Oldal kiválasztása
Egyre több ízletes gyümölcs kapható a piaci standokon, de akinek a kertjében is megterem néhány féle, szinte egész nyáron gondoskodhat a vitaminpótlásról. Ám bármennyire szeretjük is a gyümölcsöt, nem biztos, hogy nap mint nap képesek vagyunk nagy mennyiségben fogyasztani. És persze az is jó lenne, ha nem csak most, de télen is élvezhetnénk a finom ízeket. Erre szerencsére számos lehetőségünk van: lefagyaszthatjuk, aszalhatjuk, befőzhetjük vagy lekvárt készíthetünk a nyári hónapok terméséből.

Befőzés egészségesen

Befőzés másképp

Unja már a hagyományos baracklekvárt, szeretne az idén valami izgalmasat, érdekeset alkotni? Akkor próbálja ki a következő néhány receptet! Az így készült dzsemek nem csak egészségesebbek agyoncukrozott társaiknál, de ízesek, különlegesek, és ajándéknak is kiválóak. Kisebb üvegcsékbe főzzünk be, így ha nem is esszük meg rögtön az egészet, a felbontás után jobban eláll. Az üvegeket jól fertőtlenítsük ki, különben hamar megromolhat a dzsemünk. A legjobb, ha forraljuk pár percig, majd lehűtjük őket, és ezután rakjuk bele a kész gyümölcskészítményt. Választhatunk dizájnos üvegeket vagy festhetünk rájuk mintákat üvegfestékkel, a tetejükre köthetünk egy szép anyagdarabot selyemszalaggal. A szalagra ráírhatjuk az ajándékozott nevét, vagy ha csak a magunk örömére készítjük, akkor a készítés dátumát, a dzsem fajtáját. A dzsemeket csak pár percig kell forralni, így vitamintartalmukból még kellő mennyiség megmarad.

Édesítés

Édesítésre legtöbbször fruktózt (gyümölcscukrot) szoktam használni, de nyugodtan eltehetjük őket édesítőszerrel vagy nyírfacukorral is. Azt tudnunk kell, hogy a fruktóz édes ízének kialakulásához kell egy pici idő, ezért kevergessük jól el a készítményben, majd kóstoljuk meg. Először csak keveset tegyünk hozzá, mert sokkal édesebb, mint a cukor, félő, hogy túllövünk a célon.

Az édesítőszereken általában fel van tüntetve, hogy mekkora adag felel meg belőlük egy adott mennyiségű cukornak. De ezt is érdemes inkább kis adagokban belerakni, közben kóstolni, így biztosan jó lesz a végeredmény. Javaslom a por állagú édesítőszerek használatát, hiszen a tabletták használata egyáltalán nem célszerű, a folyékony pedig felhígítaná a gyümölcskészítményt.

A nyírfacukorban az a jó, hogy ha valaki eddig cukorral készített dzsemet, akkor tudja, mekkora mennyiségre lesz szüksége, ugyanis ugyanannyi nyírfacukrot kell használnia, mint amennyit a cukorból. Ráadásul a nyírfacukor teljesen természetes édesítőszer, mi több, a fogyókúrázók is bátran használhatják.

Bármelyiket választjuk is, a dzsem energiatartalma kevesebb lesz, mintha hagyományos cukrot használtunk volna, és a cukor sem fogja feleslegesen megterhelni a szervezetünket.

Próbáljunk ki új ízeket!

A következő receptekkel nem csak egészséges, de nagyon is ízletes dzsemeket főzhetünk be a téli időszakra. Ha már a polcon sorakozik a hagyományos barack- vagy szilvalekvár, és a cseresznye- vagy meggybefőtt is a vitaminéhes téli napokat várja, kísérletezzünk bátran új ízekkel. Eleinte csak kisebb mennyiséggel próbálkozzunk, és ha siker koronázza a kísérletezést, a következő évben emelhetjük az adagot!

Az alábbi ötleteknél mintegy 2 kg gyümölcs felhasználásával számoltunk. Ilyenkor édesítőszerből 20-30 dkg-ra van szükség, főleg nyírfacukor esetén, amelynek mennyisége teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval.

Almás-fahéjas dzsem

Ha lehet, válasszunk édesebb almát, hogy minél ízesebb legyen, és kevesebb édesítőanyagot kelljen használni. Az almát sok esetben sárgabarackkal is szoktam keverni, így ellensúlyozom a barack édességét és az alma semlegesebb ízét. A fahéj, mint tudjuk, remekül kiegészíti az almaízt.

Készítése: Az almát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. Pár darab kocka almát tegyünk félre, a többit turmixoljuk össze. Tegyük egy nagy edénybe, majd a tűzhelyen kezdjük el melegíteni. Öntsünk hozzá annyi nyírfacukrot, amennyi cukrot egyébként használnánk, de ne édesítsük túl. Tegyük bele az őrölt fahéjat is, annyit, hogy az ízén erőteljesen érződjön (ez kb. 2-3 kávéskanál). Ha nincs időnk vagy kedvünk órákat várni arra, hogy besűrűsödjön, akkor használjunk zselésítő port, amellyel csak 2 percig kell forralnunk a masszát, majd öntsük üvegekbe, tegyük bele az almakockákat, és esetleg még néhány darabka fahéjat is. Dunsztoljuk szokás szerint. Az üveg díszítéséhez is használhatunk fahéjrudakat. Kössünk hozzá szalaggal 1 darab fahéjrudat, így akár karácsonyi ajándéknak is kiváló.

Szilvás-rumos-vaníliás dzsem

A gyümölcsöket dzsemek esetében is nyugodtam keverhetjük kis mennyiségű alkohollal, feltéve persze, ha csak felnőttek fogyasztanak belőle. A szilvához rumot választottam ez esetben, de tehetünk bele mandulalikőrt vagy más gyümölcsök mellé narancslikőrt is. Nagyon jó ízkombinációt kapunk, ha narancsból készítünk dzsemet, és a gyümölcshúsba belereszeljük a narancs héját, valamint hozzáteszünk pár csepp narancslikőrt. Az eredményt nyugodtan tálalhatjuk például egy jó kacsasülthöz. A narancsos változatot leginkább télen tudjuk elkészíteni, nyáron inkább a szilvával próbálkozzunk.

Készítése: Az érett szilvákat jól turmixoljuk össze (ebben az esetben ne hagyjunk gyümölcsdarabokat), majd tegyük fel főni. Ugyanúgy, mint az almás-fahéjas változatnál, zselésítővel is elkészíthetjük. Eközben vágjunk fel hosszában egy vaníliarudat és kaparjuk bele a szilvapürébe a magokat. Ha kész, vegyük le a tűzről, és csepegtessünk bele egy kevés rumot, ezután töltsük az üvegekbe. A szokásos eljárással dunsztoljuk.

Meggyes-mentás-étcsokis dzsem

Meggy és csoki, hát nem csodálatos párosítás? Szerintem az egyik legjobb! Főleg egy kis mentával megbolondítva! Nem kell hozzá, csak pár perc, és önök is megkóstolhatják otthon.

Készítése: Mossuk meg a meggyet és magozzuk ki. Turmixoljuk le, de hagyhatunk pár elfelezett meggydarabot külön. Készítsük ugyanúgy, mint az előzőeket, de a forralás végeztével, ha lehűlt a dzsem, reszeljünk bele jó minőségű étcsokoládét. Az üvegek aljába rakjunk pár levél mentát (előzőleg jól mossuk és szárítsuk meg őket). Erre öntsük a csokis-meggyes dzsemet. A szokásos módon dunsztoljuk. Csak bírjuk kivárni, míg az ízek jól összeérnek, hiszen akkor lesz igazán finom!

Ha van kedvünk még egy picit megbolondítani ezeket a dzsemeket, rakhatunk hozzájuk olajos magvakat: diót, mandulaszirmot, pisztáciát. Mindig a sótlan változatokkal dolgozzunk. Az én kedvencem a mandulaszirom, mert semleges az íze, így bármilyen gyümölcshöz jól illik, elég könnyed ahhoz, hogy jól eloszoljon a gyümölcskészítményben, mégis egy kis különlegességet kölcsönöz a lekvárnak, dzsemnek.

Befőzni menő!

Citrusok nyáron is

 

Hozzászólások

Hogyan fogynak a nők Brazíliától Kínáig?
Miért olyan vékonyak a kínai nők, mitől olyan kicsattanóan egészségesek a brazil vagy a görög asszonyok? Minden nőnek, függetlenül attól, hol él, megvannak a sajátos kis trükkjei, amelyekkel megőrizheti alakját. Van, aki a kókuszolajra, és van, aki a reggelire esküszik. Tegyünk egy kis világ körüli utat, és lessünk el néhány trükköt más országok lakóitól.
Súlykímélő karácsonyi desszertek
A karácsony nem csak a halászlé és a töltött káposzta, de az édességek fénykora is. Az ünnepek alatt asztalra kerülnek a klasszikusnak számító bejglik, kalácsok, kuglófok, krémes sütemények, édes mézes kekszek. Szinte lehetetlen ellenállni, ám ha az ünnepek végén mérlegre állunk, keserű percek várhatnak ránk.
A legszínesebb karácsonyi manikűrök
Karácsonykor a körmeinket is szeretjük ünnepi színekbe „öltöztetni”. Lássuk a legszínesebb megoldásokat! Ilyenkor tarol az arany, a piros és a zöld is!
A 8 kedvenc edzéstervünk, 30 szuper gyakorlattal
Összeszedtük a kedvenc gyakorlatsorainkat, melyekben megtalálhat mindent, attól függően, hogy karral, combra, fenékre, vádlira, vagy hasra szeretne erősíteni.
Sovány vagyok, hízni szeretnék!
Ki hinné, hogy vannak, akik azt szeretnék, hogy kicsit jobban gömbölyödjenek? Bizonyára azt is nehéz elhinni, hogy hízni nehezebb, mint fogyni. Míg arra, hogy hogyan kell leadni pár kilót, szinte mindenkinek van ötlete, addig az egészséges hízásra nem szokás tippeket adni.
Ezt nézzük meg az alternatív tejek címkéjén!
Dietetikusok szerint ezeket az értékeket mindenképpen nézzük meg az alternatív tejek csomagolásán! Az sem mindegy, hogy mire szeretnénk felhasználni a tejet. És az is kiderül, hogy miért olyan szuper megoldás a borsótej!
Stresszes a gyerek – tanítsa meg levezetni
Számos olyan apró dolog létezhet egy kisgyerek életében, amelyről a szülők nem tudnak, ám őket mégis nagyon felzaklatják. Beszélni csak nehezen hajlandóak, nyaggatással a szülő nem megy semmire. A legtöbb, amit tehet, hogy ha a gyerek hallgat, legalább tanítsa meg neki, hogyan vezetheti le a feszültséget.
Ők az Exatlon Hungary második évadának Bajnokai
2020. januárjában szintet lép az Exatlon Hungary. A TV2 sikerműsorának új évada ismét a Dominikai Köztársaságból jelentkezik, de új helyszínen, még látványosabb és nehezebb pályákon szállnak versenybe a Bajnokok és Kihívóik.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.