Oldal kiválasztása
Egyre több ízletes gyümölcs kapható a piaci standokon, de akinek a kertjében is megterem néhány féle, szinte egész nyáron gondoskodhat a vitaminpótlásról. Ám bármennyire szeretjük is a gyümölcsöt, nem biztos, hogy nap mint nap képesek vagyunk nagy mennyiségben fogyasztani. És persze az is jó lenne, ha nem csak most, de télen is élvezhetnénk a finom ízeket. Erre szerencsére számos lehetőségünk van: lefagyaszthatjuk, aszalhatjuk, befőzhetjük vagy lekvárt készíthetünk a nyári hónapok terméséből.

Befőzés egészségesen

Befőzés másképp

Unja már a hagyományos baracklekvárt, szeretne az idén valami izgalmasat, érdekeset alkotni? Akkor próbálja ki a következő néhány receptet! Az így készült dzsemek nem csak egészségesebbek agyoncukrozott társaiknál, de ízesek, különlegesek, és ajándéknak is kiválóak. Kisebb üvegcsékbe főzzünk be, így ha nem is esszük meg rögtön az egészet, a felbontás után jobban eláll. Az üvegeket jól fertőtlenítsük ki, különben hamar megromolhat a dzsemünk. A legjobb, ha forraljuk pár percig, majd lehűtjük őket, és ezután rakjuk bele a kész gyümölcskészítményt. Választhatunk dizájnos üvegeket vagy festhetünk rájuk mintákat üvegfestékkel, a tetejükre köthetünk egy szép anyagdarabot selyemszalaggal. A szalagra ráírhatjuk az ajándékozott nevét, vagy ha csak a magunk örömére készítjük, akkor a készítés dátumát, a dzsem fajtáját. A dzsemeket csak pár percig kell forralni, így vitamintartalmukból még kellő mennyiség megmarad.

Édesítés

Édesítésre legtöbbször fruktózt (gyümölcscukrot) szoktam használni, de nyugodtan eltehetjük őket édesítőszerrel vagy nyírfacukorral is. Azt tudnunk kell, hogy a fruktóz édes ízének kialakulásához kell egy pici idő, ezért kevergessük jól el a készítményben, majd kóstoljuk meg. Először csak keveset tegyünk hozzá, mert sokkal édesebb, mint a cukor, félő, hogy túllövünk a célon.

Az édesítőszereken általában fel van tüntetve, hogy mekkora adag felel meg belőlük egy adott mennyiségű cukornak. De ezt is érdemes inkább kis adagokban belerakni, közben kóstolni, így biztosan jó lesz a végeredmény. Javaslom a por állagú édesítőszerek használatát, hiszen a tabletták használata egyáltalán nem célszerű, a folyékony pedig felhígítaná a gyümölcskészítményt.

A nyírfacukorban az a jó, hogy ha valaki eddig cukorral készített dzsemet, akkor tudja, mekkora mennyiségre lesz szüksége, ugyanis ugyanannyi nyírfacukrot kell használnia, mint amennyit a cukorból. Ráadásul a nyírfacukor teljesen természetes édesítőszer, mi több, a fogyókúrázók is bátran használhatják.

Bármelyiket választjuk is, a dzsem energiatartalma kevesebb lesz, mintha hagyományos cukrot használtunk volna, és a cukor sem fogja feleslegesen megterhelni a szervezetünket.

Próbáljunk ki új ízeket!

A következő receptekkel nem csak egészséges, de nagyon is ízletes dzsemeket főzhetünk be a téli időszakra. Ha már a polcon sorakozik a hagyományos barack- vagy szilvalekvár, és a cseresznye- vagy meggybefőtt is a vitaminéhes téli napokat várja, kísérletezzünk bátran új ízekkel. Eleinte csak kisebb mennyiséggel próbálkozzunk, és ha siker koronázza a kísérletezést, a következő évben emelhetjük az adagot!

Az alábbi ötleteknél mintegy 2 kg gyümölcs felhasználásával számoltunk. Ilyenkor édesítőszerből 20-30 dkg-ra van szükség, főleg nyírfacukor esetén, amelynek mennyisége teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval.

Almás-fahéjas dzsem

Ha lehet, válasszunk édesebb almát, hogy minél ízesebb legyen, és kevesebb édesítőanyagot kelljen használni. Az almát sok esetben sárgabarackkal is szoktam keverni, így ellensúlyozom a barack édességét és az alma semlegesebb ízét. A fahéj, mint tudjuk, remekül kiegészíti az almaízt.

Készítése: Az almát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. Pár darab kocka almát tegyünk félre, a többit turmixoljuk össze. Tegyük egy nagy edénybe, majd a tűzhelyen kezdjük el melegíteni. Öntsünk hozzá annyi nyírfacukrot, amennyi cukrot egyébként használnánk, de ne édesítsük túl. Tegyük bele az őrölt fahéjat is, annyit, hogy az ízén erőteljesen érződjön (ez kb. 2-3 kávéskanál). Ha nincs időnk vagy kedvünk órákat várni arra, hogy besűrűsödjön, akkor használjunk zselésítő port, amellyel csak 2 percig kell forralnunk a masszát, majd öntsük üvegekbe, tegyük bele az almakockákat, és esetleg még néhány darabka fahéjat is. Dunsztoljuk szokás szerint. Az üveg díszítéséhez is használhatunk fahéjrudakat. Kössünk hozzá szalaggal 1 darab fahéjrudat, így akár karácsonyi ajándéknak is kiváló.

Szilvás-rumos-vaníliás dzsem

A gyümölcsöket dzsemek esetében is nyugodtam keverhetjük kis mennyiségű alkohollal, feltéve persze, ha csak felnőttek fogyasztanak belőle. A szilvához rumot választottam ez esetben, de tehetünk bele mandulalikőrt vagy más gyümölcsök mellé narancslikőrt is. Nagyon jó ízkombinációt kapunk, ha narancsból készítünk dzsemet, és a gyümölcshúsba belereszeljük a narancs héját, valamint hozzáteszünk pár csepp narancslikőrt. Az eredményt nyugodtan tálalhatjuk például egy jó kacsasülthöz. A narancsos változatot leginkább télen tudjuk elkészíteni, nyáron inkább a szilvával próbálkozzunk.

Készítése: Az érett szilvákat jól turmixoljuk össze (ebben az esetben ne hagyjunk gyümölcsdarabokat), majd tegyük fel főni. Ugyanúgy, mint az almás-fahéjas változatnál, zselésítővel is elkészíthetjük. Eközben vágjunk fel hosszában egy vaníliarudat és kaparjuk bele a szilvapürébe a magokat. Ha kész, vegyük le a tűzről, és csepegtessünk bele egy kevés rumot, ezután töltsük az üvegekbe. A szokásos eljárással dunsztoljuk.

Meggyes-mentás-étcsokis dzsem

Meggy és csoki, hát nem csodálatos párosítás? Szerintem az egyik legjobb! Főleg egy kis mentával megbolondítva! Nem kell hozzá, csak pár perc, és önök is megkóstolhatják otthon.

Készítése: Mossuk meg a meggyet és magozzuk ki. Turmixoljuk le, de hagyhatunk pár elfelezett meggydarabot külön. Készítsük ugyanúgy, mint az előzőeket, de a forralás végeztével, ha lehűlt a dzsem, reszeljünk bele jó minőségű étcsokoládét. Az üvegek aljába rakjunk pár levél mentát (előzőleg jól mossuk és szárítsuk meg őket). Erre öntsük a csokis-meggyes dzsemet. A szokásos módon dunsztoljuk. Csak bírjuk kivárni, míg az ízek jól összeérnek, hiszen akkor lesz igazán finom!

Ha van kedvünk még egy picit megbolondítani ezeket a dzsemeket, rakhatunk hozzájuk olajos magvakat: diót, mandulaszirmot, pisztáciát. Mindig a sótlan változatokkal dolgozzunk. Az én kedvencem a mandulaszirom, mert semleges az íze, így bármilyen gyümölcshöz jól illik, elég könnyed ahhoz, hogy jól eloszoljon a gyümölcskészítményben, mégis egy kis különlegességet kölcsönöz a lekvárnak, dzsemnek.

Befőzni menő!

Citrusok nyáron is

 

Hozzászólások

Diéta és Fitnesz a Facebook-on

Zsírégetés fűszerekkel - Működik, de ezeket jó tudnia!
Néhány alapszabályt betartva a fűszerek a barátaink lehetnek a diétában!
Ingyenes sportolási lehetőségek, hogy mindenki aktív legyen!
Szuper kezdeményezés, amire nagy szükség lenne országosan is! Így lehet mindenki számára elérhető és motiváló a mozgás!
Mennyi és milyen zsírt ehetünk 1 nap alatt? - praktikus lista
Minden egészséges szervezetnek szüksége van bizonyos zsírmennyiségre. A naponta bevitt kalóriák 20-30 százaléka származhatna zsírokból, de 10 százaléknál nem több telített zsírsavakból.
Tuti reggeli fogás
Ezt a tápláló reggelit akár előre is elkészítheti a gyereknek. Finom, egészséges, garantáltan szívesen fogyasztja majd. Ettől biztosan jól indul a nap!
Bossaball – Nem csak strandsport
A látszólag nem teljesen összeillő sportok egyvelege rendkívül szórakoztató, látványos és nem utolsósorban igen hatásos mozgásforma. Bosaball edzésen jártunk!
Trükkök, hogy kevésbé hizlaljon a főzelék
Vannak trükkök, amelyek segítségével lefaraghatunk a főzelékek szénhidrát, és kalória értékéből, így már beilleszthetőek a diétába!
Last minute - 1500 kalóriás nyaralós menü
Egy tartható, egészséges menü, ami akár a hosszú hétvégére is remek megoldás lehet, ha nem akarunk többet enni 1500 kalóriánál!
4 saját testsúlyos gyakorlat, ami formába hozza a fenekét
Nincs szüksége másra, csak a saját testsúlyára, legalább 30 (szabad) percre és a kitartására! Lássuk a fenékformáló gyakorlatokat!
Szilvával az egészségért - tippek és receptek otthonra
Hogyan hat a szervezetünkre a szilva? Hogyan használhatjuk a bőrápolásban, és milyen egészséges ételeket készíthetünk belőle?
Fehérjediéta - 1 hét – 3 kiló!
Egy 7 napig tartó fehérjediétával rengeteg felesleges vizet és súlyt veszíthetünk. A proteinkúra lényege, hogy egy hétig sovány húsokat, sovány túrót, joghurtot és sovány sajtokat kell fogyasztani, kiegészítve tojással és zöldségféleségekkel.
3 nő, akik egy merész lépéssel változtatottak az életükön
Három nő meséli el, mi volt az életüket megváltoztató döntések hátterében, milyen nem várt előnyökkel járt a „bátorságuk”.
10+ tipp, hogy egészségesek maradjanak a fogai
Az ellenállhatatlan, szexis mosoly alapja az egészséges fogsor. Mindennapi ápolással, megfelelő szájhigiénével, rendszeres fogászati szűrésekkel megelőzhetők a komolyabb fogászati problémák.
Fogyás őszibarackkal - 3 napos mintaétrend
Őszibarack a piték és egyéb sütemények nagy sztárja, de a diétában és a szépségápolásban is hadba fogható! Mondjuk is, hogyan!
Kar, has, fenék - Így formálja testét vízisportokkal
A víz nem csak arra alkalmas, hogy a forróság ellen néha megmártózzunk benne. Számos lehetőséget rejt a sportolásra, amelyeket érdemes a nyaralás, pihenés során is kihasználni. Kedvcsinálóként összegyűjtöttünk néhány izgalmas vízi sportot.
Csoda, amit a testükkel művelnek – Ilyen az akrobaták élete
Hat mindenre elszánt akrobata repíti a nézőket egy olyan világba, ahol percenként csodálkozhatunk rá, hogy mire képes az emberi test.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.