Az érzelmi evés óriási csapda: legyőzhetetlennek tűnik, olyan, mintha csak a – gyakran mértéktelen mennyiségű – étel nyújthatna vigaszt. Azonban néhány mentális trükk elsajátítása megoldást jelenthet a problémára!

6 mentális technika, hogy kitörhess az érzelmi evés rabságából

„A testedet tápláld, ne az érzéseid!” Az érzelmi evés esetében az igazi probléma a fejekben van. Az elismert amerikai pszichológus, Susan Albers több sikerkönyvet is írt a témában, ő az úgynevezett mindful eating egyik legnevesebb szakértője. Albers a munkáiban arra keresi a választ, hogy miként lehetünk tudatosabban az étkezéssel kapcsolatban, hogyan étkezzünk örömmel, egészségesen és bűntudat nélkül, illetve milyen mentális technikák segítenek felvenni a harcot az érzelmi evés, a túlevés és persze az ennek következtében fellépő túlsúly ellen. Következzen pár hasznos tanács a mindennapokra.

érzelmi evés

Fotó: Shutterstock

 

1. Írj egy 5×5-ös listát!

Ha a figyelmedet koncentráltan és célzottan irányítod egy adott dologra, akkor a legjobb fegyvert választod az érzelmi evés ellen. Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Fogj egy papírt, és írd rá öt olyan ember nevét, akit fel tudsz hívni, ha úgy érzed, csak evéssel vagy képes megnyugtatni magad. Jegyezz fel öt relaxációs módszert, ami segíthet elterelni a gondolataidat. Jegyezz fel öt helyet, ahol sikerülhet lazítani, öt mantrát, amit ilyen esetekben ismételgethetsz, valamint öt tevékenységet, amelyekről biztosan tudod, hogy elvonja a figyelmedet. Tedd ki ezt a listát a hűtőszekrényre vagy a konyhában egy jól látható helyre. Legközelebb, amikor nassolnivaló után kutatsz, nézd meg a listát, és válassz a nyugtató módszerek közül. Valamelyik egész biztosan működni fog!

 

2. A gondolatok megtisztítása

Mielőtt nassolni kezdenél, vess be egy vizualizációs gyakorlatot: lélegezz mélyeket, és képzelj el egy tisztító folyamatot a gondolataidban. Lehet ez egy autó ablaktörlője vagy egy porszívó működés közben, vagy akár a felmosás folyamata. A lényeg, képzeld azt, hogy megtisztítod a belsődet, a gondolataidat a fejedtől a lábujjadig. Ismételd ezt meg háromszor.

 

3. Tekints magadra kívülállóként

Az érzelmi evők gyakran illetik magukat súlyos önkritikával, és tesznek magukra olyan mérgező megjegyzéseket, mint például „Csődtömeg vagyok”, „Soha semmit nem csinálok jól” stb. Annak ellenére, hogy ezek a gondolatok rövidek, mégis nagyon károsak. Ilyenkor próbálj magadra kívülállóként nézni, eltávolodva a problémáktól. Ha úgy érzed, hogy „ezt nagyon elrontottam”, mondd azt: „ezt (mondd a neved) nagyon elrontotta”. Úgy tűnik, ez egy apró változtatás, de segíthet megállítani a negatív gondolatokat, és ad némi perspektívát. Talán ez azért van, mert mások problémáit mindig könnyebben oldjuk meg…

 

4. Állítsd le a negatív érzéseket!

Ne hagyd, hogy rossz érzések uralják az elmédet. Térj vissza a jelenbe, megakadályozva, hogy az érzéseid felesleges és értelmetlen falási rohamokhoz vezessenek. Jó módszer erre, ha megdolgoztatod az agyad: vegyél elő egy könyvet vagy magazint, lapozz egy fejezet, egy bekezdés végéhez, és kezdd az olvasását az utolsó szóval, majd folytassa az első szóig.

 

5. A test a jelenben

Nem elég a gondolataidat a jelenbe irányítani, jó, ha a tested is emlékeztet, hol vagy valójában. Fogj egy darab jeget, és érezd, ahogy elolvad az ujjaid között. Harapj citromba, lime-ba vagy grépfrútba, tedd a kezed hideg vagy meleg víz alá, nyomd az egyik sarkad erősen a padlóba. Ülj le egy székre, és szorosan öleld át, majd engedd el magad. Így taníthatod meg az agyad arra, hogy ne az evésre gondoljon, és így talán elkerülhető az érzelmi evés is.

 

6. Hagyd a munkahelyi problémákat az otthonodon kívül!

Egy stresszes nap után mi sem egyszerűbb, mint feltépni a hűtő ajtaját, és vigaszra lelni az ételek segítségével. Ehelyett alakíts ki új szokást: amint belépsz az ajtón, dobd le a cipőjét és a táskáját, és hangosan mondd ki: „A gondjaimat kint hagytam.” Ezután ne az étkezésre koncentrálj, hanem olyan tevékenységekre, amelyek örömöt nyújtanak, mint például a zenehallgatás, a házi kedvenccel való foglalkozás, egy baráti beszélgetés telefonon, vagy egy tea elkortyolgatása egy izgalmas könyv társaságában. Csináld ezt mindennap néhány héten keresztül, és máris kész egy új stresszoldó rituálé.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink