünk, hogy a másiknak ugyanolyan nehezére esik indiánszökellésben ugrálni, mint nekünk, és ez mindenkit megnyugtat.

Levelek a semmibe

A kellő ismerkedés és feszültség-levezetés végeztével jöhet a munka. Színes papírlapokra kell levelet írnunk annak a számunkra fontos személynek, akinek valamiért nem tudjuk, vagy nem akarjuk elmondani a közlendőnket. Van, aki azonnal pillangókkal, virágokkal díszíti a soha postára nem kerülő üzenetet, de olyan is akad, aki hosszú percekig csak a lapot bámulja. Csönd van. Valaki elsírja magát. Ez erőt ad a megnyíláshoz másoknak is, egyre több zsebkendő kerül elő. Egy nőt már annyira ráz a zokogás, hogy alig kap levegőt, ettől mindenki kicsit zavarba jön. A fiúk-férfiak látványosan nehezebben kezelik a helyzetet a nőknél, persze az a férfi, aki egyszer már eljut egy ilyen foglalkozásra, nyilván mégis csak könnyebben vetkőzi le a gátlásait, mint az „átlagos” pasik.

Magam bizony nem merek a magánéletem fájdalmas (és még lezáratlan) szakaszához nyúlni, egy régi kapcsolatomat választom levelem tárgyául.

Amikor a levelek elkészülnek, arra kérnek minket, küldjük el gondolatban a levelünket a címzettnek. Lehetőség van felolvasni a levelet, de nem sokan vállalkoznak rá. Végül a jelentkezők közül kiválasztunk egyvalakit, aki „személyesen” is megbeszélheti a címzettel, amit közölni szeretne vele.

Megrázó élmény

Körben ülünk, a kör közepén a Levélíró és a Címzett, akit a csoport egy másik tagja személyesít meg. A Levélíró olvasni kezdi levelét. Közben sír. A teremben olyan csend van, hogy az ablaküvegnek csapódó légy zaja hangzavarnak tűnik. A felolvasás befejeztével a kör közepén állók helyet cserélnek, és a Levélíróból Címzett, a Címzettből Levélíró lesz. A Címzett most válaszolhat a levél írójának, elmondhatja, ő vajon mit érez. Vagyis, tulajdonképpen megbeszélik a levél tartalmát. Ez a furcsa párbeszéd addig zajlik, míg az eredeti Levélíró úgy nem érzi, hogy a problémáját sikerült valóban tisztáznia partnerével.

A szituáció végén úgy éreztem magam, mint akit kifacsartak. Nem érdekelt, hogy mások sírni láttak, a fájdalom és a katarzis közös volt. Középen állt egy lány, meztelenre csupaszított lélekkel, és próbálta meggyőzni magát arról, hogy egy szörnyű tragédia után mégis van remény a normális életre. Én úgy éreztem, árulást követtem el, hiszen nem mertem vállalni a saját valódi drámámat, pedig talán megoldást találhattam volna rá e körben. De féltem attól, hogy túlzottan meg kell nyílnom ehhez.

A múlt árnyai

A néhány órás foglalkozás után még napokig magányra és gondolkodásra vágytam. Úgy éreztem, megváltozott bennem valami. Könnyebbnek, és – talán nagyképűen hangzik, de – bölcsebb éreztem magam. Talán a feltétlen elfogadás, vagy valamiféle személyes megvilágosodás volt az oka, nem tudom. Mindenesetre, a levelem Címzettjét valahogy mégis „behívtam”, és rájöttem, hogy ez a szál az életemben mindvégig eldolgozatlan volt, most azonban a helyére került. Sokat tanultam az esetből. Egyebek között azt, hogy jobb a múltat feldolgozni, ahelyett, hogy rendetlenül eltemetnénk, és hogy amíg nincs rend a lelkünkben, addig sohasem fogjuk megtalálni azt az életünkben.

Dicséret – a lélek balzsamja

A siker titka testben és lélekben

 

Hozzászólások

Diéta és Fitnesz a Facebook-on

Fogyjon 4 hónap alatt 8-10 kilót!
A villámdiéták csak azt eredményezik, hogy az első kiadósabb vacsora után sírva fakadunk a mérleg számlapját látva. Egy stabil, négy hónapon át tartó, éhezésmentes kúrával viszont könnyedén elérhetjük a kívánt testsúlyt, és minden bizonnyal stabilizálhatjuk is.
Életveszélyes: Szikláról lógva fotózkodik a szerelmespár
Mennyit ér meg egy tökéletes fotó? Néhány influenszernek bármit, akár az életüket is kockáztatják. Ahogyan ez a pár is.
Bullying - Hogyan kezeljük az iskolai zaklatást?
Bullying, azaz a bántalmazás, zaklatás. Hol a határ az ugratás és bullying közt, és mit tehetünk, ha úgy érezzük, bántanak minket?
60 kilót fogytak összesen az Ázsia Expressz versenyzői
Rohannak, kiabálnak, stoppolnak. Van, hogy egy udvaron alszanak, s vacsorát sem kapnak. Az Ázsia Expressz szereplői nem luxusutazásra mentek, és a kalandnak hála összesen 60 kilótól szabadultak meg.
Édes teher – Gyakorlatok kismamáknak
A mozgásnak számos pozitív hatása ismeretes a számunkra, a kismamák viszont csak panaszmentes esetben, bizonyos szabályok betartása és szigorú orvosi felügyelet mellett végezhetnek sporttevékenységet.
Az olimpikontól a sportmániásig – Mit sportolnak korunk hercegnői?
Ezek a hercegnők és hercegnék bizony nem félnek a testmozgástól! Van köztük olimpikon, de olyan is, akinek számos csonttörés sem szegte kedvét a küzdősporttól!
Tényleg hasznos? Mindent a mono-diétáról!
Követni ugyan egyszerű a mono-diétát, de a segítségével elért súlyvesztést, már annál nehezebb megtartani.
6 egészséges recept szilvával, szőlővel
Mennyire kell óvatosnak lenni a szilvával, és a szőlővel? Íme néhány tuti recept, ami nem okoz majd gondot.
A vashiány és a vérszegénység 13 jele 
Ha különösebb ok nélkül állandóan kimerült és fáradt, érdemes vashiányra gyanakodni. A felnőtt lakosság zömét, különösen a nőket érinti ez a gond
Fehérjeturmix, ahogyan Arnold Schwarzenegger csinálja - videó
Tulajdonképpen Arnold Schwarzenegger egy 9 perces videóban, mindent elárul, ami a sikeres életmódváltáshoz kell. Megmutatja, hogy milyen fehérjeturmixot iszik, megnézhetjük, hogy mi van a hűtőjében, ahogyan arról is beszél, hogy szerinte hogyan tudjuk erősíteni az immunrendszerünket.
Építsünk kapcsolatot a testünkkel
Ahhoz, hogy újraépítsük a testünkkel való kapcsolatot – ami gyermekkorunkban még ösztönösen megvolt –, a tudatos és szeretetteli hozzáálláson kívül szükségünk lesz némi kíváncsiságra, játékosságra, s legfőképpen egy jó adag bátorságra.
Inspirálja magát az edzésre Liptai Claudia Instájával
A jövő 50 élelmiszere: a kaktusztól a gyökérzöldségekig
Összeállították annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.
4 étel, amit jobb, ha nem eszik meg a gyermek! Ezeket adja neki helyette!
Mit ehetnek a gyerekek, és mi az, amit jobb kiiktatni az étrendjükből? Mindenre van egészségesebb megoldás!
Alternatív megoldások egészséges pizzához - 5 tuti recept
Pizzát rendelni? Ugyan! Otthon is szuperfinom és egészséges pizzákat készíthetünk. Ha nincs kedvünk bajlódni a tészta készítésével, a legtöbb nagyobb szupermarketben beszerezhetünk kész, fagyasztott, teljes kiőrlésű terméket – csak meg kell pakolni jobbnál jobb feltétekkel.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.