Oldal kiválasztása
Pszichodrámázni divatos dolog mostanában, de én nem ezért próbáltam ki. Közeli ismerőseim pozitív tapasztalatai után úgy gondoltam, talán nekem is érdemes lenne „drámáznom”, legalább egyszer. Bár a foglalkozás alatt nem voltam igazán központi szerepben, többet tanultam magamról és az emberi lélekről egyetlen óra alatt, mint korábban hosszú időn át.

Pszichodráma, a kegyetlen tükör

Nem volt könnyű inkognitóban bejutnom egy pszichodráma-csoport foglalkozásának egyik napjára, hiszen a csoportvezetők (ketten vezették az órát) féltek, hogy ha a társaságban kiderül, hogy újságíró vagyok, akkor elvész az oly értékes bizalom egymás iránt. Természetesen titoktartás is köt bennünket, ezért írásomban neveket egyáltalán nem, de szituációkat is csak bizonyos határig fogok említeni.

Mire való a pszichodráma?

A pszichodráma módszerét Jacob Levi Moreno dolgozta ki a múlt század első felében, mint akcióelvű, cselekvésközpontú csoportpszichoterápiás módszert. Magyarországon a hetvenes évek elején honosította meg Mérei Ferenc.

A pszichodráma alapgondolata szerint az emberi spontaneitás és kreativitás a cselekvésbe ágyazódva érvényesül, és így képes az ember bizonyos helyzeteket tudatosítani, feldolgozni. A drámázás a szavakkal és a szavakon túl is, érzelmi és értelmi szinten is átélhetővé teszi az érzelmeket, élményeket így a foglalkozások terápiává alakulnak.

(forrás: Magyar Pszichodráma Egyesület)

Kétkedő és szkeptikus ember lévén, nehezen tudtam elképzelni, hogy tizenakárhány vadidegen ember társaságában olyan érzelmi, spirituális élményeket fogok megélni, melyeket közeli hozzátartozóimmal addig sohasem. De a barátságos helyszínre érve első pillantásra lemérhető volt, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki kételyekkel küzd.

A feszültséget oldandó, ismerkedős játékokkal kezdünk, pontosan olyanokkal, amelyektől mindig mindenki kellemetlenül érzi magát. Az eredmény azonban nem marad el, pár perc után rájövünk, hogy a másiknak ugyanolyan nehezére esik indiánszökellésben ugrálni, mint nekünk, és ez mindenkit megnyugtat.

Levelek a semmibe

A kellő ismerkedés és feszültség-levezetés végeztével jöhet a munka. Színes papírlapokra kell levelet írnunk annak a számunkra fontos személynek, akinek valamiért nem tudjuk, vagy nem akarjuk elmondani a közlendőnket. Van, aki azonnal pillangókkal, virágokkal díszíti a soha postára nem kerülő üzenetet, de olyan is akad, aki hosszú percekig csak a lapot bámulja. Csönd van. Valaki elsírja magát. Ez erőt ad a megnyíláshoz másoknak is, egyre több zsebkendő kerül elő. Egy nőt már annyira ráz a zokogás, hogy alig kap levegőt, ettől mindenki kicsit zavarba jön. A fiúk-férfiak látványosan nehezebben kezelik a helyzetet a nőknél, persze az a férfi, aki egyszer már eljut egy ilyen foglalkozásra, nyilván mégis csak könnyebben vetkőzi le a gátlásait, mint az „átlagos” pasik.

Magam bizony nem merek a magánéletem fájdalmas (és még lezáratlan) szakaszához nyúlni, egy régi kapcsolatomat választom levelem tárgyául.

Amikor a levelek elkészülnek, arra kérnek minket, küldjük el gondolatban a levelünket a címzettnek. Lehetőség van felolvasni a levelet, de nem sokan vállalkoznak rá. Végül a jelentkezők közül kiválasztunk egyvalakit, aki „személyesen” is megbeszélheti a címzettel, amit közölni szeretne vele.

Megrázó élmény

Körben ülünk, a kör közepén a Levélíró és a Címzett, akit a csoport egy másik tagja személyesít meg. A Levélíró olvasni kezdi levelét. Közben sír. A teremben olyan csend van, hogy az ablaküvegnek csapódó légy zaja hangzavarnak tűnik. A felolvasás befejeztével a kör közepén állók helyet cserélnek, és a Levélíróból Címzett, a Címzettből Levélíró lesz. A Címzett most válaszolhat a levél írójának, elmondhatja, ő vajon mit érez. Vagyis, tulajdonképpen megbeszélik a levél tartalmát. Ez a furcsa párbeszéd addig zajlik, míg az eredeti Levélíró úgy nem érzi, hogy a problémáját sikerült valóban tisztáznia partnerével.

A szituáció végén úgy éreztem magam, mint akit kifacsartak. Nem érdekelt, hogy mások sírni láttak, a fájdalom és a katarzis közös volt. Középen állt egy lány, meztelenre csupaszított lélekkel, és próbálta meggyőzni magát arról, hogy egy szörnyű tragédia után mégis van remény a normális életre. Én úgy éreztem, árulást követtem el, hiszen nem mertem vállalni a saját valódi drámámat, pedig talán megoldást találhattam volna rá e körben. De féltem attól, hogy túlzottan meg kell nyílnom ehhez.

A múlt árnyai

A néhány órás foglalkozás után még napokig magányra és gondolkodásra vágytam. Úgy éreztem, megváltozott bennem valami. Könnyebbnek, és – talán nagyképűen hangzik, de – bölcsebb éreztem magam. Talán a feltétlen elfogadás, vagy valamiféle személyes megvilágosodás volt az oka, nem tudom. Mindenesetre, a levelem Címzettjét valahogy mégis „behívtam”, és rájöttem, hogy ez a szál az életemben mindvégig eldolgozatlan volt, most azonban a helyére került. Sokat tanultam az esetből. Egyebek között azt, hogy jobb a múltat feldolgozni, ahelyett, hogy rendetlenül eltemetnénk, és hogy amíg nincs rend a lelkünkben, addig sohasem fogjuk megtalálni azt az életünkben.

Dicséret – a lélek balzsamja

A siker titka testben és lélekben

 

Hozzászólások

Diéta és Fitnesz a Facebook-on

Kávé, csoki, sós ételek? Üzenete van annak, hogy mit kívánunk
Az étel utáni vágyakozásnak rendszerint komoly oka van.
Britney Spears edzős videója téged is motiválni fog!
Britey Spears nem titkolja, hogyan hozza formába magát. Elnézve a koncertjeit, amennyit ő ugrál, szüksége is van a jó kondira. Most egy videóban beszélt az edzéstervéről.
Fagyi a diétában! Jégre tesszük a kilókat
Jégkrém a fogyókúrában? Micsoda eretnek gondolat! Pedig egyáltalán nem az.
Ez a luxus gumicsónak a vizek új királya
Hat méter hosszú, és közel 25 kiló ez a mindennel felszerelt, luxus gumicsónak, ami az idei nyár slágere lett.
Stresszűző diéta, nyugtató ételek
Szinte minden diétás tanács különféle javaslatokkal bombázza a fogyni vágyókat arra vonatkozóan, hogy mit mivel helyettesítsenek az alacsony kalóriatartalom érdekében. Most egy kicsit megreformáljuk az ilyen jellegű tanácsokat.
Kocsis Fanni útja a lovastornától a magyar plank rekordig
Fanni húsz éves volt, amikor 1 óra 15 perc és 54 másodperces eredményével felállította a leghosszabb ideig kitartott női planking gyakorlat hazai rekordját. Bár „csak” otthon, de azóta többször is megdöntötte ezt az eredményét.
10 pici lépés, amivel változtathat az életmódján
Csak tíz apró tanács, amely megváltoztathatja az életmódját, az egész életét.
Csodás átalakulás: 130-ról 69 kilóra fogyott az esküvőjére
Hat évig vacsorázott esténként gyorsétteremben, aztán mikor a mérlegre állt, már 130 kilónál tartott. Közelegő esküvője miatt úgy döntött: fogyni fog!
Megéri hajszolni a herceget? Párkeresés a valóságban
Idővel már nem csak a herceg lesz gyermekként alkotott ideálunk középpontjában. Találkozunk a szegény ember legkisebb fiával is.
A TSH nem elég? Mit nézessünk még meg pajzsmirigyzavar esetén?
Ha valaki különös, furcsa tüneteket tapasztal, ami pajzsmirigyzavarra utal, az ellenőrizteti a TSH szintjét. Azonban egy TSH eredmény önmagában nem diagnosztikus jellegű.
Buktatók helyett - Így szervezze meg az esküvőjét
Az esküvő gyönyörű, az esküvő felejthetetlen! Általánosságban elmondható, hogy az azt megelőző féléves, szervezéssel teli időszak is felejthetetlen.
Három sportos program június harmadik hétvégéjére
Ezen a hétvégén is érdemes kimozdulni. Éjszakai futóversenyek, kalandos bringapark és úszóverseny várja a kicsiket és a nagyokat.
Jennifer Aniston: „Azt mondták rám, hogy dagi vagyok”
A tésztasalátáról nem hajlandó lemondani, ezért pedig akkor is képes a kőkemény edzésre, amikor teljesen elveszíti a motivációját.
A nyári ellenség! Így kerülhető el a lábgomba
Nem túlzás a lábgomba esetében a rettegett kifejezés, hiszen akik valaha elkapták már ezt a fertőzést, pontosan tudják, hogy még lábra állni is igen megterhelő a betegség intenzív időszakában.
Az összes ingyenes szabadstrand a Balatonon
A déli parton egyelőre több szabadstrand található, mint az északin, de a pontos listát érdemes végignézni, mielőtt a Balatonra indulunk!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.