Miért van az, hogy egyesek teljesen hidegen hagynak minket, másoktól pedig szinte azonnal elalélunk? Nézzük, mivel magyarázza a tudomány egyes emberi jellemzők „vonzalomfaktorát”.

Szerelem első látásra, avagy a vonzódás 7 tudományos oka

1. Szimmetria

Amikor azt gondolod valakiről, hogy fantasztikusan néz ki, valószínűleg nem azt mondod, hogy „milyen szimmetrikus”! Pedig állítólag az ember szimmetriája – alapvetően az, hogy az arc és a test két oldala mennyire hasonlít egymáshoz – nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire erős iránta a vonzódás. Ennek tudományos oka az, hogy azok az emberek, akiknek a testében alacsonyabb az oxidatív stressz, szimmetrikusabbak – azaz a szimmetrikus emberek valójában egészségesebbek – állítja az Animal Behaviour folyóiratban közzétett tanulmány.

vonzódás szerelem első látásra

Fotó: Shutterstock

 

2. Arcforma

Bizonyos arcvonásokat vonzóbbnak gondolnak a nőknél és a férfiaknál is az ellenkező nem tagjai. A nők imádják a férfiak erős állkapcsát, a nőknél pedig vonzónak számít a nagy szem. Ezek a jegyek egyébként – egyebek mellett – megegyeznek azokkal, amelyekben különböznek a férfiak és a nők vonásai. Ez praktikusan és erősen általánosítva tehát azt jelenti, hogy a legvonzóbbak azok az emberek, akik a legférfiasabb, illetve a legnőiesebb vonásokat markánsan hordozzák.

 

A szerelem tudományos oldala: tényleg úgy hat, mint az alkohol?

 

3. Hegek az arcon (férfiaknál)

Uraim, ne aggódjanak, ha egy régi baleset nyomát viselik az arcukon, ugyanis ez csak még vonzóbbá teszi önöket a hölgyek szemében. A heg ugyanis arra bizonyíték, hogy a férfi aktív, izgalmas és veszélyes életet él. Van azonban egy apró bökkenő: a hegek csak abban az esetben növelik a férfiak vonzerejét, amikor a nők rövid távú kapcsolatokban gondolkodnak. Egyébként állítólag mindkét nem – így a nők is – a sértetlen arcúakat részesíti előnyben, amikor életre szóló párt keres.

 

4. „Szexi” hang

A vonzódás egyik „alapeleme”. Ennek egyrészt a hormonokhoz van köze: a férfiaknál a mély hang magasabb tesztoszteronszintre utal, míg a nők magasabb hangja tipikusan nőiesnek vélt tulajdonság, amely a női hormonoknak köszönhető. Másrészt viszont nem csak a hangmagasságról van szó.

A vonzódás akkor volt a legerőteljesebb, ha a hangzás hasonló volt a másik nyelvének dialektusához, kiejtéséhez.

A kutatók szerint ez azért van, mert a férfiak és a nők is előnyben részesítik azokat, akik hasonlóak hozzájuk, és ugyanabból a közösségből származnak.

 

5. Segítőkész viselkedés

Nem minden a megjelenés! Különösen a nők, de a férfiak is vonzódnak azokhoz, akik önzetlenek, áldozatkészek. A The British Journal of Psychologyban közzétett tanulmány szerint az emberek szexuálisan vonzódtak azokhoz, akiket jótékony cselekedetek közben láttak. A vonzódás kétszer erősebb volt, amikor fizikailag is tetszett nekik a segítőkész illető.

 

Mítoszok a szerelemről

 

6. Intelligencia

Néha olyan párokkal találkozunk, akiknek a külső megjelenése nagyon eltérő. Ez azért lehet, mert mást látnak egymásban vonzónak: míg a férfi imádja a nő szexi hangját, hosszú lábát, tökéletes arcformáját, addig a nő beleszeret a férfi „agyába”.

Igen, az okosság, az intelligencia bizonyítottan szexuálisan is vonzó a másik nem szemében!

 

7. Hűség

Az ideális tulajdonságok nyertese a hűség. A hűség és a megbízhatóság rendkívül fontosnak tekinthető mind a férfiak, mind a nők számára. A hűséges partner szexuálisan biztonságot jelent, odaadó, figyelmes és jó szülő – legalábbis a hosszú távú kapcsolatokban élő, egymáshoz hűséges párok ezt állítják.

 

Megéri hajszolni a herceget? Párkeresés a valóságban

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink