Chiás csokipuding
HOZZÁVALÓK:
- 10dkg chia mag
- 8dl tej vagy magtej
- 3ek kakaópor
- 8 evőkanál görögjoghurt
- egy citrom leve és reszelt héja
- diétás cukor ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
- A tejet egy forralóban felmelegítjük, a kakaóport kimérjük. Amikor már langyos, akkor egy keveset kimerünk, azzal csomómentesen elkeverjük a kakaóport, majd az egészet a maradék tejhez adjuk.
- Ezután ízlés szerint édesítjük, majd hozzáadjuk a magokat, alaposan átkeverjük, és hagyjuk, hogy a magok megduzzadjanak.
- Szedjük poharakba, a tetejére tegyünk 2-2 evőkanál citrommal és citromhéjjal ízesített görög joghurtot valamint ízlés szerint gyümölcsöket.
Az évszázadok óta ismert és korunkban újra felfedezett szuperélelmiszer rendkívül gazdag tápanyagokban és ideális a fogyni vágyók számára. A gluténmentes apró magvak önmagukban nem alkalmasak sütésre, de kiválóan keverhetők gabonalisztekkel, továbbá változatosan beilleszthetők a mindennapi étrendbe. A chia magnak lényegében nincs íze, így a smoothie-tól a levesig, a kenyértől a kalácsig, a joghurttól a müzliig szinte mindenféle ételt dúsíthat, és salátára, szendvicsre is szórható.
Áztasd be!
A fekete vagy fehér magocskák folyadékkal érintkezve képesek a térfogatuk tízszeresére duzzadni, és kocsonyás állagú zselét képeznek, amely hosszú időre eltelít. 1 ek chia maghoz 6 ek vizet vagy tejet adj, majd miután megszívta magát, keverd joghurtba, pudingokba, smoothie-kba. Készíthetsz nagyobb mennyiséget is: fél csészényi chia magot önts le 3 csészényi folyadékkal, keverd össze, és hagyd állni legalább 10 percig. Hűtőszekrényben 1-3 hétig is eltarthatod.
Törd össze vagy őröld meg
Bőséges folyadékbevitel mellett a szervezetünk mindenféle előkészítés nélkül is meg tudja emészteni a magokat, de ha nem szeretnéd rágcsálni őket, törd össze mozsárban vagy őröld meg házi gabonamalomban, esetleg gondosan megtisztított elektromos kávédarálóban, mielőtt pl. müzlibe vagy smoothie-ba teszed. Mielőbb használd fel, mert a megőrölt chia mag gyorsan avasodik.
Ne főzd meg!
Nyersen fogyaszd, mert hőkezelés hatására károsodnak a benne található létfontosságú anyagok. Legjobb, ha a magokat fogyasztás előtt egyszerűen az ételre vagy italra szórod.
Pirítsd meg!
Hevíts fel egy tapadásmentes serpenyőt, szórj bele chia magot, zsiradék hozzáadása nélkül pirítsd meg kb. 3 perc alatt, majd hagyd teljesen kihűlni. Jól zárható csavaros üvegben több hónapig tárolhatod. Feldobja a krémleveseket, salátákat.
Helyettesíts vele állati eredetű hozzávalókat!
– 1 db tojás kiváltásához 1 ek chia magot keverj össze 3 ek vízzel, hagyd megduzzadni, majd add pl. süteménytésztához, tojáshelyettesítőnek.
– Chia magból készített zselével felerészben helyettesítheted a vajat. Az ezzel sütött tészták ráadásul tovább frissen maradnak a chia magban található antioxidánsoknak köszönhetően.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Cukor- és laktózmentes vaníliás keksz
- Zabpelyhes energiagolyó áfonyával
- Édes magvas-zabpelyhes reggelik, hogy lendületesen induljon a nap
- Ezért nagyon fontos a nőknek az olajos magvak fogyasztása!