A menstruációt megelőző napokban a fogamzóképes korú nők több mint fele tapasztal kellemetlen testi és lelki tüneteket. Ilyenkor beszélünk PMS-ről, azaz premenstruációs szindrómáról. Vannak, akiknél ezek a panaszok olyan súlyosak, hogy az már a mindennapi életüket is jelentősen befolyásolja. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie. Ha ön is szenved a PMS-től, itt az ideje, hogy felvegye a harcot a rosszullétek ellen. A leggyakoribb panaszok és néhány ötlet, hogy véget vessen a szenvedésnek.

Viszlát, nehéz napok!

„A reklámokon is elsírom magam”

Dráma és könnyek mindig, mindenhol! A nők 20-30 százaléka a hormonális ingadozásoknak köszönhetően ezeken a napokon extra érzékeny. A hormonszint kiegyensúlyozatlanságához számos tényező hozzájárul, például a magas cukortartalmú és finomított szénhidrátokban gazdag étrend.

Ne fogyasszon finomított lisztet, cukrot és feldolgozott élelmiszereket. Tartsa egyensúlyban a vércukorszintjét – és az érzelmeit – fehérjében gazdag reggelivel, és töltse fel a szervezetét rendszeresen komplex szénhidrátokkal.

„Úgy érzem, egy hétig tudnék aludni”

Ne aggódjon, nem változik macivá, aki átalussza a fél életét. a menstruációs ciklus során sok értékes ásványi anyag is távozik a szervezetből, például az energetizáló vas. A vasnak fontos szerepe van a szerotonin hormon termelésében: megnöveli a hangulatszabályozó hormon szintjét, így enyhíti a levertséget, fáradékonyságot.

Egyen vasban gazdag ételeket, például spenótot, babot, lencsét. Javasolt legalább napi 20 mg vas bevitele. A vaspótlást mindenképpen beszélje meg háziorvosával, nőgyógyászával.

„Pokoli fejfájástól szenvedek”

A hormonális, migrénes fejfájás oka lehet a hirtelen visszaeső ösztrogénszint, másrészt pedig az is tény, hogy amennyiben fokozott prosztaglandin felszabadulás történik, illetve ha a szervezet fokozottan érzékeny a prosztaglandinra, akkor erős izomgörcsök alakulhatnak ki és a vérkeringés révén a szervezet távolabbi pontjain – így a fejben is – jelentkezhetnek kellemetlen tünetek.

A legtöbb simaizom-görcsoldó, valamint a nemszteroid gyulladás- és fájdalomcsillapítók segítenek a görcsös fejfájáson. Akik a gyógynövények erejében hisznek, fogyasszanak naponta 150 mg papsajtot.

„A mellbimbóim extra érzékennyé váltak”

A menstruációs ciklusban az ösztrogén és a gesztagén hormonok fejtenek ki hatást a mell mirigyeire. Amikor az ösztrogénszint növekszik, fokozódik a mell vérbősége. A gesztagén hormonok hatására pedig az emlőszövet folyadékot vesz fel, amitől a mell feszülni kezd és fájdalmassá válhat.

Gyakran már egy jó melltartó is sokat segít. A ligetszépeolaj enyhítheti a mellfeszülést. Fogyasszon naponta háromszor 500 mg-ot.

„Erős hasgörcsök kínoznak”

A fájdalmak oka természetes jelenség: a méh falában lévő erek összehúzódása és a méhizmok összehúzódásai a vérzés kezdetén a menstruációs folyamat elindításához szükségesek. A céljuk, hogy lelökjék a ciklus folyamán felépült méhnyálkahártyát (endometriumot), hogy a következő ciklusban a megtermékenyített petesejt befogadására alkalmas, új, fiatal nyálkahártya képződhessen. Az ösztrogén hormonok hatására a méhnyálkahártyában keletkező prosztaglandinok okozzák az erős méhizom-összehúzódásokat.

Napi 30 perc mozgással jelentősen csökkentheti a fájdalmat. Segíthet még a melegítőpárna használata, a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, görcsoldók. A természetes megoldások kedvelői enyhülést remélhetnek a jógától és az akupunktúrától.

„A puffadás borzasztó. Olyan a hasam, mintha lufit nyeltem volna”

Az ilyen jellegű panaszok hátterében is hormonszint-ingadozás áll. a megnövekedett ösztrogénszint hatással van az aldoszteronra, amely a vesére hat és fokozza a vízvisszatartást. Akár 1-3 kiló súlygyarapodás is előfordulhat ezeken a napokon.

A só és az alkohol csak ront a helyzeten. Az ómega 3 zsírsavakban gazdag ételek, mint a lazac vagy a dió segítenek megakadályozni a puffadást.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink