A túlevés nagyon ravasz jelenség, gyakran észre sem vesszük, hogy rendszeresen gyakoroljuk. Értetlenkedve állunk a mérleg előtt, vajon hol lehet a hiba. Nem feltétlenül egy egész tortát kell befalni ahhoz, hogy túllépjük a szervezetünk számára szükséges optimális mennyiséget.

A túlevéshez vezető út! Így számoljon le vele!

A túlevést gyakran az okozza, hogy nem vagyunk tisztában alapvető ismeretekkel a cukrokról, zsírokról, édesítőkről. Meg azzal sem vagyunk egészen tisztában, hogy miből mennyit kellene ennünk. Sokan gondolják azt, hogy ha salátát ettek ebédre, akkor semmi gond a sütivel, mert a kettő együtt pont annyi kalória, mintha egy rendes főételt ettek volna. ez sajnos nem így van. De ha tudjuk is ezt, akkor is érhet bennünket meglepetés. Tegyük tisztába, hogy a mennyiség eltúlzása mellett mi is vezethet még túlevéshez.

A mesterséges édesítőszerek

A mesterséges édesítőszerek által kiváltott édes íz könnyen becsaphatja a természetes érzékelésünket. Igaz, hogy energiaszegények ezek a porok, tabletták, de 200-szor, sőt olyan is van, amelyik 7000-szer édesebb a cukornál. Ez pedig gyengíti a szervezet azon képességét, hogy reálisan értékelje az éhséget, a sóvárgást, mi magunk pedig az elfogyasztott mennyiségeket. A mesterséges édesítők növelik az édes íz iránti vágyódást és az étvágyat, mondják a kutatók. Azaz, ha sokat fogyasztunk ezekből, a testünk idővel egyre nehezebben tudja értelmezni, mikor kell abbahagyni az evést.

Szigorú diéták

Mi más lenne a megoldás, ha nem ez? Egy szigorú diéta egészen biztosan megakadályozza, hogy többet együnk a kelleténél. elméletben mindenképpen. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a többség belebukik a túl nagy megvonással járó diétákba. Hogy miért? A rendkívül alacsony kalóriatartalmú étrend beindítja mind a biológiai, mind a pszichológiai éhséget és sóvárgást, mondják a szakértők. Aztán eljön az a pillanat, amikor robban a helyzet, a kimerítő éhezést falásrohammal zárjuk le, minden mértéket elveszítve.

Mit mire cserélünk?

A diétázók többsége nem veszi észre, hogy a jóllakottság nem csak azt jelenti, hogy tele a hasam valamivel. A jóllakottság, a gasztronómiai élmény az ízekből, a textúrákból, a tálalásból áll össze. Ha valaki egy ropogós chipsre vágyik, és helyette – okosan – az almát választja, az jó döntés. Csakhogy nem elégül ki a ropogtatás iránti igénye, így az alma után keres gyorsan valamit, mondjuk egy kis müzlit. Vagy éppen sokat. Máris beindul a falás. Nem azt mondjuk, hogy jobb, ha megeszi a chipset, hanem azt mondjuk, hogyha hiányzik a sós ropogtatnivaló, akkor erre keressünk alternatívát. Ne győzzük meg magunkat, hogy jó lesz az alma is, hanem készítsünk zeller-, édesburgonya- vagy cukkinichipset.

A hormonok megtréfálnak

Ha a hormonrendszerünk működése elhagyja az egészséges tartományt, az rögtön megmutatkozik abban is, hogy furcsa táplálkozási szokásokat veszünk fel. Vagy a nagyon zsíros ételeket favorizáljuk, vagy állandóan édességeket ennénk. Ha orvosi felügyelettel visszaáll a rend, sokkal könnyebb lesz a normál mennyiségre is visszaállni.

Álmatlanság

A Mayo klinika egyik tanulmánya arról számol be, hogy akik 80 perccel kevesebbet aludtak az optimálisnál, átlagosan 548 extra kalóriát vittek be a következő napon. Lehet, hogy azért, mert a kevés alvás csökkenti a leptin hormon szintjét, amely alapvető fontosságú az éhségérzet felismerésében.

Intenzív edzés

Sokan esnek abba a csapdába, hogy mozgás után bűntudat nélkül esznek mindent. óriási tévedés, és meg is lesz a következménye. Az edzés után hamar jelentkezik az éhség, és ha ezt magas szénhidráttartalmú étellel, mondjuk egy nagy adag fagyival csillapítjuk, akkor egy dekát sem fogunk fogyni. szakértők szerint a legtöbb túlsúlyos ember túlbecsüli, hogy mennyi kalóriát éget el mozgás közben, és alulbecsüli, hogy mennyit fogyaszt. Egyes kutatások szerint a futópadok sem mutatják mindig a pontos értékeket, átlagosan 13 százalékkal becsülik túl a ledolgozott energiát, míg az elliptikus gépek akár 42 százalékkal is.

7 tipp kalória- és porciókontrollra

Címlap

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink