Nehéz idők, sok a traktálás. Íme néhány tipp, hogy ne legyen mérlegfrász január elején

9 tipp, hogy ne hízzon az ünnepek alatt

1. Ne habarjon!

A töltött káposzta nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A finom húsgombóc, a káposzta friss kenyérserclivel és tejföllel. A töltött káposztával azonban az a „gond”, hogy másnap, felmelegítve még finomabb. Ha nem ismer mértéket, jobb, ha néhány káposztabarát trükkhöz folyamodik. Először is: ne rántsa be a káposztát. Vannak térségek, ahol eleve nem rántják be, de sok olyan terület van az országban, ahol a káposztalevélbe csomagolt gombócokat kiveszik, majd rántást kevernek a káposztához, hogy sűrűbb legyen. Ez teljesen felesleges eljárás. Az ízén nem sokat javít, és totálisan felesleges kalóriákat ad. Tejföl helyett tegyen a tetejére sűrű natúr joghurtot, és higgye el, kenyér nélkül is nagyon finom fogás.

2. Idén felejtse el a majonézt!

Majonézes burgonya, majonézes kukorica vagy francia saláta. Jól is esik a sült vagy a rántott – jaj! – húsok mellé. A majonéz azonban koleszterin- és kalóriabomba, a szervezet nehezen emészti meg, és a zsírmennyisége megüli a gyomrot. Majonéz helyett használjon lecsepegtetett, sűrű joghurtot és tegye pikánssá egy kis mustárral vagy wasabival. Ízesítse zöldfűszerekkel, kevéske hagymával. Így a hagyományokat is követi, és nem is kell másnap a mérleget kerülgetnie.

3. Csak egy desszert!

A főétel után előkerülnek a süteményestálak, amelyek jó körülmények között roskadoznak a különféle krémes, habos süteményektől, kalácstól, bejglitől. Botorság lenne önmegtartóztatásra biztatni bárkit is. Az azonban betartható módszer lehet, ha minden főétkezés után csak egyetlen darab süteményt fogyaszt desszertként. Nem kell mindent végigkóstolni. Másnap is lesz nap.

4. Kompenzáljon!

Ha tudja, hogy vendégségbe mennek és sokat kell majd ennie, akkor kezdjen egy könnyű, de tápláló reggelivel. délelőtt nassoljon egy kis diót vagy gyümölcsöt. Soha ne érkezzen vendégségbe farkaséhesen, mert akkor tényleg ragadozó módjára fog falni. Ha nem túl éhes, akkor kevesebb lesz a fogyasztása is. Ilyen esetben vacsorára már csak valami könnyű salátát egyen, esetleg egy kis joghurtot vagy gyümölcsöt. Ha pedig estére hivatalosak, akkor az ebéd mennyiségét szorítsa vissza. Ha sikerül egyik étkezésével kompenzálnia a másikat, akkor nem kell tartania sem a túlevéstől, sem a súlyfeleslegtől.

5. Színes tányér

Ha az előétel leves – mondjuk egyszerű zöldség- vagy húsleves –, abból fogyasszon bátran! Laktat, telít, kevesebb hely marad a főétkezésnek. A főétkezésnél pakolja meg a tányérját mindenféle színes étellel. Halmozzon fel salátaféleségeket, nyers zöldségeket – remélhetőleg ezekről gondoskodott a házigazda – és kis adag fehérjét. Húst vagy halat. A színes, salátával megrakott tányér nem csak optikailag tűnik nagy adagnak. A sok nyers zöldség magas rosttartalmának köszönhetően telít, laktat.

6. Gyümölcs desszert

Desszert gyanánt egyen egy kis gyümölcsöt. Egy kis narancsot, mandarint, szőlőt, esetleg almát vagy kivit. Ha készít egy nagy tál gyümölcssalátát, lehet, hogy a család többi tagja is szívesebben fogyaszt egy kis lédús, könnyű finomságot a nehéz főfogások után.

7. Krémes helyett gyümölcsös sütemények

Természetesen a karácsony a sütemények ünnepe. De ha lehet, válasszon olyan süteményeket, amelyek gyümölcsösek, szemben a vajas, margarinos vagy főzött krémes süteményekkel. Egy kis gyümölcsös pite sokkal jobb választás, mint egy nagy adag zserbó. (Ízlések és pofonok különbözőek, de kalória szempontjából tényleg jobb választás a pite.)

8. Lazac ínyenceknek

Mi lenne, ha idén a ponty és a harcsa mellett kipróbálná a grillezett lazacot is? Próbálja ki kis kakukkfű, Némi citrom és pikáns spenótsaláta kíséretében.

9. Mozogjon!

Ünnepek alatt sincs kifogás! Ha mást nem is végez, legalább sétálja le a kiadós ebédet vagy vacsorát. Ha eluralkodik önön a lustaság, nagyon nehéz lesz később újra belevágni bármilyen edzésformába.

ÍGY GYILKOLJA AZ EGÉSZSÉGET A HASI ELHÍZÁS

ELHÍZÁS, TÚLSÚLY – MIT TEHETÜNK ELLENE?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink