Mi az, hogy válasszam? Van olyan, aki boldogtalan akar lenni? A kérdés jogos, a választ pedig mégiscsak saját döntéseink adják meg. A kutatások szerint elég néhány új szokás, amelyek segítenek kialakítani a pozitívabb gondolkodást.

Válaszd a boldogságot! 5 működő mentális technika

Régebben az volt az érvényes mantra, hogy kemény munkával érhetsz el sikereket, a kemény küzdelem a kulcs a boldogság eléréséhez. Lehet, hogy ez nem így van? Shawn Achor amerikai pszichológus kutatásai során arra jutott, hogy ez inkább csak egyfajta elégedetlenséget szül. Ha elcsíptünk egy jó állást, akkor utána még jobb kell, ha jó jegyet kaptunk, akkor még jobb jegy kell. A mérce folyamatos emelése semmi mást nem szül, csak rengeteg stresszt és szorongást. Kutatásai azt mutatták, hogy ha sikerül emelni az egyén pozitivitásszintjét, ez hamarosan tükröződik a döntéseiben, majd az életminőségében, a kapcsolataiban is. Azt tanácsolja, vezessünk be a napi rutinba néhány új szokást, amelyek segítenek kiépíteni a pozitívabb gondolkodást. Azaz, ha ápoljuk a boldogságot, a nehézségek közepette is gyorsabban érjük el a célunkat. Így fogjuk megtapasztalni azokat az élményeket, melyeket boldogságelőnyöknek neveztek a pszichológusok.

Küldjünk elismerő e-mailt

Szánjunk arra két percet minden nap, hogy küldünk egy kedves, elismerő e-mailt valakinek a családtagjaink vagy a barátaink, kollégáink közül. Dicsérjük meg, fejezzük ki a hálánkat azért, hogy ismerjük, hogy segített stb. A Harvardon végzett kutatások azt mutatták, hogy a jó társadalmi kapcsolatok és a boldogság között sokkal komolyabb összefüggés van, mint a dohányzás és a rák között. A jó társadalmi kötődések, a szoros családi és baráti háló hozzájárul az egészség megőrzéséhez is.

A jó pillanatokat érdemes megismételni

Írjuk le minden nap az elmúlt 24 óra pozitív tapasztalatait. Mivel az agyunk nem tud különbséget tenni a vizualizáció és a tényleges tapasztalat között, az újra előhívás megduplázza a pozitív tapasztalatok hatását. Összességében ez nagyobb elégedettséghez vezet az élet minden területén. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a nők, akik lejegyezték pozitív tapasztalataikat, 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel élnek meg egészen magas kort, mint negatív társaik.

Mókázzunk mindennap

Napi 15 perc örömteli, szórakoztató tevékenység, mint mondjuk a kertészkedés, a séta vagy a testmozgás, a tánc szintén nagyon jó hatással van a pozitív szemlélet megerősítésére, a depresszió leküzdésére. Ahogy az agy észleli a fokozatosan beépült új, jó szokásokat, a lépcsőzetesen növekvő sikerélményeket, úgy csökken a valószínűsége annak, hogy újra eluralkodjon rajtunk a depresszió és a kétségbeesés.

Adjunk hálát

Huszonegy napon keresztül minden este, elalvás előtt gondoljunk három dologra, amiért hálásak lehetünk. A családunkért, a kitartásunkért, a munkánkért, ki-ki egyéni tapasztalatai szerint. A kísérletben részt vevők a vizsgálat végén kimutathatóan optimistábbak voltak, és ezt további egy hónapig meg is tudták tartani. De emellett jelentkezett egy kellemes mellékhatás is: az optimizmus növekedése javította a produktivitást is, nem is kis mértékben, 30 százalékkal.

Meditáljunk két percet

Ha képesek vagyunk naponta két percet arra fordítani, hogy abbahagyjuk az agyalást, kiürítjük az elménket, és csak a légzésünkre figyelünk, lehetőséget adunk az agyunknak a megpihenésre. Mivel többségünk agya állandóan egyszerre több dolgon jár, erre nagy szükség van. Az állandóan agyalók nehezen alszanak el, és alacsonyabb az energiaszintjük. Azzal, hogy kicsit kikapcsoljuk az agyunkat, esélyt kapunk arra, hogy az eluralkodott negatív hatások csökkenjenek. A meditálás is egyre élvezetesebb a gyakorlással, ha már negyed órát is képesek vagyunk effajta pihenéssel eltölteni, konkrét fizikai javulást is fogunk tapasztalni.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Isteni diétás vacsora néhány szem paradicsomból
Találtál a hűtőben pár szem paradicsomot, és néhány tojást? Ne is keresgélj tovább, mert máris kész a diéttás vacsorád! Mutatjuk a receptet.
Gyorsabb anyagcsere – gyorsabb fogyás
Mindannyian szeretnénk kicsit gyorsítani az anyagcserénken, ám többnyire úgy gondoljuk, a megváltoztathatatlant minek bolygatni. Bár a genetikán és az életkoron valóban nagyon sok múlik, apró trükkökkel felgyorsíthatjuk a folyamatot.
Kúszás, mászás, csimpaszkodás – Ezekkel a játékokkal lesz aktív a szünidő!
Amikor vége az ovinak és az iskolának, gyermekeink számára rengeteg idő szabadul fel. Ráadásul, a nyári időszakban még több energiájuk van és a pedagógusok helyett gyakran napközben is a szülők feladata, hogy elfáradjanak.
Bemutatkozik a kultikus női sneaker
A sneaker cipő világhírűvé vált. Ma már kétségtelen, hogy az egyik legkedveltebb lábbelinek számít mind a hölgyek mind az urak részéről. De nem csak a női- és a férfilélek van oda teljesen ezekért a cipőkért, hanem univerzálisan mindenki.
6 hatásos arcpakolás nyári gyümölcsből
Egy fárasztó nap után az arcunk is felfrissülhet, regenerálódhat a nyári gyümölcsök nyújtotta kényeztetéstől.
Ha már megtörtént a baj – diéta ételmérgezés után
A bajt jobb elkerülni, de ha már bekövetkezett, okos diétával, megfelelő élelmiszerek fogyasztásával megkönnyíthetjük a gyógyulás folyamatát.
Futás melegben: erre kell figyelni!
A futásra könnyű nemet mondani. Nem szeretünk futni, ha esik az eső vagy a hó, ha fúj szél, ha túl hideg van, és persze akkor sem, ha túl meleg.
Nyáresti sütögetés hízás nélkül
A grillezésre könnyen rá lehet kapni, mert igazán kellemes program nyárestéken. Csakhogy a kései evéssel csínján kell bánni, mert a kolbászhegyek vagy a szalonna néhány pohárka borral leöblítve könnyen megbosszulja magát, főként deréktájon.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.