Feladatok sokasága a munkahelyen és otthon, végeláthatatlan, néha bizony fárasztó beszélgetések – lehet, hogy mégsem olyan csodálatos a karácsony, mint amilyennek szeretnénk? Ötleteket adunk, hogyan tud kiegyensúlyozott és energikus maradni decemberben, és segítünk, hogy valóban élvezze az ünnepeket.

Stresszmentes ünnepeket mindenkinek!

Élvezze a fény jótékony hatását!

A fény serkenti a jó hangulatért felelős szerotonin hormon termelődését, enyhítve a szezonális affektív zavar (SAD) tüneteit, amitől meglepően sokan szenvednek a téli hónapokban. Jellemző tünetek: hangulati nyomottság, az aktivitás csökkenése, fáradékonyság, aluszékonyság, a koncentráció csökkenése, memóriazavar, az önbizalom és az önértékelés csökkenése, pesszimista, sivár jövőkép. Töltsön a szabadban minél több időt vagy jelentkezzen fényterápiára.

Szagoljon citrusokat!

Kutatók szerint egyes citrusfélék illatanyagai nyugtatnak, segítenek a stressz csökkentésében. ahhoz, hogy egész nap élvezhesse a jótékony hatásokat, csepegtessen citrom- vagy narancs-illóolajat egy zsebkendőre, tegye a zsebébe, és időnként finoman törölje át vele az arcát. Sétáljon mindennap a napi rendszeres, legalább félórás séta elengedhetetlen az egészség szempontjából. A gyaloglás ritmusa, a lépések ismétlődése nyugtató hatással bír az agyra, csökkenti a szorongást, javítja az alvás minőségét.

Válasszon a természet patikájából!

Sok gyógynövény természetes nyugtató: növelik a szerotonin hormon szintjét, ezáltal csökkentve a szorongást. Gyógynövényekkel sokat tehet lelki egyensúlyának fenntartásáért. Tea, inhalálószer, masszázsolaj vagy fürdő formájában is kipróbálhatja gyógyító hatásukat. Nyugtató hatású például a kamilla, a ginzeng, a citromfű, a levendula.

Hívja segítségül a kínai orvoslást!

Keresse meg a kezén a Hoku-pontot: nyomja öszsze a hüvelyk- és a mutatóujját, és a nyomás hatására a kézfején kidomborodó rész lesz a Hoku-pont. Nyomja egyenletesen 2-3 percig, közben lélegezzen mélyeket, majd fokozatosan csökkentse a nyomást. Ez a rövid gyakorlat ellazítja a testet és oldja a stresszt.

Rangsorolja a feladatokat!

Bevásárolni, főzni kellene, ajándékokat is illene vásárolni, de jó lenne eleget tenni minden meghívásnak, és még az énidőnek is bele kellene férnie ebbe a zűrös időszakba. Próbálja meg rangsorolni a feladatokat! Gondolja végig, mi az, amit „nem tud megúszni”, és mi az, amit el kell engednie. Ne legyen maximalista már-már megszállottként viselkedik évek óta a karácsonyt megelőző időszakban? Higgye el, nem lesz vége a világnak, ha a lakás nem ragyog 24-én este, és a vacsora késik egy kicsit. fókuszáljon inkább önmagára és azokra az emberekre, akik fontosak önnek. A közös programok, az együtt töltött idő fontosabb, mint a rend és a tisztaság.

Vigye a családtagjait, barátait étterembe!

Nyugodtan mehetnek az ünnepek alatt éterembe, nem kell minden ebédet és vacsorát otthon elkölteni. Egyrészt a készülődés, a főzés igen fárasztó, másrészt anyagilag sem biztos, hogy jobban jár akkor, ha maga készít el mindent. ráadásul a kellemetlen helyzetek is megelőzhetőek, hiszen nyilvános helyen mindenki jól viselkedik – még az egymást látványosan utáló rokonok is.

Vezessen be új szokásokat!

Nincs kedve függönyt mosni vagy a nagymamája testvérének a gyerekeinél ebédelni? Mondjon nemet azokra a dolgokra, amelyek fárasztják vagy nem teszik boldoggá. Legyen merész, és akár az ünneplési szokásokat is megváltoztathatja. Tanulmányozza egy-egy kultúra karácsonyi ünneplési szokásait, és vegyen át egy-két érdekes, megható, vidám momentumot.

Kérjen segítséget!

Bátran ruházza át a feladatai egy részét a munkahelyén és otthon is. Írjon kör e-mailt a munkatársainak, rokonainak, barátainak az elvégzendő feladatokról – mindig lesz önkéntes segítő, aki átvállal egykét feladatot, megkönnyítve az ön helyzetét.

20 STRESSZOLDÓ MÓDSZER, HOGY MEGSZABADULJON A GYOMORIDEGTŐL

AMIBE MENEKÜL, MEGMONDJA, HOGY MELYIK STRESSZTÍPUSBA TARTOZIK

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink