Önvédelmi falakat gyakran építünk magunknak elhatárolódás vagy félelem miatt, esetleg egyes emberek, élethelyzetek kizárása végett.

Védelmi falak

Az építkezés közben azonban zajlik az élet. Telnek a napok, hetek, hónapok, évek, s épülnek szépen a falak.

Minden falnak megvan a maga története, s mindig valami negatív élménnyel, érzéssel, emlékkel párosul. Idővel egyre magasabbak, áttörhetetlenebbek lesznek. Van, hogy nem is tudatos az építésük, csak csendben emelkednek, feljebb és feljebb.

Ha szerencsénk van, jön valaki és tükröt mutat. Nem is szeretjük érte. Döbbenetes a kép, amikor látjuk, hogy egy kész erőd véd már minket másoktól és magunktól. Nem vesszük szívesen, ha ezen valaki megpróbál átjutni, megpróbálja lebontani, akár csak ,,téglánként” is.

 

Nyissak vagy ne?

Miért? Mert az a világ jó nekünk. Védett, kényelmes, biztonságos. Ha megfelelő falakat építünk, nem érhet csalódás, fájdalom, semmi rossz. Igaz, jó se.

De annyi év tapasztalata után, megannyi fal mögül ki mer kockáztatni újra? Ki meri lebontani magában ezeket? Hosszú évek nyugodt ,,állóvize” után vállalni a sodrást?

Teljes elutasítás. Örök vacillálás, őrlődés. Lebontás. Ezek a lehetőségek. Elutasíthatunk másokat, s tovább lebeghetünk saját kis védett világunkban, különösebb magyarázatok nélkül. Ez a ,,Befejeztem!” állapot. Tudatosan jön létre és marad meg.

Vagy az őrlődöm. Maradjak vagy menjek? Engedjek vagy ne? Nyissak vagy ne? Védeném is magam, de be is engednék valakit az életembe. Sokáig nem tartható állapot. Főleg, mert megelégeli a másik fél a döntésképtelenséget. Beengedni vagy kizárni, de akkor teljesen.

 

Esély mindenkinek jár

Természetesen legjobbnak a falak lebontása tűnik, de ez a legnehezebb is. Csak beengedni valakit, ha ilyen egyszerű lenne…

Hiába az elhatározás, tervezés, kigondolás. A félelem, a gyávaság pillanatok alatt visszarendezhet mindent. Vegyük úgy, hogy most pozitívan állunk a változáshoz, mert bármily hihetetlen előfordulhat, hogy jól alakulnak a dolgok. Kivételesen bizalmat adunk. Nyitni úgy lehet, kell a másik felé, hogy nem a múltat akarjuk látni a jelen helyzetben, hogy nem azok negatívumait akarjuk rávetíteni egy új emberre, s levezetni rajta.

Esély mindenkinek jár, a kérdés csak az, hogy kitől kapja meg. Tőlünk vagy mástól? Senki sem tudja megmondani a jövőről, jó lesz-e avagy sem. Ha megpróbáljuk, megtudjuk.

 

Szabadság

Ha viszont a falak mögött maradunk, csak az a verzió jut, amit saját nyugtatásunkra magyarázunk be önmagunknak. Ha nyitsz, teljes szívvel, hátrahagyott múlttal, akkor magyarázatnál jóval többet kapsz. Új életet.

Persze a bukás, sérülés veszélye fennáll, de önmagunk rabságából kiszabadulni óriási siker. Lehet értelmezni a falakat, gondolkodni rajtuk, de valahol az ember érzi, hogy kiért érdemes megfontolni a bontást, kit érdemes beengedni. A falakon belül csupa félelem lakozik és irányít mindig, viszont falakon kívül némi értelem és érzelem is…

Ha másért nem is éri meg végül, azért mégis érdemes nyitni, bontani, hogy az ember újra lássa egy pillanatra, milyen érzés is a szabadság.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Gyulladáscsökkentő ételek a krónikus betegségek ellen
A legtöbben az alakunk megőrzésére gondolva utasítjuk vissza a fánkot vagy a pizzát. Pedig a megfelelő táplálkozással a gyulladások, a krónikus betegségek ellen is küzdhetünk!
Ne dobd ki, talán még ehető! Pénztárcabarát konyhai újrahasznosítás
Évente több millió tonna étel kerül a szemétbe, aminek nagy része ehető lenne...
Folyton nassolsz? Tippek, hogy leszámolj a kínzó farkasétvággyal!
Ha az alábbi néhány élelmiszert beépíted az étrendedbe, valamint odafigyelsz a mértéktartó táplálkozásra, legyőzheted az állandó éhségérzetet!
Kalóriaszegény desszert: dinnyés-ribizlis joghurtfagyi
Ha egy könnyű fogyókúrás édességre vágysz a kánikulában, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!
Tippek az edzőtől: A formás kar 5+1 titka
Szeretnél szép, nőies vállakat, feszes tónusú karokat? Szalka Andrea Hot Iron master trainer elmondja, mire figyelj, és mit tegyél, hogy elérd a célodat.
Pajzsmirigyproblémára jódszegény diéta? Erre figyelj!
Egyes pajzsmirigybetegségekben a jódszegény diéta képes a sérült pajzsmirigyfunkciót támogatni. Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondja, hogy mit kell tudni erről az étrendről.
Életmódváltás szakértői szemmel – A személyi edző tanácsai
A fogyásban, az életmódváltásban az orvos és a dietetikus mellett az edző is sokat segíthet – nem csak a testmozgással kapcsolatban. Kiss Gergely személyi edző elmondja, mik a közös munka lépései.
Magyarország cukormentes tortája: íme a 2020-as győztes!
A Szentivánéji Álom elnevezésű süteményben nincs hozzáadott cukor, és szeletenként 13,3 g szénhidrátot, valamint 252,5 kcal-t tartalmaz.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.