1. Ne habarjon!
A töltött káposzta nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A finom húsgombóc, a káposzta friss kenyérserclivel és tejföllel. A töltött káposztával azonban az a „gond”, hogy másnap, felmelegítve még finomabb. Ha nem ismer mértéket, jobb, ha néhány káposztabarát trükkhöz folyamodik. Először is: ne rántsa be a káposztát. Vannak térségek, ahol eleve nem rántják be, de sok olyan terület van az országban, ahol a káposztalevélbe csomagolt gombócokat kiveszik, majd rántást kevernek a káposztához, hogy sűrűbb legyen. Ez teljesen felesleges eljárás. Az ízén nem sokat javít, és totálisan felesleges kalóriákat ad. Tejföl helyett tegyen a tetejére sűrű natúr joghurtot, és higgye el, kenyér nélkül is nagyon finom fogás.
2. Idén felejtse el a majonézt!
Majonézes burgonya, majonézes kukorica vagy francia saláta. Jól is esik a sült vagy a rántott – jaj! – húsok mellé. A majonéz azonban koleszterin- és kalóriabomba, a szervezet nehezen emészti meg, és a zsírmennyisége megüli a gyomrot. Majonéz helyett használjon lecsepegtetett, sűrű joghurtot és tegye pikánssá egy kis mustárral vagy wasabival. Ízesítse zöldfűszerekkel, kevéske hagymával. Így a hagyományokat is követi, és nem is kell másnap a mérleget kerülgetnie.
3. Csak egy desszert!
A főétel után előkerülnek a süteményestálak, amelyek jó körülmények között roskadoznak a különféle krémes, habos süteményektől, kalácstól, bejglitől. Botorság lenne önmegtartóztatásra biztatni bárkit is. Az azonban betartható módszer lehet, ha minden főétkezés után csak egyetlen darab süteményt fogyaszt desszertként. Nem kell mindent végigkóstolni. Másnap is lesz nap.
4. Kompenzáljon!
Ha tudja, hogy vendégségbe mennek és sokat kell majd ennie, akkor kezdjen egy könnyű, de tápláló reggelivel. délelőtt nassoljon egy kis diót vagy gyümölcsöt. Soha ne érkezzen vendégségbe farkaséhesen, mert akkor tényleg ragadozó módjára fog falni. Ha nem túl éhes, akkor kevesebb lesz a fogyasztása is. Ilyen esetben vacsorára már csak valami könnyű salátát egyen, esetleg egy kis joghurtot vagy gyümölcsöt. Ha pedig estére hivatalosak, akkor az ebéd mennyiségét szorítsa vissza. Ha sikerül egyik étkezésével kompenzálnia a másikat, akkor nem kell tartania sem a túlevéstől, sem a súlyfeleslegtől.
5. Színes tányér
Ha az előétel leves – mondjuk egyszerű zöldség- vagy húsleves –, abból fogyasszon bátran! Laktat, telít, kevesebb hely marad a főétkezésnek. A főétkezésnél pakolja meg a tányérját mindenféle színes étellel. Halmozzon fel salátaféleségeket, nyers zöldségeket – remélhetőleg ezekről gondoskodott a házigazda – és kis adag fehérjét. Húst vagy halat. A színes, salátával megrakott tányér nem csak optikailag tűnik nagy adagnak. A sok nyers zöldség magas rosttartalmának köszönhetően telít, laktat.
6. Gyümölcs desszert
Desszert gyanánt egyen egy kis gyümölcsöt. Egy kis narancsot, mandarint, szőlőt, esetleg almát vagy kivit. Ha készít egy nagy tál gyümölcssalátát, lehet, hogy a család többi tagja is szívesebben fogyaszt egy kis lédús, könnyű finomságot a nehéz főfogások után.
7. Krémes helyett gyümölcsös sütemények
Természetesen a karácsony a sütemények ünnepe. De ha lehet, válasszon olyan süteményeket, amelyek gyümölcsösek, szemben a vajas, margarinos vagy főzött krémes süteményekkel. Egy kis gyümölcsös pite sokkal jobb választás, mint egy nagy adag zserbó. (Ízlések és pofonok különbözőek, de kalória szempontjából tényleg jobb választás a pite.)
8. Lazac ínyenceknek
Mi lenne, ha idén a ponty és a harcsa mellett kipróbálná a grillezett lazacot is? Próbálja ki kis kakukkfű, Némi citrom és pikáns spenótsaláta kíséretében.
9. Mozogjon!
Ünnepek alatt sincs kifogás! Ha mást nem is végez, legalább sétálja le a kiadós ebédet vagy vacsorát. Ha eluralkodik önön a lustaság, nagyon nehéz lesz később újra belevágni bármilyen edzésformába.
ÍGY GYILKOLJA AZ EGÉSZSÉGET A HASI ELHÍZÁS
ELHÍZÁS, TÚLSÚLY – MIT TEHETÜNK ELLENE?