Oldal kiválasztása
Okozhat pattanásokat a stressz? Felelőssé tehető a hajhullásért? A választ tulajdonképpen mindenki tudja, hiszen a nők nagy része tapasztalta már, hogy egy-egy feszültséggel terhes időszak után a haj és a bőr állapota jelentősen romlik. Nézzük, miért is szépséggyilkos a stressz. 

Stressz - támadás a szépség ellen

#1 PATTANÁSOKAT OKOZ

Egyre több vizsgálat mutat ki közvetlen összefüggést a stressz-szint növekedése és a pattanások megjelenése között. Feszültség hatására megemelkedik a szervezetben a stresszhormonként is ismert kortizol szintje, amely hormonális változásokat indít el, melyek hatására a faggyúmirigyek több zsírt termelnek – ez pedig mitesszerek, pattanások kialakulásához vezet. Ezenkívül a stressz akár 40 százalékkal is csökkentheti az immunrendszer sebgyógyító képességét, így a pattanások a szokásosnál tovább csúfítják a bőrt, a hegek pedig sokáig láthatók maradnak.

Mit tehet?

A pattanások ellen több oldalról kell támadást indítani, állítják a bőrgyógyászok. A legfontosabb a megfelelő bőrápolás, szükség esetén kiegészítve professzionális kezelésekkel. Előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelés is szükségessé válik. Másrészről nagyon fontos az életmódváltás, a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítása és rendszeres alkalmazása.

#2 FELELŐS A RÁNCOK KIALAKULÁSÁÉRT

Ha azt hitte, hogy megmenekült a ráncoktól a napkrémek használatának köszönhetően, sajnos rossz hírünk van: a ráncok megjelenéséért nemcsak az UV-sugárzás tehető felelőssé, hanem – egyebek mellett – a stressz is. Egy 2001-ben megjelent tanulmány szerint (San Francisco, Kaliforniai Egyetem) a sejtek krónikus stressz hatására gyorsabban öregszenek. Stressz hatására az agy neuropeptideket szabadít fel, melyek károsíthatják a sejtmembránokat, vízveszteséget okozva a bőrben. Ez a vízvesztés vagy kiszáradás okozza a finom ráncokat és a szem körüli sötét karikák megjelenését is. Az állandó stressz hatására ráadásul felborul a hormonháztartás és az anyagcsere, alvásproblémák jelentkeznek, ezek pedig felelőssé tehetők a ráncok megjelenéséért.

Mit tehet?

A legfontosabb olyan krémeket, szérumokat választani, melyek értékes anyagaik révén megakadályozzák a vízvesztést és ezáltal segítenek megőrizni a bőr hidratáltságát. Ilyen figyelemre méltó anyagok például az antioxidánsok és a glükozamin. A feszültség miatt keletkező ráncok elleni küzdelem egyik biztos módja valamilyen stresszkezelési program elsajátítása és alkalmazása. A pilates vagy a jóga nagyon hatékony a stressz ellen, de fontos a megfelelő táplálkozás és a kielégítő alvás is.

#3 HAJHULLÁST OKOZ

Stressz hatására a bőrben számos folyamat megváltozik, hiszen az erek, a pórusok összehúzódnak, fokozódik a verejtékképződés. E folyamatok eredményeként romlik a hajhagymák tápanyagokkal és oxigénnel való ellátottsága, fokozódik a fejbőr zsírosodása. A szervezetet ért stresszre a haj általában telogén típusú, diffúz hajhullással reagál. A hajvesztés ilyenkor a fejbőr egész területét érinti, azaz nem foltokban hullik a haj. Tartós stressz, fokozott érzelmi megterhelés hatására a hajhagymák hirtelen felfüggesztik a növekedési (anagén) fázisukat, átlépnek a nyugalmi (telogén) fázisba, majd kihullanak. A stressz hatására bekövetkező hajhullás akár három hónappal a stresszes esemény után is jelentkezhet, és többnyire ennyi időre van szükség arra is, hogy a helyzet rendeződjön.

Mit tehet?

A legfontosabb a stresszorok kiiktatása. Hatékony lehet pszichológus vagy pszichiáter segítsége is, stresszoldó módszerek, a helyes légzés elsajátítása, rendszeres mozgás, jó alvás. Nehéz nem foglalkozni az erőteljes hajhullással: minél jobban aggódik a haj elvesztése miatt, annál nagyobb hangsúlyt kap a probléma, és annál több a feszültség. A jó hír az, hogy a haj újra egészséges lesz legkésőbb hat-kilenc hónap múlva. Szedhet B-vitamin-készítményeket, illetve használhat a fejbőrt, a hajhagymákat tápláló pakolásokat, samponokat is.

Fűszerek jótékony hatása röviden
Ezek az intenzív illatú és aromájú fűszerek nem csak feldobják vacsorája ízét, de nagyon jó hatással vannak az egészségre is.
12 hónap, hogy elérjük a célunkat - Így ütemezzünk!
Hamarosan vége a januárnak, és kiderül: sikerül e tartanunk az újévi fogadalmunkat. December végén hajlamosak vagyunk a  valóságtól elrugaszkodott célokat kitűzni.  Aztán telnek a hetek, a hónapok, és a dédelgetett tervekből nem lesz semmi. Még ha január elején a nagy lendülettel bele is kezdünk ebbe-abba, idővel elkopik a lendület, és visszatérünk a régi szokásainkhoz. Mit tehetünk ilyenkor?A coach válaszol!
Herpesz intim helyen, mit kezdjünk vele?
A herpesz több területen is megjelenhet a testen, ám az egyik legkellemetlenebb, amikor intim helyen jelentkezik. Így tudod megkülönböztetni egyéb panaszoktól és problémáktól! A szakorvos válaszol.
Szabaduljon meg a cukorfüggőségtől 3 hét alatt
40 kiló. Mármint cukor. Ennyit fogyaszt egy átlagmagyar. Ez egészen brutálisan nagy szám, bár a világ többi részén sem jobb a helyzet. A cukor hatalmát csak akkor érzékeljük igazán, ha megpróbálunk leszokni róla. Nem akármilyen tünetekkel jár a szabadulás. Éppen ezért is érdemes elgondolkodni, szabad-e ennyit enni belőle, hiszen nagy kockázattal jár egészségünk szempontjából.
Ezért baj, ha puffadáskor csak a tünetet kezeljük!
Sokan fordulnak orvoshoz, vagy kérnek gyors segítséget a gyógyszerésztől, bevált praktikát ismerőseiktől puffadás tünetei ellen. Meddig érdemes otthoni praktikákkal próbálkozni és mikor forduljunk mindenképp orvoshoz?
3 kérdés 3 válasz az esemény utáni tablettáról
Ha olyan helyzetbe kerültünk, hogy esemény utáni tablettára van szükségünk, nem árt tudni ezeket az információkat. Megnéztük az interneten megtalálható leggyakoribb kérdéseket a témában, és feltettük őket Dr. Laky Ilona Marcellának, a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyász szakorvosának.
Anyukák a dietetikusnál
A táplálással kapcsolatos problémák, aggodalmak különösen megviselik az anyukákat. Kezdetben a szoptatás okozhat lelki vívódást, majd a hozzátáplálás bevezetése és kivitelezése. Mire ezen túlesünk, máris ott vagyunk a dackorszaknál, amikor „csak azért sem” alapon próbálgatja a határokat és az erejét a csemete, aki ráadásul válogatós is.
6 szokás, ami segít az életmódváltásban
Minden az alapoknál kezdődik, így az életmódváltás is. Nem azt javasoljuk, hogy hatalmas tempóban vágj bele egy új életbe. Napi 6 szokást vezess be az életedbe, amelyek tökéletes alapokat biztosítanak. 
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.