Minden negyedik nő retteg elmenni az edzőterembe, mert szorong attól, hogy a gyakorlatok közben kigúnyolják, ítélkeznek felette. A top 10 kifogás mögött szomorú félelemek bújnak meg.

„Rettegek, hogy kinéznek” – Nők, akik félnek elmenni az edzőterembe

Minden negyedik nő retteg elmenni az edzőterembe, mert fél attól, hogy a gyakorlatok közben kigúnyolják, ítélkeznek felette. Egy kutatás során a megkérdezett nőknek több, mint a fele számolt be arról, hogy találkozott már valamilyen negatív visszajelzéssel az edzőteremben. Ez a szám a 18-24 évesek között a legmagasabb. A válaszadók 1/3-a arról számolt be, hogy úgy érzik, mások nem tartják őket elég jónak az edzőteremben, 28% pedig azon aggodalmaskodik az öltözőben, hogy nem elég vonzóak és fittek a már sportosabb társaik előtt.

A kutatásban közel 2000 nőt kérdeztek meg az Egyesült Királyságban. A cél az volt, hogy rájöjjenek, milyen korlátok miatt nem mozognak eleget a nők, akiknek már komoly egészségügyi problémát okoz a túlsúly. Az eredmények azt mutatták, hogy a megkérdezett nők közül csak minden ötödik végez valamilyen testmozgást, heti egy alkalomnál többször. A többség inkább a tévézést, az internetezést választja. Az is kimutatható volt a válaszokból, hogy aki korábban valamilyen negatív élménnyel ment haza az edzőteremből, az nem tért vissza oda.

 

Meglepő tény, de ennek ellenére a (brit) nők, átlagos közel 80-90 ezer forintot költenek évente edzőtermi bérletre, ám nem használják ki azt. „Megdöbbentünk, amikor felfedeztük a nők mozgáshiányának mértékét és azokat, a leginkább lelki akadályokat, amelyeket felsoroltak” – magyarázta a kutatás megrendelője, Courtney Lucas, aki szerint most az a legfontosabb, hogy a nők elég magabiztosak legyenek ahhoz, hogy merjenek többet mozogni, kihasználják a lehetőségeiket, és ezáltal javítsanak a saját egészségükön. „Sokan legyintenek, de az első lépés tényleg ott kezdődik, hogy két megállóval hamarabb szállunk le a buszról, és sétálunk, vagy lépcsőt használunk a lift helyett. Vagy a vasárnapi ebéd után nem otthon ülünk, hanem kimegyünk a parkba a családdal. Ezek kis példák, de ha 3 hónapig aktívan csináljuk, már az edzőteremben is magabiztosabban leszünk.”

Top 10 indok azoktól a nőktől, akik nem mozognak eleget:

  1. Nincs elég pénze edzőtermi belépőre (27%)
  2. Megalázva, megfélemlítve érzi magát az edzőteremben (25%)
  3. Úgy érzi, hogy kilóg a sorból, ha edzőterembe megy (21%) (másokat tökéletesnek látha)
  4. Aggódik, hogy mások mit gondolnak róla (19%)
  5. Nem tudja, hogyan használja az edzőtermi gépeket, edzőt nem tud megfizetni (16%)
  6. Attól fél, hogy túlságosan sokat izzad, hamar kimerül, nem bírja a tempót (15%)
  7. Attól fél, hogy nem lesz elég jó, ha csoportos órákra megy (14%)
  8. Úgy érzi, hogy csak azután „mehet le nyilvánosan edzeni”, hogy már fogyott valamennyit (14%)
  9. Retteg a férfi edzők előítéletétől (14%)
  10. Nem tudja, hol kap magára nagyméretű sportruhákat (12%)

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink