Okozhat pattanásokat a stressz? Felelőssé tehető a hajhullásért? A nők nagy része tapasztalta már, hogy egy-egy feszültséggel terhes időszak alatt, után a haj és a bőr állapota jelentősen romlik... Nézzük, miért is szépséggyilkos a stressz. 

Stressz – támadás a szépség ellen

1. PATTANÁSOKAT OKOZ

Egyre több vizsgálat mutat ki közvetlen összefüggést a stressz-szint növekedése és a pattanások megjelenése között. Feszültség hatására megemelkedik a szervezetben a stresszhormonként is ismert kortizol szintje, amely hormonális változásokat indít el. Ennek hatására a faggyúmirigyek több zsírt termelnek – ez pedig mitesszerek, pattanások kialakulásához vezet. Ezenkívül a stressz akár 40 százalékkal is csökkentheti az immunrendszer sebgyógyító képességét, így a pattanások a szokásosnál tovább csúfítják a bőrt, a hegek pedig sokáig láthatók maradnak.

Mit tehet?

A pattanások ellen több oldalról kell támadást indítani. A legfontosabb a megfelelő bőrápolás, szükség esetén kiegészítve professzionális kezelésekkel. Előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelés is szükségessé válik. Másrészről nagyon fontos az életmódváltás, a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítása és rendszeres alkalmazása.

2. FELELŐS A RÁNCOK KIALAKULÁSÁÉRT

Ha azt hitte, hogy megmenekült a ráncoktól a napkrémek használatának köszönhetően, sajnos rossz hírünk van: a ráncok megjelenéséért nemcsak az UV-sugárzás tehető felelőssé, hanem – egyebek mellett – a stressz is. Egy 2001-ben megjelent tanulmány szerint (San Francisco, Kaliforniai Egyetem) a sejtek krónikus stressz hatására gyorsabban öregszenek. Stressz hatására az agy neuropeptideket szabadít fel, melyek károsíthatják a sejtmembránokat, vízveszteséget okozva a bőrben. Ez a vízvesztés vagy kiszáradás okozza a finom ráncokat és a szem körüli sötét karikák megjelenését is. Az állandó stressz hatására ráadásul felborul a hormonháztartás és az anyagcsere, alvásproblémák jelentkeznek, ezek szintén felelőssé tehetők a ráncok megjelenéséért.

Mit tehet?

A legfontosabb olyan krémeket, szérumokat választani, melyek értékes anyagaik révén megakadályozzák a vízvesztést és ezáltal segítenek megőrizni a bőr hidratáltságát. Ilyen figyelemre méltó anyagok például az antioxidánsok és a glükozamin. A feszültség miatt keletkező ráncok elleni küzdelem egyik biztos módja valamilyen stresszkezelési program elsajátítása és alkalmazása. A pilates vagy a jóga nagyon hatékony a stressz ellen, de fontos a megfelelő táplálkozás és a kielégítő alvás is.

3. HAJHULLÁST OKOZ

Stressz hatására a bőrben számos folyamat megváltozik, hiszen az erek, a pórusok összehúzódnak, fokozódik a verejtékképződés. E folyamatok eredményeként romlik a hajhagymák tápanyagokkal és oxigénnel való ellátottsága, fokozódik a fejbőr zsírosodása. A szervezetet ért stresszre a haj általában telogén típusú, diffúz hajhullással reagál. A hajvesztés ilyenkor a fejbőr egész területét érinti, azaz nem foltokban hullik a haj. Tartós stressz, fokozott érzelmi megterhelés hatására a hajhagymák hirtelen felfüggesztik a növekedési (anagén) fázisukat, átlépnek a nyugalmi (telogén) fázisba, majd kihullanak. A stressz hatására bekövetkező hajhullás akár három hónappal a stresszes esemény után is jelentkezhet, és többnyire ennyi időre van szükség arra is, hogy a helyzet rendeződjön.

Mit tehet?

A legfontosabb a stresszorok kiiktatása. Hatékony lehet pszichológus vagy pszichiáter segítsége is, stresszoldó módszerek, a helyes légzés elsajátítása, rendszeres mozgás, jó alvás. Nehéz nem foglalkozni az erőteljes hajhullással: minél jobban aggódik a haj elvesztése miatt, annál nagyobb hangsúlyt kap a probléma, és annál több a feszültség. A jó hír az, hogy a haj újra egészséges lesz legkésőbb 6-9 hónap múlva. Szedhet B-vitamin-készítményeket, illetve használhat a fejbőrt, a hajhagymákat tápláló pakolásokat, samponokat is.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink