A kiégés leginkább a maximalista anyukákat fenyegeti. Azokat, akiknek nagyon fontos, hogy mindent tökéletesen végezzenek a gyerekek körül. Nagyon motiváltak, keményen dolgoznak, magukat nem kímélve, minden napjuk kényes egyensúlyozás a tökéletesség látszatának fenntartása érdekében. Kérdés: kinek jó ez?

Szuperanya kimerült

Amikor egy anya úgy érzi, teljesen kimerült, mi több, kiégett, ez azt mutatja, hogy túl sokáig egyensúlyozott a drótkötélen. A folyamatos érzelmi áradásnak elapad a forrása, jön egy nap, amikor úgy érzi, nincs már mit adnia. De a gyerekeknek és a férjnek továbbra sem csökkennek a szükségletei, ugyanúgy számítanak mindarra, amit addig megszoktak. Az anya, ha képtelen elmondani, mit érez, egyre dühösebbé, csalódottabbá válik, és egyre fáradtabb.

Fokozatosan felébred a bűntudata is, zakatolnak a fejében a gondolatok arról, hogy milyen anya ő, hiszen képtelen élvezni az anyaságot. A kiégés akkor következik be, ha már jó ideje kibillent a család az egyensúlyi állapotból. A többség azt sem tudja elképzelni, hogy a gyereknevelés folyamatos nehézségekkel is jár, melyek a gyerek növekedésével egyre fajsúlyosabbak, egyre komolyabb döntéseket igényelnek a szülőktől. Ha irreális elvárásaink vannak saját szülői szerepünkről, akkor hamar fekete felhőként tornyosul felettünk a legapróbb konfliktus, nehézség, feladat is. A szülők családi mintája sem azonos, ez is okozhat feszültségeket. mindezeken kívül még számos váratlan dolog felboríthatja az egyensúlyt, betegségek, munkahelyi gondok, anyagi nehézségek.

Aki mindenben helytáll

A modern anyákra egy sor elvárást pakolt a társadalom és a média: tartsa tökéletes rendben a házat, neveljen intelligens és kreatív gyerekeket, külsejét gondosan ápolja, legyen tüzes szeretője férjének, és legyenek céljai az anyaságon túl is. A szuperanyák azt hiszik, mindez könnyedén és zökkenőmentesen teljesíthető. Igyekeznek felnőni a feladathoz, és csak lassan jönnek rá arra, hogy a beletanulás az anyaságba több mint egy főállás. Ha túl sok követelményt támasztanak egy anyával szemben, és neki egyre kevesebb ideje lesz arra, hogy törődjön magával is, akkor fennáll a kiégésveszély. A fáradtság elkerülhetetlen, és olyan napok is lesznek, amikor úgy érzi, szeretne elszökni a saját életéből. Egy fenékkel nem lehet négy lovat megülni, jobb belátni időben.

Irreális elvárások

Időnként érdemes átgondolni, mi hajtja, hogy paradicsomi állapotokat akar teremteni a csemetének? Hiányérzete volt gyerekkorában? A szüleinek akar bizonyítani ezzel? Vagy a párjának? Érdemes azon is eltűnődni, kinek akar megfelelni ezzel a nagy igyekezettel. vajon milyen hiedelmeket sikerült beépíteni a tudatába, amelyek űzik, hajtják a végkimerülésig. Miért és mikortól hiszi azt, hogy egy gyereknek a tökéletes környezet, a tökéletes ruhák, a szuper különórák fontosak? Ha sikerül válaszokat találnia ezekre a kérdésekre, és sikerül felidéznie, hogy a kevésbé tökéletes gyerekkora ellenére épkézláb ember lett önből is, akkor már jó úton jár. A gyerekeknek a lehető legegyszerűbb dologra van szükségük: értő figyelemre, következetes szabályokra, sok szeretetre, testi kontaktusra. A micimackó sapka-sál, a menő játékok őket mindaddig nem érdeklik, amíg a szülők nem kezdik el fontosnak látni ezeket a külsőségeket.

Hogyan kerülheti el a kiégést?

Hagyja figyelmen kívül a károgókat. A sok kéretlen tanács a többséget összezavarja, és egyre inkább aláássa az önbizalmát. mindig emlékeztesse magát arra, hogy a saját gyermekének a legjobb szakértője az anyja és az apja.

Darabokra törted a szívem!

9 szuper ötlet – Így használja fel a chiamagot

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink