A legjobb, ha délben és vacsorára energiában gazdag, ám kalóriában szegény salátákat fogyasztunk. Ezzel nem csak felfrissítjük és jóllakatjuk a szervezetünket, de rengeteg fontos tápanyagot is hasznosítunk. A friss zöldségeket, gyümölcsöket párosítsuk sovány húsokkal, halakkal, esetleg sovány sajtfélékkel. Ha valóban egészséges és természetesen nem hizlaló ebédet vagy vacsorát szeretnénk készíteni, akkor kerüljük a majonézt, a zsíros önteteket, de fogyasszunk bátran olívaolajból készült dresszinget vagy bolondítsuk meg a salátát mustárral, mustármaggal vagy bármilyen pirított magféleséggel. A saláták készítéséhez csak egy kis kreativitásra van szükség. Az alábbi kb. 400 kalóriás nyári saláta receptek megfelelő kiindulási pontot nyújthatnak.
Csirkés Cézár
Hozzávalók (2 személyre): 20 dkg bőr nélküli csirkemellfilé, 1 fej római saláta, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, olívaolaj, dijoni mustár, 1 teáskanálnyi parmezán sajt, esetleg bazsalikom
Elkésztése:
A csirkemellfilét vágjuk vékony csíkokra, majd kevés olívaolajon pirítsuk aranybarnára. Ízesítsük a reszelt fokhagymával, sóval, borssal. A salátát mossuk meg, csepegtessük le és tépkedjük nagyobb levelekre. Egy mély tálban keverjük össze egy kis bazsalikommal, valamint a megpirított hússal. 1 evőkanál olívaolajat keverjünk össze 1 teáskanál dijoni mustárral, ez legyen az öntet. A könnyű, nyári saláta tetejét szórjuk meg parmezán sajttal.
Miért jó választás?
A Cézár salátának ezer arca van. Ma már adnak hozzá paradicsomot, uborkát, a leggyakrabban leöntik valami zsíros öntettel, és pirítóst kínálnak mellé. Ehhez a recepthez személyenként 1-2 szelet teljes kiőrlésű vagy Graham pirítóst ajánlunk, az még nem emeli egekbe a kalóriaértékét. A hús megfelelő fehérjeforrás, telíti a gyomrot, a parmezán intenzív íze szintén elősegíti a jóllakottságérzést. A mustár ráadásul serkenti az anyagcserét, hatására a szervezet könnyebben feldolgozza az elfogyasztott ételt. Laktató, finom, friss nyári saláta, akár ebédre, akár vacsorára.
Görög saláta
Hozzávalók: kígyóuborka, paradicsom, paprika, lilahagyma, friss bazsalikom, kakukkfű, adagonként 5 dkg feta sajt, olívaolaj, adagonként pár szem lila vagy zöld olajbogyó
Elkészítése:
Minden zöldséget vágjunk kisebb darabokra, halmozzuk egy tálba. Adjuk hozzá az apróra vágott friss fűszernövényeket, locsoljuk meg kevés olívaolajjal, és az egészet forgassuk össze. Halmozzuk a tetejére a felkockázott feta sajtot.
Miért jó választás?
Ez nagyon könnyű, mégis kifejezetten laktató saláta. A kígyóuborka nagyon magas százalékban tartalmaz vizet, ezáltal laktató, és vízhajtó hatással is rendelkezik. A paprika és a paradicsom kiváló C-vitamin-forrás. A friss fűszernövények nagyon jó hatással vannak az anyagcsere-folyamatokra, míg az olajbogyó és a sajt gondoskodik a jó minőségű zsiradékok beviteléről. Az olajbogyó és a salátához adott olívaolaj ráadásul belülről szépíti a bőrt. Egyéb fűszerezést nem igényel, hiszen a feta sajt igen sós, ez a sósság keveredve a zöldségekkel és a fűszerekkel nagyon intenzív aromát ad. A sok lédús és rostban gazdag zöldség könnyen és gyorsan telít. Ebédre a legjobb választás, mert a feta sóssága biztosan több víz elfogyasztására ösztönöz majd.
Mexikói steaksaláta
Hozzávalók (1 személyre): 1 szelet sovány marhahús, só, bors, 2 evőkanálnyi morzsolt kukorica, 2 evőkanálnyi vörös bab, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál mustár
Elkészítése:
A hagymát vágjuk hosszúkás csíkokra. Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, ha forró, dobjuk rá a sózott, borsozott hússzeletet. Süssük át hirtelen mindkét oldalán, ízlés szerint. Amikor megfordítjuk, akkor adjuk hozzá a vöröshagymát, hogy az is kicsit megpárolódjon az olajban. Ha a hús megsült, helyezzük tányérra. A megmaradt hagymás olajban keverjük el a mustárt. A hús mellé halmozzuk a párolt kukoricát és a babot, majd az egészet öntsük le a mustáros, hagymás mártással.
Miért jó választás?
Első olvasásra ez egy nehezebb salátának tűnik az édes kukorica, a puffasztó hatású bab és a vörös hús miatt, pedig nem az. A bab és a kukorica ekkora mennyiségben, hússal együtt nem okoz emésztési zavart, már csak azért sem, mert a mustár segíti az emésztést. Ellenben mindkét zöldség remek növényi szénhidrátforrás. A vörös hús nagy mennyiségben tartalmaz B1– és B12– vitaminokat, vastartalma pedig a többi húsféléhez képest kiemelkedő. Bátran fogyasztható ez a nyári saláta, hiszen a sovány vörös hús zsírban szegény, nem befolyásolja negatívan a koleszterinszintet. Ezt az ételt a legjobb délben fogyasztani, ugyanis laktat, és jó hatással van az idegrendszerre.
Ráksaláta
Hozzávalók: 1 db avokádó, 10 dkg koktélrák, koktél- vagy datolyaparadicsom, kínai kel, görög joghurt, só, bors, friss mentalevél, olívaolaj, fokhagyma
Elkészítése:
A kínai kelt vágjuk nagyobb darabokra és halmozzuk egy tál aljába. Az avokádót tisztítsuk meg és kisebb darabokra vágva tegyük a kínai kel tetejére. A koktél- vagy datolyaparadicsomokat vágjuk félbe és adjuk az avokádóhoz. Kevés olívaolajat forrósítsunk fel egy serpenyőben, majd ezen süssük meg a koktélrákokat, amelyeket sóval, borssal és fokhagymával fűszerezzünk. A készre sült rákokat halmozzuk az avokádós saláta tetejére, kevés görög joghurttal meglocsolva fogyasszuk, díszítsük mentalevéllel.
Miért jó választás?
Az avokádó egészséges zsírsavakat tartalmaz, amely egyrészt nagyon tápláló, laktató, másrészt jót tesz a koleszterinszintnek. Ha mindezt olyan magas fehérjetartalmú étellel párosítjuk, mint az ómega-3 zsírsavban is gazdag rák, akkor tökéletesen laktató, tápláló finomságot kapunk. Az avokádó ugyan kicsit gazdagabb kalóriában, de ezt jól kiegyensúlyozza a kínai kel, a paradicsom és a fehérjedús rák. Fogyasszuk délben, hogy a saláta segítségével elkerülhessük a nagy délutáni falásrohamokat.
Lazacsaláta
Hozzávalók: római saláta, zöld saláta, rukkola, kínai kel, póréhagyma csíra, olívaolaj, fokhagyma, görög joghurt, mustár, só, bors, friss rozmaring, 1 szelet lazacfilé (nem füstölt)
Elkészítése:
A zöld salátákat alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és ízlés szerint vágjuk kisebb-nagyobb darabokra. Szórjunk rá a keverékre egy kis marék póréhagymacsírát. Egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat, majd ezen süssük át a sózott, borsozott lazacot. Ízesítsük reszelt fokhagymával. Amikor megfordítjuk sütés közben a szeletet, dobjunk mellé egy szál friss rozmaringot. Amikor mindkét oldala szépen megpirult és a hús átsült, helyezzük a salátakeverék mellé. 1 evőkanál joghurtot keverjünk össze 1 mokkáskanál mustárral, ezzel ízesítsük a salátát.
Miért jó választás?
Részben azért, mert a lazac mindig jó választás. A lazacnak nagyon magas az ómega-3 zsírsavtartalma, amely jótékonyan hat a koleszterinszintre és az idegrendszerre. Hosszú időre laktat, a friss, ropogós zöld salátákkal körítve pedig igazán frissítő étel. A csíra jó hatással lesz az emésztésre, támogatja az immunrendszert. A görög joghurt a mustárral serkenti az emésztést, a rozmaring illóolajai pedig jótékonyan hatnak a gyomor működésére. Ez az étel valódi anyagcsere-serkentő, laktató és tápláló, és nem több 300 kalóriánál.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Zabpelyhes brokkolifasírt
- Könnyű karcsúsító program alakvédő szuperfogással
- Hamis csirkés Cézár saláta