Sokszor hallottam párkapcsolati témák felvetődésénél: ,,Majd meglátom!” A mai fiatalok, többnyire lányok, nők többsége igen magas elvárásokat támaszt a férfiak felé. ,,Legyen autója, lakása, de minimum albérlet. Legyen pénze, csóróval én össze nem jövök! Legyen jóképű, vicces! Vigyen el ide, vigyen el oda, vegye meg ezt, vegye meg azt.” És így tovább…

Zsigeri boldogtalanság

De vajon ezek a hölgyek ugyanezekkel a ,,paraméterekkel” rendelkeznek? Azoknak az elvárásoknak, amelyeket ők támasztanak – fordított esetben – ők is megfelelnének? Ha a tükörbe néz, egy gyönyörű, kiegyensúlyozott, jó humorú, tehetős nőt lát? Ő is biztosítani tudná mindazt, amit a férfitól elvár?

A boldogtalanság egyik forrása az a megannyi elvárás, amelyből nem engedünk. Az elvárás éppoly alapvető emberi tulajdonság, mint az ítélkezés, talán élni sem lehetne nélküle. A zsigereinkben van. Kérdés, hogy ez kinél mekkora méreteket ölt, mert annál inkább megkeseríti önmaga és mások életét. Főleg másokét, mivel az nyilvánvaló, hogy benne nem lehet hiba. Ilyennek-olyannak kell lenned, stb. Ha ma beszélgetek valakivel, szinte az első, hogy az elvárásait sorolja, legyen szó bármiről. Ám az elvárt dolgok kierőszakolása, folytonos mondogatása, hiányolása miatt észre sem vesszük, hogy a másik tönkremegy mellettünk, hogy elidegenedik. Közben pedig nem látjuk meg azokat a dolgokat, amelyek önmagában is boldoggá tehetnének minket. Ezek talán olyannyira hétköznapiak, hogy nevetséges lenne nekik örülni.

Magamnak bizonyítottam

Amikor elkezdtem az általános iskolát, apám azt mondta: ha nem fejezed be, nem érsz majd a világ szemében semmit. Amikor a gimnáziumot kezdtem, azt mondták: ez csak egy ugródeszka. Önmagában semmit sem ér, kell, hogy érts is valamihez. Időközben eltelt 12 év az iskolapadban tele elvárásokkal a szülők és a tanáraim által, és még mindig sehol sem tartottam, mondták. Ha volt valami, amit utáltam életemben, az az iskola volt. Egysíkú gondolkodást, csőlátást erőltető, a meglévő előírásokba való belesüppedést elváró helynek tartottam. De menni kellett. Egy birkanyáj tagjának éreztem magam. Később, amikor az egyetemet elkezdtem, azt mondták, ha elvégzem, jutok valamire, büszkék lesznek rám. De akkor már nem akartam megfelelni, és nem is kellett senkinek. Magam miatt tanultam. Magamnak bizonyítottam.

Visszagondolva: húsz évet töltöttem iskolapadban, jó tanulóként, jó magaviselettel. Ám most sem érzem, hogy a papírokon kívül bármiféle előnyhöz jutottam volna abból, hogy másoknak megfeleltem. Ma még több az elvárás és még több a kihívás, de ezekben már nem érzem a kötelességet hosszú ideje.

A saját kihívásaim és elvárásaim sokkal fontosabbak, mint azok, amelyeket mások elvárnának tőlem.

Elvárások, amiknek működniük kell

A szülői és párkapcsolati elvárások gyakorta oly mértékig magasak és merevek, hogyha valaki nem tudja telesíteni – és többnyire nem tudják –, akkor az szorongást szül, a kudarc pedig agressziót. Ha nem akarjuk bevallani ,,csúfos elbukásunkat”, ,,gyengeségünket” a családunk vagy a párunk előtt, akkor a ,,legideálisabb” megoldást választjuk: a hazugságot.

A szeretetkapcsolatokban persze lehetnek elvárások: ,,Ne csalj meg!, ,,Légy őszinte!”, ,,Beszéld meg velem!”. De ezek az elvárások nem azon végletek, amelyek teljesíthetetlenek. Ha ezek az apró, de igen fontos elvárások nem működnek egy szülő-gyermek, férj-feleség kapcsolatban, akkor ott valami nagyon elromlott.

Talán nem ez a jó irány

Sokan nem tudnak különbséget tenni elvárás és követelés közt. Ha értelmezzük a két fogalmat, akkor hatalmas eltérés látható, érzékelhető. Köszönőviszony sincs köztük. Ezek az emberek arról ismerhetők fel, hogy folyton veszekednek. Nem elég, hogy nem tud értelmezni, még a perpatvarok ellenére sem gondol bele, hogy túllőtt a célon, vagy hogy nem ez a jó irány. Könnyebb a másikra mutogatni, őt szidni, mint feltenni a kérdést: ha én mindezeket akarom, miért vagyok itt vele? Vagy miért nem teremtettem vagy teremtem meg magamnak? Legyen szó bármely kapcsolatról, amely szeretetre épül, ha konkrét elvárások lappanganak benne, azok előbb-utóbb kitörnek, és csalódás lesz a vége. Utórengései pedig hosszú évekig is eltarthatnak belátás nélkül, mégpedig a másik hibáztatásával.

Irigylem azokat az embereket, akik elvárások nélkül élhetnek. Hozzáteszem, nagyon kevesen vannak.

De akkor már hiába

Emlékszem óvodáskorú lehettem – még őszinte ember –, amikor is, ha ajándékot kaptam bárkitől, árgus szemek figyelték, hogy örülök-e neki, s egyben el is várták, hogy ujjongjak természetesen. Ha azonban nem tetszett, nem örültem, nem mosolyogtam, csak félretettem. Évek múlva nagyanyám jó tanácsait megfogadva örültem, mert elvárták.

Nem sokáig tetszelegtem az nagyanyám által rám adott jó modorban, kényelmetlen volt, és nem is állt jól, így hamar levetettem. Nekem nem áll jól, hogy mások önzését kielégítsem. Ha valami nem tetszik, jogom van hozzá, hogy ne örüljek, ne hazudjak. Ha olyan emberrel történik ilyesféle jelenet, akit szeretek, akkor is megteszem, mert ő nem sértődik meg. Ha mégis, újra kell gondolni a kapcsolatot. Egyszerű, rövid pszichológiai teszt, vizsga.

Mindenesetre én nem vagyok optimista az elvárásokkal szemben. Sok elvárásunk van, aztán még több, majd észre sem vesszük, ahogy növekednek, gyülemlenek és elpofátlanodnak.

Az emberek soha nem arról voltak híresek, hogy megkönnyítenék saját, illetve mások életét. Sőt…

Jobb minden nap bosszankodni, mint a kevesebbel beérni. Közben rengeteg év telik el az életünkből és valamennyiünk elvárásai egy láthatatlan kukában landolnak majd. Minden olyan dologgal, amely felesleges, időrabló és igazságtalan volt. De akkor már hiába.

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.