Rengeteg ember próbálja sajátos módon orvosolni a rosszkedvet, kritikus esetben a depressziót. Van, aki csokoládét majszol, más heverészik az ágyon, s olyan is akad, aki az alkoholba menekül. Azt gondolja, ezek segítenek? Talán téved. Állapítsa meg, melyik csoportba tartozik. Önnek is ajánlunk jobb megoldást.

Amibe menekül, megmondja, hogy melyik stressztípusba tartozik

1. Szabotálja a testmozgást

Mit sugall a stressz?
„Jobb lenne ellógni a mai edzésadagot, heverészni a kanapén, és pihenve feltöltődni energiával.”

Háttér
Az az ember hajlamos szabotálni az edzést, aki nem bírja, ha korlátozzák, szabályok közé szorítják. Bármit elkövet, hogy kibújjon a szigorú rendszer alól.

Megoldás
Sétáljon el a legközelebbi szupermarketig, és vásároljon egészséges ételeket vacsorára.

Már a friss levegő csodákra képes. Ha edzeni nincs is kedve, egy hosszabb séta is tökéletes mozgásnak minősül (ezúttal ne a sarki kisközértet válassza), felfrissíti az agyat, csökkenti a stresszhormonok mennyiségét is. Saláta, retek, paradicsom, sovány felvágott, vagy sovány hús, bio kefir vagy natúr joghurt kerüljön a kosarába. Otthon a színes, illatos ételek szeletelése, adagolása jókedvre deríti. Különösen, ha beteszi a kedvenc CD-jét, és aprítás közben táncra is perdül.

2. Rosszkedvében nassol

Mit sugall a stressz?
„Talán nem a legjobb ötlet nassolni, de egy kis édesség vagy sós rágcsálnivaló csökkenti a rosszkedvet. A legjobb tévét nézve falatozni!”

Háttér
A nassolás az önsajnálat egyik legjobb kifejező eszköze. Rágcsálással, édesség majszolással ápolgatjuk sérültnek vélt lelkünket. Mert az édesség magát az életet is megédesíti.

Megoldás
Természetesen a legjobb megoldás az lenne, ha mellőzne minden édességet, csipszet és hasonlót. A kísértés azonban óriási. A legjobb, ha előre felkészül ilyen helyzetekre, és egy bio boltban vásárol néhány fajta bio rágcsálnivalót, vagy az élelmiszerboltok cukormentes édességeket kínáló polcairól választ. Így nassol ugyan, de mégis kevesebb cukor- és szénhidráttartalmú rágcsa kerül a szervezetébe.

nassolás

Fotó: shutterstock

3. Alkoholban keres vigaszt

Mit sugall a stressz?
„Most innom kell valamit, az majd ellazít.”

Háttér
Belső bizonytalanság. Az alkohol nem csak az ellazulás kelléke, hanem a bátorság- és önbizalomszerzésé is. Aki iszik, az italból vél erőt meríteni.

Megoldás
Időnként valóban jól esik például egy pohár bor. Egy pohár. De valljuk be, ha idegesek vagyunk, ritkán állunk meg egy pohárnál. Jón a következő kettő-három, és másnap megint. Ez nem csak az egészségre ártalmas, de hamar látványos is lesz. A bőr fakóvá válik, esetleg hajszálerek, foltok csúfítják el, kiszárad. Alkohol helyett öntsön boros pohárba gyümölcslevet. Vagy igyon egy csésze koffeinmentes kávét. A lényeg úgyis a cselekvés, a poharat a szájhoz emelés mozdulata. Muszáj kicsit becsapnia magát, különben testi-lelki károsodást szenvedhet.

4. Zsörtölődik

Mit sugall a stressz?
„Mindenki csak megnehezíti az életemet, semmi sem sikerül, és egyébként is ki tette ide ezt a pohár vizet…?”

Háttér
Az örökké morgolódó ember képtelen szeretni és elfogadni magát. Önértékelési gondjai vannak, kívül-belül egyaránt elégedetlen önmagával.

Megoldás
A rosszkedv nem magánügy. Egyrészt, mert ugyanolyan ragályos, mint a jókedv. Ha mi állandóan zsörtölődünk, mások is elhiszik, hogy az őket körülvevő világ rémisztő. Ráadásul egy csöppet sem keltjük kedves, humoros ember benyomását, még ha alapvetően ez lenne is az igazság. Ezért minden órában tartsunk egy kis szünetet. Vegyünk egy mély lélegzetet, és koncentráljunk mindarra, ami boldoggá tesz minket. Tegyünk ki egy családi képet esküvőről, nyaralásról, bármi olyan eseményről, ami jó érzéssel töltött el. Idézzük fel a legszebb pillanatainkat. Garantáltan segít!

5. Betegségbe menekül

Mit sugall a stressz?
„Fáj a fejem, fáj a hasam, fáj az egész élet….”

Háttér
Az örökké beteg, szenvedő ember önző, magára akarja vonni a figyelmet, azt akarja, hogy mindig mindenki vele foglalkozzon, őt sajnálja. És amíg beteg, addig képes is elérni, hogy a környezete törődjön vele.

Megoldás
Van, aki evés és ivás helyett folyamatos betegeskedésbe fojtja a bánatát. Ez nem feltétlenül tudatos, hiszen a stressz hatására könnyen érezheti magát valaki gyengének, lázasnak, ami influenzába, étvágytalanságba is torkollhat, és valóban legyengül az immunrendszere. Erre remek megoldás lehet a jóga, amely oldja a feszültséget. Hatására a stressz nem „telepszik” meg a szervezetben. De mindenki kialakíthatja a maga relaxációs gyakorlatát. Ez lehet egy forró zuhany, egy kis illóolaj bedörzsölése a halántékba, 5 perc mozdulatlanság relaxációs zenét hallgatva. A stresszoldás személyre szabott.

6. Gyorsétterembe jár

Mit sugall a stressz?
„Úgysincs időm főzni, egy hamburger, egy pizza, egy kis sült krumpli feldobja az estémet …”

Háttér
A gyorsétterem- függő emberek nagy része valamilyen táplálkozási zavarral küzd. A gyorsételek túlsúlyt eredményeznek, ez a védekező háj. Hogy mitől fél az illető, azt csak ő tudhatja.

Megoldás
Egyik pillanatról a másikra lemondani a gyorsételekről kemény dolog. Eleinte jelöljön ki magának hetente egy-két napot, amikor ellátogathat gyorsétterembe. De csak egy étkezésre. Egyébként étkezzen egészségesen, fogyasszon sok zöldséglevest, gyümölcsöt, natúr húst, salátát.

Stresszűző diéta, nyugtató ételek

Stressz – támadás a szépség ellen

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!

Ajánlataink