Nyáron a testnek és a léleknek is jobban esnek a friss, ropogós zöldségek, gyümölcsök: a friss, lédús salátafélék felfrissítenek. Ha a salátákat a megfelelő módon készítjük el, akkor nem csak az éhséget csillapítják, de rengeteg vitamint, ásványi anyagot juttathatunk velük a szervezetbe!

5 nyári salátabomba, ami beleillik a diétába

A legjobb, ha délben és vacsorára energiában gazdag, ám kalóriában szegény salátákat fogyasztunk. Ezzel nem csak felfrissítjük és jóllakatjuk a szervezetünket, de rengeteg fontos tápanyagot is hasznosítunk. A friss zöldségeket, gyümölcsöket párosítsuk sovány húsokkal, halakkal, esetleg sovány sajtfélékkel. Ha valóban egészséges és természetesen nem hizlaló ebédet vagy vacsorát szeretnénk készíteni, akkor kerüljük a majonézt, a zsíros önteteket, de fogyasszunk bátran olívaolajból készült dresszinget vagy bolondítsuk meg a salátát mustárral, mustármaggal vagy bármilyen pirított magféleséggel. A saláták készítéséhez csak egy kis kreativitásra van szükség. Az alábbi kb. 400 kalóriás nyári saláta receptek megfelelő kiindulási pontot nyújthatnak.

Csirkés Cézár

Hozzávalók (2 személyre): 20 dkg bőr nélküli csirkemellfilé, 1 fej római saláta, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, olívaolaj, dijoni mustár, 1 teáskanálnyi parmezán sajt, esetleg bazsalikom

Elkésztése:

A csirkemellfilét vágjuk vékony csíkokra, majd kevés olívaolajon pirítsuk aranybarnára. Ízesítsük a reszelt fokhagymával, sóval, borssal. A salátát mossuk meg, csepegtessük le és tépkedjük nagyobb levelekre. Egy mély tálban keverjük össze egy kis bazsalikommal, valamint a megpirított hússal. 1 evőkanál olívaolajat keverjünk össze 1 teáskanál dijoni mustárral, ez legyen az öntet. A könnyű, nyári saláta tetejét szórjuk meg parmezán sajttal.

Miért jó választás?

A Cézár salátának ezer arca van. Ma már adnak hozzá paradicsomot, uborkát, a leggyakrabban leöntik valami zsíros öntettel, és pirítóst kínálnak mellé. Ehhez a recepthez személyenként 1-2 szelet teljes kiőrlésű vagy Graham pirítóst ajánlunk, az még nem emeli egekbe a kalóriaértékét. A hús megfelelő fehérjeforrás, telíti a gyomrot, a parmezán intenzív íze szintén elősegíti a jóllakottságérzést. A mustár ráadásul serkenti az anyagcserét, hatására a szervezet könnyebben feldolgozza az elfogyasztott ételt. Laktató, finom, friss nyári saláta, akár ebédre, akár vacsorára.

Görög saláta

Hozzávalók: kígyóuborka, paradicsom, paprika, lilahagyma, friss bazsalikom, kakukkfű, adagonként 5 dkg feta sajt, olívaolaj, adagonként pár szem lila vagy zöld olajbogyó

Elkészítése:

Minden zöldséget vágjunk kisebb darabokra, halmozzuk egy tálba. Adjuk hozzá az apróra vágott friss fűszernövényeket, locsoljuk meg kevés olívaolajjal, és az egészet forgassuk össze. Halmozzuk a tetejére a felkockázott feta sajtot.

görög saláta, saláta, paradicsom, sajt, olajbogyü

A görög saláta jól illik a diétába
Fotó: Shutterstock

Miért jó választás?

Ez nagyon könnyű, mégis kifejezetten laktató saláta. A kígyóuborka nagyon magas százalékban tartalmaz vizet, ezáltal laktató, és vízhajtó hatással is rendelkezik. A paprika és a paradicsom kiváló C-vitamin-forrás. A friss fűszernövények nagyon jó hatással vannak az anyagcsere-folyamatokra, míg az olajbogyó és a sajt gondoskodik a jó minőségű zsiradékok beviteléről. Az olajbogyó és a salátához adott olívaolaj ráadásul belülről szépíti a bőrt. Egyéb fűszerezést nem igényel, hiszen a feta sajt igen sós, ez a sósság keveredve a zöldségekkel és a fűszerekkel nagyon intenzív aromát ad. A sok lédús és rostban gazdag zöldség könnyen és gyorsan telít. Ebédre a legjobb választás, mert a feta sóssága biztosan több víz elfogyasztására ösztönöz majd.

Mexikói steaksaláta

Hozzávalók (1 személyre): 1 szelet sovány marhahús, só, bors, 2 evőkanálnyi morzsolt kukorica, 2 evőkanálnyi vörös bab, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál mustár

Elkészítése:

A hagymát vágjuk hosszúkás csíkokra. Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, ha forró, dobjuk rá a sózott, borsozott hússzeletet. Süssük át hirtelen mindkét oldalán, ízlés szerint. Amikor megfordítjuk, akkor adjuk hozzá a vöröshagymát, hogy az is kicsit megpárolódjon az olajban. Ha a hús megsült, helyezzük tányérra. A megmaradt hagymás olajban keverjük el a mustárt. A hús mellé halmozzuk a párolt kukoricát és a babot, majd az egészet öntsük le a mustáros, hagymás mártással.

Mexikói steaksaláta

Fotó: Shutterstock

Miért jó választás?

Első olvasásra ez egy nehezebb salátának tűnik az édes kukorica, a puffasztó hatású bab és a vörös hús miatt, pedig nem az. A bab és a kukorica ekkora mennyiségben, hússal együtt nem okoz emésztési zavart, már csak azért sem, mert a mustár segíti az emésztést. Ellenben mindkét zöldség remek növényi szénhidrátforrás. A vörös hús nagy mennyiségben tartalmaz B1– és B12– vitaminokat, vastartalma pedig a többi húsféléhez képest kiemelkedő. Bátran fogyasztható ez a nyári saláta, hiszen a sovány vörös hús zsírban szegény, nem befolyásolja negatívan a koleszterinszintet. Ezt az ételt a legjobb délben fogyasztani, ugyanis laktat, és jó hatással van az idegrendszerre.

Ráksaláta

Hozzávalók: 1 db avokádó, 10 dkg koktélrák, koktél- vagy datolyaparadicsom, kínai kel, görög joghurt, só, bors, friss mentalevél, olívaolaj, fokhagyma

Elkészítése:

A kínai kelt vágjuk nagyobb darabokra és halmozzuk egy tál aljába. Az avokádót tisztítsuk meg és kisebb darabokra vágva tegyük a kínai kel tetejére. A koktél- vagy datolyaparadicsomokat vágjuk félbe és adjuk az avokádóhoz. Kevés olívaolajat forrósítsunk fel egy serpenyőben, majd ezen süssük meg a koktélrákokat, amelyeket sóval, borssal és fokhagymával fűszerezzünk. A készre sült rákokat halmozzuk az avokádós saláta tetejére, kevés görög joghurttal meglocsolva fogyasszuk, díszítsük mentalevéllel.

Ráksaláta

Ráksaláta avokádóval és paradicsommal
Fotó: Shutterstock

Miért jó választás?

Az avokádó egészséges zsírsavakat tartalmaz, amely egyrészt nagyon tápláló, laktató, másrészt jót tesz a koleszterinszintnek. Ha mindezt olyan magas fehérjetartalmú étellel párosítjuk, mint az ómega-3 zsírsavban is gazdag rák, akkor tökéletesen laktató, tápláló finomságot kapunk. Az avokádó ugyan kicsit gazdagabb kalóriában, de ezt jól kiegyensúlyozza a kínai kel, a paradicsom és a fehérjedús rák. Fogyasszuk délben, hogy a saláta segítségével elkerülhessük a nagy délutáni falásrohamokat.

Lazacsaláta

Hozzávalók: római saláta, zöld saláta, rukkola, kínai kel, póréhagyma csíra, olívaolaj, fokhagyma, görög joghurt, mustár, só, bors, friss rozmaring, 1 szelet lazacfilé (nem füstölt)

Elkészítése:

A zöld salátákat alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és ízlés szerint vágjuk kisebb-nagyobb darabokra. Szórjunk rá a keverékre egy kis marék póréhagymacsírát. Egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat, majd ezen süssük át a sózott, borsozott lazacot. Ízesítsük reszelt fokhagymával. Amikor megfordítjuk sütés közben a szeletet, dobjunk mellé egy szál friss rozmaringot. Amikor mindkét oldala szépen megpirult és a hús átsült, helyezzük a salátakeverék mellé. 1 evőkanál joghurtot keverjünk össze 1 mokkáskanál mustárral, ezzel ízesítsük a salátát.

lazac, saláta, zöld, grillezett

Grillezett lazac és saláta – 5 perc alatt elkészül
Fotó: Shutterstock

Miért jó választás?

Részben azért, mert a lazac mindig jó választás. A lazacnak nagyon magas az ómega-3 zsírsavtartalma, amely jótékonyan hat a koleszterinszintre és az idegrendszerre. Hosszú időre laktat, a friss, ropogós zöld salátákkal körítve pedig igazán frissítő étel. A csíra jó hatással lesz az emésztésre, támogatja az immunrendszert. A görög joghurt a mustárral serkenti az emésztést, a rozmaring illóolajai pedig jótékonyan hatnak a gyomor működésére. Ez az étel valódi anyagcsere-serkentő, laktató és tápláló, és nem több 300 kalóriánál.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink