1. Nyersen
A leggyakrabban főzve, grillezve kerül a tányérunkra, pedig a cukkini nyersen is nagyon finom. Reszeljük le, keverjük el friss mentával vagy citrusfélékkel, esetleg más reszelt zöldségekkel, morzsolt sajtokkal, magvakkal – és már kész is az isteni előétel!
2. Marinálva
A cukkinit akár télire is elrakhatjuk, de akkor is finom, ha csak egy estére/éjszakára hagyjuk a marinádban. A felszelt cukkinit készíthetjük pesztóval vagy ecettel: néhány óra pihentetés után már kész is, kenhetjük pirítósra vagy kétszersültre egy kevés vöröshagymával, ricottával. De eltehetjük citromlével, tengeri sóval, friss csilivel is.
3. „Tócsniként”
Nemcsak „tészta” készülhet cukkiniből, de tócsni is. Reszeljük le a zöldséget, keverjük el felvert tojással, kevés teljes kiőrlésű liszttel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, fűszerezzük paprikával, korianderrel, majd formázzunk belőle kisebb pogácsákat és minimális olajon süssük ki. Joghurttal, friss zöldséggel tálaljuk.
4. Sushiként
A zöldségpucolóval vékonyra szelt cukkini tökéletesen helyettesíti az algát: göngyöljünk bele rákot, halat, tűzzük össze egy fogpiszkálóval, majd süssük ki grillen.
5. Kenyér vagy sütemény (kép)
A cukkini tökéletes alapanyag, ha sütni kell vele. Készülhet belőle édes vagy sós finomság, hiszen ízre tökéletesen semleges, ugyanakkor nem túl száraz zöldség, vagyis könnyen összedolgozható a többi alapanyaggal. Készülhet belőle pizza, cukkinikenyér, brownie – a recepteknek csak a képzeletünk szabhat határt.
Hogyan készül a csokoládés cukkinisüti? Ide kattintva megtalálod a receptet!
6. Vega „húsgolyóként”
A húspogácsa és -golyó esetén kiválthatja a húst a zöldség. Ha vega hamburgert készítenénk, keverjük össze a pogácsa többi hozzávalóját reszelt cukkinivel, süssük ki, tálaljuk teljes kiőrlésű zsömlében.
7. Salsaként
Ha már unjuk a megszokott ízeket, dobjuk fel egy kis cukkinivel! Keverjünk a darabolt paradicsomhoz, grillezett kukoricaszemekhez, fekete babhoz, jalapenóhoz, fokhagymához és lime-léhez némi aprított cukkinit. És persze ne feledkezzünk meg a sóról, a petrezselyemről és a csiliről sem!
8. Csipszként
A zöldségekből készült csipszek mindig jó választásnak bizonyulnak, ha valamilyen egészséges rágcsára vágyunk. Persze nem a bolti, agyonsózott és bő olajban kisült változatra gondolunk. Készítsük el otthon, magunk, mindössze pár perc alatt. Szeljük vékonyra a cukkinit, hintsük meg olívaolajjal, fűszersóval, fokhagymával, majd előmelegített sütőben süssük ropogósra 10 perc alatt.
A cukkiniből készült csipsz receptjét ebben a cikkben találod meg!
9. Töltve
Nincs más dolgunk, mint hosszában félbevágni a zöldséget, kikanalazni a húsát, és megtölteni a cukkinicsónakot ízlés szerint sovány darált hússal vagy más zöldségekkel. Sovány sajttal megszórva, aranybarnára sütve igazi finomságot tálalhatunk.
10. „Pörköltként”
Ahogy a többi tipp is mutatja, a cukkini remek húspótló. Apróra vágva készítsünk belőle vegetáriánus pörköltet, ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, hagymával; de a paprikás krumpliban is helyettesíthetjük vele a burgonya egy részét!
Diétás fogások cukkinivel