Oldal kiválasztása
Minden negyedik nő retteg elmenni az edzőterembe, mert fél attól, hogy a gyakorlatok közben kigúnyolják, ítélkeznek felette. A top 10 kifogás mögött, szomorú félelemeket találhatunk.

„Rettegek, hogy kinéznek”- Nők, akik félnek elmenni az edzőterembe

Minden negyedik nő retteg elmenni az edzőterembe, mert fél attól, hogy a gyakorlatok közben kigúnyolják, ítélkeznek felette. A kutatásban megkérdezett nőknek több, mint a fele számolt be arról, hogy találkozott már valamilyen negatív visszajelzéssel az edzőteremben. Ez a szám a 18-24 évesek között a legmagasabb. A válaszadók 1/3-a arról számolt be, hogy úgy érzik, mások nem tartják őket elég jónak az edzőteremben, 28% pedig azon aggodalmaskodik az öltözőben, hogy nem elég vonzóak és fittek a már sportosabb társaik előtt.

A kutatásban közel 2000 nőt kérdeztek meg az Egyesült Királyságban. A cél az volt, hogy rájöjjenek, milyen korlátok miatt nem mozognak eleget a nők, akiknek már komoly egészségügyi problémát okoz a túlsúly. Az eredmények azt mutatták, hogy a megkérdezett nők közül, csak minden ötödik végez valamilyen testmozgást, heti egy alkalomnál többször. A többség inkább a tévézést, az internetezést választja. Az is kimutatható volt a válaszokból, hogy aki korábban valamilyen negatív élménnyel ment haza az edzőteremből, az nem tért vissza oda.

nő, edzőterem, félelem, túlsúly

Fotó: Shutterstock

Meglepő tény, de ennek ellenére a (brit) nők, átlagos közel 80-90 ezer forintot költenek évente edzőtermi bérletre, ám nem használják ki azt. „Megdöbbentünk, amikor felfedeztük a nők mozgáshiányának mértékét és azokat, a leginkább lelki akadályokat, amelyeket felsoroltak”- magyarázta a kutatás megrendelője Courtney Lucas, aki szerint most az a legfontosabb, hogy a nők elég magabiztosak legyenek ahhoz, hogy merjenek többet mozogni, kihasználják a lehetőségeiket, és ezáltal javítsanak a saját egészségükön. „Sokan legyintenek, de az első lépés tényleg ott kezdődik, hogy két megállóval hamarabb szállunk le a buszról, és sétálunk, vagy lépcsőt használunk a lift helyett. Vagy a vasárnapi ebéd után nem otthon ülünk, hanem kimegyünk a parkba a családdal. Ezek kis példák, de ha 3 hónapig aktívan csináljuk, már az edzőteremben is magabiztosabban leszünk.”

Top 10 indok azoktól a nőktől, akik nem mozognak eleget:

  1. Nincs elég pénze edzőtermi belépőre (27%)
  2. Megalázva, megfélemlítve érzi magát az edzőteremben (25%)
  3. Úgy érzi, hogy kilóg a sorból, ha edzőterembe megy (21%) (másokat tökéletesnek látha)
  4. Aggódik, hogy mások mit gondolnak róla (19%)
  5. Nem tudja, hogyan használja az edzőtermi gépeket, edzőt nem tud megfizetni (16%)
  6. Attól fél, hogy túlságosan sokat izzad, hamar kimerül, nem bírja a tempót (15%)
  7. Attól fél, hogy nem lesz elég jó, ha csoportos órákra megy (14%)
  8. Úgy érzi, hogy csak azután „mehet le nyilvánosan edzeni”, hogy már fogyott valamennyit (14%)
  9. Retteg a férfi edzők előítéletétől (14%)
  10. Nem tudja, hol kap magára nagyméretű sportruhákat (12%)

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

Hosszú Katinka edzésétől tátva maradt a szánk

Hozzászólások

Fűszerek jótékony hatása röviden
Ezek az intenzív illatú és aromájú fűszerek nem csak feldobják vacsorája ízét, de nagyon jó hatással vannak az egészségre is.
12 hónap, hogy elérjük a célunkat - Így ütemezzünk!
Hamarosan vége a januárnak, és kiderül: sikerül e tartanunk az újévi fogadalmunkat. December végén hajlamosak vagyunk a  valóságtól elrugaszkodott célokat kitűzni.  Aztán telnek a hetek, a hónapok, és a dédelgetett tervekből nem lesz semmi. Még ha január elején a nagy lendülettel bele is kezdünk ebbe-abba, idővel elkopik a lendület, és visszatérünk a régi szokásainkhoz. Mit tehetünk ilyenkor?A coach válaszol!
Herpesz intim helyen, mit kezdjünk vele?
A herpesz több területen is megjelenhet a testen, ám az egyik legkellemetlenebb, amikor intim helyen jelentkezik. Így tudod megkülönböztetni egyéb panaszoktól és problémáktól! A szakorvos válaszo
Szabaduljon meg a cukorfüggőségtől 3 hét alatt
40 kiló. Mármint cukor. Ennyit fogyaszt egy átlagmagyar. Ez egészen brutálisan nagy szám, bár a világ többi részén sem jobb a helyzet. A cukor hatalmát csak akkor érzékeljük igazán, ha megpróbálunk leszokni róla. Nem akármilyen tünetekkel jár a szabadulás. Éppen ezért is érdemes elgondolkodni, szabad-e ennyit enni belőle, hiszen nagy kockázattal jár egészségünk szempontjából.
Ezért baj, ha puffadáskor csak a tünetet kezeljük!
Sokan fordulnak orvoshoz, vagy kérnek gyors segítséget a gyógyszerésztől, bevált praktikát ismerőseiktől puffadás tünetei ellen. Meddig érdemes otthoni praktikákkal próbálkozni és mikor forduljunk mindenképp orvoshoz?
3 kérdés 3 válasz az esemény utáni tablettáról
Ha olyan helyzetbe kerültünk, hogy esemény utáni tablettára van szükségünk, nem árt tudni ezeket az információkat. Megnéztük az interneten megtalálható leggyakoribb kérdéseket a témában, és feltettük őket Dr. Laky Ilona Marcellának, a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyász szakorvosának.
Anyukák a dietetikusnál
A táplálással kapcsolatos problémák, aggodalmak különösen megviselik az anyukákat. Kezdetben a szoptatás okozhat lelki vívódást, majd a hozzátáplálás bevezetése és kivitelezése. Mire ezen túlesünk, máris ott vagyunk a dackorszaknál, amikor „csak azért sem” alapon próbálgatja a határokat és az erejét a csemete, aki ráadásul válogatós is.
6 szokás, ami segít az életmódváltásban
Minden az alapoknál kezdődik, így az életmódváltás is. Nem azt javasoljuk, hogy hatalmas tempóban vágj bele egy új életbe. Napi 6 szokást vezess be az életedbe, amelyek tökéletes alapokat biztosítanak. 
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.