Használjuk ki a nyarat, a gyümölcsszezont! Lefagyaszthatjuk, aszalhatjuk, befőzhetjük a nyári hónapok terméseit, és természetesen lekvárt is készíthetünk belőlük! A tippek mellett néhány receptötletet is adunk.

Üvegbe zárt egészség – tippek befőzéshez

Befőzés másképp

A hagyományos baracklekvár helyett szeretne az idén valami izgalmasabbat, érdekesebbet alkotni? Akkor próbálja ki a következő néhány receptet a befőzés során! Az így készült dzsemek nem csak egészségesebbek agyoncukrozott társaiknál, de különlegesek, sőt, ajándéknak is kiválóak. Kisebb üvegcsékbe főzzünk be, így ha nem is esszük meg rögtön az egészet, a felbontás után jobban eláll. Az üvegeket jól fertőtlenítsük ki, különben hamar megromolhat a dzsemünk. A legjobb, ha forraljuk pár percig, majd lehűtjük őket, és ezután rakjuk bele a kész gyümölcskészítményt. Választhatunk dizájnos üvegeket vagy festhetünk rájuk mintákat üvegfestékkel, a tetejükre köthetünk egy szép anyagdarabot selyemszalaggal. A szalagra ráírhatjuk az ajándékozott nevét, vagy ha csak a magunk örömére készítjük, akkor a készítés dátumát, a dzsem fajtáját. A dzsemeket csak pár percig kell forralni, így vitamintartalmukból még kellő mennyiség megmarad.

Édesítés

Édesítésre a befőzés során lehet fruktózt (gyümölcscukrot) használni, de nyugodtan eltehetjük őket édesítőszerrel vagy nyírfacukorral is. Azt tudnunk kell, hogy a fruktóz édes ízének kialakulásához kell egy pici idő, ezért kevergessük jól el a készítményben, majd kóstoljuk meg. Először csak keveset tegyünk hozzá, mert sokkal édesebb, mint a cukor, félő, hogy túllövünk a célon.

Az édesítőszereken általában fel van tüntetve, hogy mekkora adag felel meg belőlük adott mennyiségű cukornak. De ezt is érdemes inkább kis adagokban belerakni, közben kóstolni, így biztosan jó lesz a végeredmény. Javaslt a por állagú édesítőszerek használatát, hiszen a tabletták használata egyáltalán nem célszerű, a folyékony pedig felhígítaná a gyümölcskészítményt.

A nyírfacukorban az a jó, hogy ha valaki eddig cukorral készített dzsemet, akkor tudja, mekkora mennyiségre lesz szüksége, ugyanis nagyjából ugyanannyi nyírfacukrot kell használnia, mint amennyit a cukorból. Ráadásul a nyírfacukor teljesen természetes édesítőszer, ráadásul az energiatartalma alacsonyabb a cukorénál.

Bármelyiket választjuk is, a dzsem energiatartalma kevesebb lesz, mintha hagyományos cukrot használtunk volna, és a cukor sem fogja feleslegesen megterhelni a szervezetünket.

Próbáljunk ki új ízeket!

A következő receptekkel nem csak egészséges, de nagyon is ízletes dzsemeket főzhetünk be a téli időszakra. Ha már a polcon sorakozik a hagyományos barack- vagy szilvalekvár, és a cseresznye- vagy meggybefőtt is a vitaminéhes téli napokat várja, kísérletezzünk bátran új ízekkel. Először csak kisebb mennyiséggel próbálkozzunk a befőzés közben, és ha siker koronázza a kísérletezést, a következő évben emelhetjük az adagot!

Az alábbi receptötleteknél mintegy 2 kg gyümölcs felhasználásával számoltunk. Ilyenkor édesítőszerből 20-30 dkg-ra van szükség, főleg nyírfacukor esetén, amelynek mennyisége teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval.

Almás-fahéjas dzsem

Ha lehet, válasszunk édesebb almát, hogy minél ízesebb legyen, és kevesebb édesítőanyagot kelljen használni. Az almát sok esetben sárgabarackkal is el lehet keverni, így ellensúlyozva a barack édességét és az alma semlegesebb ízét. A fahéj, mint tudjuk, remekül kiegészíti az almaízt.

Készítése: Az almát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. Pár darab kocka almát tegyünk félre, a többit turmixoljuk össze. Tegyük egy nagy edénybe, majd a tűzhelyen kezdjük el melegíteni. Öntsünk hozzá annyi nyírfacukrot, amennyi cukrot egyébként használnánk, de ne édesítsük túl. Tegyük bele az őrölt fahéjat is, annyit, hogy az ízén erőteljesen érződjön (ez kb. 2-3 kávéskanál). Ha nincs időnk vagy kedvünk órákat várni arra, hogy besűrűsödjön, akkor használjunk zselésítő port, amellyel csak 2 percig kell forralnunk a masszát, majd öntsük üvegekbe, tegyük bele az almakockákat, és esetleg még néhány darabka fahéjat is. Dunsztoljuk szokás szerint. Az üveg díszítéséhez is használhatunk fahéjrudakat.

Szilvás-rumos-vaníliás dzsem

A gyümölcsöket dzsemek esetében is nyugodtam keverhetjük kis mennyiségű alkohollal, feltéve persze, ha csak felnőttek fogyasztanak belőle. A szilvához rumot választottunk ebben az esetben, de tehetünk bele mandulalikőrt vagy más gyümölcsök mellé narancslikőrt is. Nagyon jó ízkombinációt kapunk, ha narancsból készítünk dzsemet, és a gyümölcshúsba belereszeljük a narancs héját, valamint hozzáteszünk pár csepp narancslikőrt. Az eredményt nyugodtan tálalhatjuk például egy jó kacsasülthöz. A narancsos változatot leginkább télen tudjuk elkészíteni, nyáron inkább a szilvával próbálkozzunk.

Készítése: Az érett szilvákat jól turmixoljuk össze (ebben az esetben ne hagyjunk gyümölcsdarabokat), majd tegyük fel főni. Ugyanúgy, mint az almás-fahéjas változatnál, zselésítővel is elkészíthetjük. Eközben vágjunk fel hosszában egy vaníliarudat és kaparjuk bele a szilvapürébe a magokat. Ha kész, vegyük le a tűzről, és csepegtessünk bele egy kevés rumot, ezután töltsük az üvegekbe. A szokásos eljárással dunsztoljuk.

Meggyes-mentás-étcsokis dzsem

Meggy és csoki: hát nem csodálatos párosítás? Főleg egy kis mentával megbolondítva! Nem kell hozzá, csak pár perc, és ön is megkóstolhatja otthon.

Készítése: Mossuk meg a meggyet és magozzuk ki. Turmixoljuk le, de hagyhatunk pár elfelezett meggydarabot külön. Készítsük ugyanúgy, mint az előzőeket, de a forralás végeztével, ha lehűlt a dzsem, reszeljünk bele jó minőségű étcsokoládét. Az üvegek aljába rakjunk pár levél mentát (előzőleg jól mossuk és szárítsuk meg őket). Erre öntsük a csokis-meggyes dzsemet. A szokásos módon dunsztoljuk. Csak bírjuk kivárni, míg az ízek jól összeérnek, hiszen akkor lesz igazán finom!

Ha van kedvünk még egy picit megbolondítani ezeket a dzsemeket, rakhatunk hozzájuk olajos magvakat: diót, mandulaszirmot, pisztáciát. Mindig a sótlan változatokkal dolgozzunk. A mandulapehely semleges az íze bármilyen gyümölcshöz jól illik, elég könnyed ahhoz, hogy jól elkeveredjen a gyümölcskészítményben, mégis egy kis különlegességet kölcsönöz a lekvárnak, dzsemnek.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.