A legtöbben a 40-es éveikben járnak, amikor búcsút intenek egymásnak, de egyre növekszik azok száma, akik 50 év felett és feltehetően hosszabb kapcsolat után döntenek a válás mellett. Az okok között leggyakrabban a hűtlenség szerepel, de az elhidegülés és az anyagi gondok is szétzilálják a házasságokat. Néha azonban egészen furcsa indokok szerepelnek okként a válóperekben, ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

Viszlát, drágám! – 7 meglepő ok a válások mögött

#1„TÚL SOK IDŐT TÖLTÖTTÜNK UTAZÁSSAL.”

Természetesen itt nem a romantikus nyaralásokra, közös kirándulásokra, túrákra gondoltak a válni készülők, hanem azokra a hosszú órákra, amiket egyedül szenvedtek végig munkába járva, a dugókban ücsörögve. Szakértők szerint egyrészt az a sok-sok óra, amit a forgalomban töltenek az ingázók, komoly stresszt jelent, másrészt pedig a közösen eltöltött minőségi időből rabol el értékes órákat. Svéd kutatók 10 éven át követtek nyomon párokat, és arra jutottak, hogy azoknál, akiknél az egyik vagy mindkét fél hosszú időt töltött utazással, 10 százalékkal magasabb volt a válás.

2#„MINDEN BARÁTUNK ELVÁLT.”

Minden fiatal nő életében eljön a pillanat, amikor úgy érzi, minden barátnője férjhez megy. Ugyanilyen sokk, amikor beköszönt a bébibumm, majd, amikor negyven körül a válások száma ugrik meg az ismerősök körében. Mintha hirtelen minden közeli és távoli ismerős házasságával gond lenne, és egyre többen döntenek úgy, hogy külön utakon folytatják. Egy tanulmány szerint, ha megszaporodnak a családban vagy a baráti körben a válások, akkor akár 75 százalékkal nagyobb valószínűséggel válnak el a párok. De érdekes módon a válsághelyzetek pozitív eredménnyel is járnak – sugallja a tanulmány. Ha a barátok összefognak, hogy segítsenek a válságba került páron, az a saját kapcsolatukat is javíthatja.

3#„SOHA NEM MONDTAM, DE FIÚT SZERETTEM VOLNA.”

Az elmúlt 60 év adatait elemezve kiderült, hogy gyakrabban végződnek válással azok a házasságok, ahol az első gyermek – lány. Különösen igaz ez akkor, ha a házasság csak a gyerek érkezése miatt köttetett meg. Az adatokból az is kimutatható, hogy egy pár 42 százalékkal nagyobb esélyyel házasodik össze, ha a kapcsolatukból fiú születik. Ez vajon azt jelenti, hogy a fiúk fontosabbak az apák számára?

4# „NEKEM IS CSAK EGY ÉLETEM VAN.”

Hányszor hallani ezt a mondatot szakításkor – és többnyire a lelépő férjek szájából hangzik el indoklásként. Lesújtó, de egy vizsgálatban 3000, 50 év feletti pár házasságát vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy amikor egy nő súlyosan megbetegszik (rákos lesz, szív- vagy tüdőbetegség alakul ki nála, esetleg stroke éri), 6 százalékkal nagyobb eséllyel bomlik fel a házassága, mintha a férfi betegedne meg, vagy ha mindketten egészségesek maradnának.

5#„A BETEGEIMET NEM HAGYHATTAM MAGUKRA.”

Erre hivatkoznak gyakran az orvosok, és nincs is ezzel baj: ugyanis azok, akik felesküdtek a gyógyításra, ritkábban válnak, mint mondjuk az ügyvédek – legalábbis, ha férfiak. A női gyógyítók körében viszont, főleg, ha hetente több mint 40 órát dolgoznak, megnő a válások száma. Ez is csak azt a sztereotípiát erősíti, hogy a legtöbb sikeres férfi mögött áll egy erős nő, aki őrzi a családi fészket. Ha viszont a férfira hárul a feladat, hogy támasza legyen egy sikeres nőnek, egy idő után belefárad a feladatba.

6# „MINDEN MUNKÁT MEGOSZTOTTUNK.”

Gondolták volna, hogy ez gond lehet? Nem várt fordulat, hogy azon párok között, akik megosztják egymás között a gyereknevelés terheit, és mindketten kiveszik a részüket a házimunkából, gyakoribb a válás. Szakértők szerint az lehet a gond, hogy ezek a párok üzleti kapcsolatként kezelik a házasságukat, amelyből szép lassan kivész az intimitás és a spontaneitás.

7#„TÚL SOKSZOR NÉZETT A POHÁR FENEKÉRE.”

Íme, még egy indok, amelyet gyakrabban hallunk férfiaktól. 20 ezer pár életét megvizsgálva ugyanis azt látták a kutatók, hogy azoknál a pároknál, ahol valamelyik fél az alkohol rabja, gyakoribb a válás, ám még ez az arány is megháromszorozódik, ha a nő az alkoholista.

STRESSZMENTESÍTŐ DIÉTA – ÉTRENDDEL

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink