Bár rengeteg variáció született már a vegyes salátára, előfordulhat, hogy unalmassá válnak a megszokott ízek. Íme, néhány ötlet, amellyel feldobhatjuk a salátástálat.

Salátabumm – 6 különlegesség, amivel feldobhatjuk a salátát

Cikória

Gazdag ásványi sókban, főként mészben és foszforban. Karotintartalma még 3 héttel a szedés után is számottevő. Magas a vitamintartalma, segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, antibakteriális hatású. Minél halványabb a színe, annál kevésbé keserű az íze. A vegyes saláta tökéletes hozzávalója lehet.

Íze: Kesernyés, medvecukorszerű. Jól harmonizál a savanykás ízekkel.

Legjobb felhasználási módja: Nyersen lédús gyümölcsökkel, pirítva vagy főzve fokhagymával, parmezánnal kiváló.

Folyadékbevitel evéssel: Top 5 hidratáló étel

 

Pitypang

Fogyasztásra a zsenge, virágzás előtti növények levelei alkalmasak, mert virágzás után a levelek megkeserednek. Magas a B2- és a C-vitamin-tartalma, gazdag ásványi anyagokban, értékes savakban és cseranyagokban. Segíti az emésztést, étvágyjavító, jó vizelethajtó.

Íze: Pikáns, kissé füves beütéssel.

Legjobb felhasználási módja: Nyersen, olajjal, fűszerekkel keverve a saláta színesítéséhez, szendvicsekbe.

 

Vízitorma

Vízitorma

Fotó: Shutterstock

Gazdag A- és C-vitaminban, vasban és kalciumban, kénben. Jó gyulladáscsökkentő, természetes antibiotikum. Emésztést segítő, vértisztító hatású, erősíti az immunrendszert.

Íze: Borsos, édes, főzés közben rózsaszerű.

Legjobb felhasználási módja: Levesekhez, turmixokhoz adják. Különösen a borsót és a burgonyát lehet megbolondítani vele. Nagyon finom citrusokkal is.

Leveles kel

Leveles kel

Fotó: Shutterstock

Jelentős rosttartalmán túl sok ásványi sót (vasat, mangánt, kalciumot), C- és B-vitaminokat, fehérjét is tartalmaz. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően védi a szem egészségét és segíti az immunrendszer működését.

Íze: A kelkáposztáéra emlékeztet.

Legjobb felhasználási módja: Jól párosítható sós ételekkel, a levelek erősek, könnyen megtölthetők.

Cékla zöldje

Cékla zöldje

Fotó: Shutterstock

A céklának nemcsak a gyökere, hanem a levele is fogyasztható. Gazdag vitaminokban és tápanyagokban, antioxidánsokban. A flavonoidok védenek a rák, a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Íze: Földes, enyhén cukros.

Legjobb felhasználási módja: Nyersen jól díszíthető vele bármilyen saláta. A párolás, pirítás pedig még intenzívebbé teszi édes ízét.

Fogyókúrás menü: 1 hét, napi 1500 kcal

 

Mustár zöldje

Lehet fodros vagy sima, vörös vagy zöld, csakúgy, mint a kelkáposztáé. A sötét tónusú levelek nagy mennyiségű fitonutrienst tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatásuknak köszönhetően erősítik az artériákat, a májműködést és védik a tüdőt.

Íze: Csípős és fűszeres, mint a mustármagé.

Legjobb felhasználási módja: Ereje miatt gyakran keverik más zöldségekkel, de tompítani lehet harsogó ízét, ha enyhén megpirítja.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink