NE MARADJON EL A LEVES
Kutatás bizonyítja, hogy azok, akik a napközbeni főétkezés során levest is esznek, kevesebb kalóriát visznek be, mint akik nem. Ugyanis a meleg és tartalmas folyadék eltelít, így a főételből már sokkal kevesebbet eszünk, desszert talán már nem is fér belénk. Ráadásul a leves rendszerint egészséges, tele zöldségekkel, fontos vitaminokkal, rostokkal. Nyilván az a jó, ha a tejszínes krémlevesek helyett könnyű fogásokat választunk: főzzünk idényzöldségben gazdag ételeket, fogjuk vissza a só menynyiségét, használjunk inkább többféle fűszert.
EGYÜNK, HA ÉHESEK VAGYUNK, HAGYJUK ABBA, HA JÓLLAKTUNK
Nem tűnik túl bonyolult feladatnak, mégis sokan elcsúszunk rajta. Eszünk akkor is, ha egyébként nem vagyunk éhesek, csak unatkozunk vagy éppen megérezzük a kollégának érkezett, frissen sült pizza illatát. Hagyjunk időt az étkezésre, élvezzük az ízeket és az étel textúráját. És legyünk őszinték magunkhoz: egy egytől tízes skálán mennyire vagyunk éhesek, mennyit bírunk még enni? Ha a válasz hét vagy annál magasabb, tegyük le az evőeszközt. Ne csak akkor hagyjuk abba az evést, ha már úgy érezzük, hogy kipukkadunk. Máris tettük valamit a túlzott kalóriabevitel ellen.
A cikk folytatását a júliusi Diéta és Fitnesz magazinban találja! További ízelítő a legfrissebb lapszámból, itt!