Sötét foltok a bőrünkön, melyeknek a nevével ellentétben semmi közük a májunkhoz, legfeljebb a színükben van némi hasonlóság. Bár nem okoznak problémát, nem veszélyesek, mégis szívesen megszabadulnánk ezektől. Mit tehetünk ellenük?

Tüntesd el egyszerűen a májfoltokat!

Nagyobb az esély rá

A májfoltok kialakulásának esélyét növeli, ha világos a bőröd, gyakran vagy súlyosan leégsz, sok időt töltesz a napon vagy a szoláriumban, és ha hajlamos vagy rá – írja a Fanny magazin.

Mi okozza?

Ezek olyan területeken jelennek meg, ahol a melanin – amely a bőr pigmentjét adja összegyűlt vagy összecsomósodott. Amikor ultraibolya (UV) fény éri a bőrt, az felgyorsítja a melanin termelődését, ennek köszönheted a szép napbarnított színt is. Idővel azonban ez a folyamat napfoltokhoz vezethet. Orvosi kezelések, például sugárterápia után is kialakulhatnak. Általában egy helyen csoportosulnak, hasonlóan a szeplőkhöz. Lapos, kör alakú vagy ovális foltoknak tűnnek, amelyek nem okoznak kellemetlen fizikai tüneteket, fájdalmat vagy viszketést. Méretük körülbelül 25 mm-től 1 cm-ig terjedhet.

Hogyan diagnosztizálják?

A bőrgyógyász már első ránézésre azonosítani tudja az elváltozást. Mivel hasonlíthatnak a bőrrák bizonyos típusaihoz, fontos, hogy vizsgálatra bőrgyógyász szakorvoshoz fordulj, ne a kozmetikushoz. Ha bármilyen aggodalom merül fel, hogy a sötét bőrfolt rákos lehet, akkor az orvos bőrbiopsziát végezhet. A biopszia során egy kis bőrmintát vesz, azt elküldi egy laboratóriumba kiértékelésre. A bőr mikroszkóp alatti vizsgálatával azonosítani vagy kizárni lehet a bőrrákot és az olyan betegségeket, mint például a fertőzések. Ha a folt sötétedik, vérzik, szabálytalan szegélyt alakít ki vagy növekszik, azonnal keresd fel a bőrgyógyászt!

Hogyan kezelhető?

Általában nincs szükség kezelésre, és gyakran magától elmúlik vagy halványodik, amint huzamosabb ideig nem éri nap az érintett területet. Ha esztétikai okokból mégis szeretnél megszabadulni tőle, akkor vásárolhatsz a patikában hidrokinon tartalmú, helyileg alkalmazott készítményt. Megoldás lehet a kémiai hámlasztás is, a leghatékonyabb módja, ha bőrgyógyász végzi.

– Krioterápia: az orvos lefagyasztja a foltokat, ezzel károsítva a melanintermelő sejteket. Ez a módszer gyors eredményt biztosít, de kicsit kellemetlen lehet.

– Dermabráziós kezelés: speciális hámlasztókészüléket használnak a foltok eltüntetésére. A dermabrázió hatásos módszer, de időbe telik, amíg eredményt látsz.

– Lézeres bőrfelszín-megújítás: A lézerrel el lehet pusztítani a melanin-termelő sejteket, vagy biztonságosan el lehet távolítani a bőr felső rétegét. Legtöbbünknek elegendő egy vagy két kezelés ahhoz, hogy megszabadulj a barna foltoktól.

Néhány esetben a kezelés után ismét megjelenhetnek, de nagyobb a valószínűsége, hogy újak keletkeznek, ha nem véded megfelelően a bőrt.

Megelőzés

A májfoltok megelőzésének leghatékonyabb módja, ha megfelelő módon védekezünk az UV-fény és a napfénykárosodás ellen. Minden nap kenjük be azokat a bőrfelületeket, ahol nem takarja ruha, legalább SPF 30-as fényvédő faktorú krémmel.

Kerüljük a napot délelőtt 10 és délután 2 óra között, mert a napsugarak ilyenkor a legintenzívebbek. Ha kimegyünk a szabadba, viseljünk széles karimájú kalapot.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

FIATALODJ BOTOX NÉLKÜL

MIKOR JELENT PROBLÉMÁT, HA ÚGY ÉRZED, HOGY MAJD KIUGRIK A SZÍVED?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink