A chiamag évszázadok óta fogyasztott szuperélelmiszer. Ezt a csokis desszertet pillanatok alatt elkészítheted!

Gyors csokis desszert, amit bármikor bátran elmajszolhatsz

Chiás csokipuding

HOZZÁVALÓK:

  • 10dkg chia mag
  • 8dl tej vagy magtej
  • 3ek kakaópor
  • 8 evőkanál görögjoghurt
  • egy citrom leve és reszelt héja
  • diétás cukor ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A tejet egy forralóban felmelegítjük, a kakaóport kimérjük. Amikor már langyos, akkor egy keveset kimerünk, azzal csomómentesen elkeverjük a kakaóport, majd az egészet a maradék tejhez adjuk.
  2. Ezután ízlés szerint édesítjük, majd hozzáadjuk a magokat, alaposan átkeverjük, és hagyjuk, hogy a magok megduzzadjanak.
  3. Szedjük poharakba, a tetejére tegyünk 2-2 evőkanál citrommal és citromhéjjal ízesített görög joghurtot valamint ízlés szerint gyümölcsöket.

Az évszázadok óta ismert és korunkban újra felfedezett szuperélelmiszer rendkívül gazdag tápanyagokban és ideális a fogyni vágyók számára. A gluténmentes apró magvak önmagukban nem alkalmasak sütésre, de kiválóan keverhetők gabonalisztekkel, továbbá változatosan beilleszthetők a mindennapi étrendbe. A chia magnak lényegében nincs íze, így a smoothie-tól a levesig, a kenyértől a kalácsig, a joghurttól a müzliig szinte mindenféle ételt dúsíthat, és salátára, szendvicsre is szórható.

Áztasd be!

A fekete vagy fehér magocskák folyadékkal érintkezve képesek a térfogatuk tízszeresére duzzadni, és kocsonyás állagú zselét képeznek, amely hosszú időre eltelít. 1 ek chia maghoz 6 ek vizet vagy tejet adj, majd miután megszívta magát, keverd joghurtba, pudingokba, smoothie-kba. Készíthetsz nagyobb mennyiséget is: fél csészényi chia magot önts le 3 csészényi folyadékkal, keverd össze, és hagyd állni legalább 10 percig. Hűtőszekrényben 1-3 hétig is eltarthatod.

Törd össze vagy őröld meg

Turmix chiamaggal, chiás csokipuding

Turmix chiamaggal
Fotó: Shutterstock

Bőséges folyadékbevitel mellett a szervezetünk mindenféle előkészítés nélkül is meg tudja emészteni a magokat, de ha nem szeretnéd rágcsálni őket, törd össze mozsárban vagy őröld meg házi gabonamalomban, esetleg gondosan megtisztított elektromos kávédarálóban, mielőtt pl. müzlibe vagy smoothie-ba teszed. Mielőbb használd fel, mert a megőrölt chia mag gyorsan avasodik.

Ne főzd meg!

Nyersen fogyaszd, mert hőkezelés hatására károsodnak a benne található létfontosságú anyagok. Legjobb, ha a magokat fogyasztás előtt egyszerűen az ételre vagy italra szórod.

Pirítsd meg!

Hevíts fel egy tapadásmentes serpenyőt, szórj bele chia magot, zsiradék hozzáadása nélkül pirítsd meg kb. 3 perc alatt, majd hagyd teljesen kihűlni. Jól zárható csavaros üvegben több hónapig tárolhatod. Feldobja a krémleveseket, salátákat.

Helyettesíts vele állati eredetű hozzávalókat!

– 1 db tojás kiváltásához 1 ek chia magot keverj össze 3 ek vízzel, hagyd megduzzadni, majd add pl. süteménytésztához, tojáshelyettesítőnek.

– Chia magból készített zselével felerészben helyettesítheted a vajat. Az ezzel sütött tészták ráadásul tovább frissen maradnak a chia magban található antioxidánsoknak köszönhetően.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink