Az ómega-3 zsírsav fontosságát szinte minden diéta vagy fogyókúrás módszer hangsúlyozza. Egy évtizeddel ezelőtt az emberek többsége még nem volt tisztában ennek a zsírsavnak a jelentőségével, sőt, talán a létezésével sem. Azóta azonban elindult hódító útjára, nem csak egy fogyókúrás program, hanem az egészséges életmód részeként is.

Diéta: Ómega-3 és ómega-6 zsírsavban gazdag étrend

Az ómega-3, valamint az ómega-6 zsírsavnak komoly szerepe van a egészséges életmód, valamint az egészséges és tartós fogyás elérésében. A szakemberek megkülönböztetnek jó és rossz zsírsavakat. Az utóbbiak – a transzzsírsavak és a telített zsírok – felelősek a magas koleszterinszintért, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért. A jó, vagyis a telítetlen zsírsavak azonban éppen arra hivatottak, hogy megakadályozzák a szív- és koszorúér-betegségeket, a cukorbetegség kialakulását, valamint az elhízást. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a jó zsírsavakat a megfelelő arányban kell fogyasztanunk, míg a rosszakat a lehető legminimálisabb mennyiségre kell visszaszorítanunk.

Miben van telített és transzzsírsav?

A húsfélékben, a tejtermékekben és az állati zsiradékokban sok a telített zsírsav. A transzzsírsavak talán még ennél is rosszabbak, hiszen ezek az olajok hidrogénezése által keletkeznek. Olyan élelmiszerekben találhatók, mint a chipsek, a rengeteg tartósítószert tartalmazó előre csomagolt nassok, édességek. Sajnos, ezek nem egyszerűen csak ártalmasak az egészségre, hanem olyan megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhatnak, mint a rák. A húsfélék fogyasztása ennek ellenére minden egészséges étrendben ajánlott. A kulcs a feldolgozás minőségében rejlik. Amennyiben nem bő olajban vagy zsírban készítjük el, ha megkíméljük a húsokat a panírozás és bundázás műveletétől, roston, grillezve, hirtelen sütve vagy párolva, máris barátságosabbá tehetjük zsírsavtartalmát.

Miben van telítetlen zsírsav?

Jó zsírsavat tartalmaz például az egyre népszerűbb olívaolaj, a repceolaj, amelyet ugyan még kevesen ismernek, de kedvező hatása és ára miatt egyre kelendőbb. Ez a két olajtípus a test regenerációs folyamataiért is felelős, segíti a rendszeres sejtképződést is. A növényi olajoknak magas az ómega-6 zsírsavtartalmuk, míg ómega-3 zsírsavban elsősorban a halak, tengeri halak és egyéb sós vízi lények gazdagok, valamint a minél sötétebb zöld levelű zöldségek: a spenót, a brokkoli, a zöld saláta, olyan fűszernövények, mint a bazsalikom, az oregano, a citromfű, a lestyán.

Az ómega-6 és az ómega-3 pozitív hatása tovább erősíthető a megfelelő étrenddel. Ha betartjuk, hogy sok zöld levelű zöldséget eszünk, sok halat, tengeri gyümölcsöt fogyasztunk, az ételeinket olíva- vagy repceolajjal készítjük, talán évekkel is meghosszabbítjuk az életünket.

És, ha mindezen jó hatásokat felerősítjük további zöldség- és gyümölcsfogyasztással, valamint a megfelelő mennyiségű fehérje és hüvelyes fogyasztásával, akkor igen nagy mennyiségű tápanyagot, vitamint antioxidánst vihetünk a szervezetünkbe. Egy ilyen étrend nem csak a koleszterinszintre, hanem a szív- és érrendszeri problémákra, sőt, a gyomorpanaszokra is gyógyír lehet. Sőt, mindezek tetejében tartós súlycsökkenést is eredményezhet. Ráadásul éhezés és vitaminhiány nélkül.

Az ómega-6 és az ómega-3 egész életre szóló megoldás lehet a súlyproblémákra és az egészségügyi gondokra. Hosszú távon több tízkilós súlyfeleslegtől is megszabadulhatunk.

Ómega-3 és ómega-6 zsírsavban gazdag étrend

1. nap

  • Reggeli: 2 szelet tönkölybúzakenyér pirítva, lenmagolajjal átitatva, 1 teáskanál lekvár, 2 narancs facsart leve.
  • Tízórai: 1 maréknyi dióbél vagy mandula.
  • Ebéd: 8-10 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült tészta 4-5 szem paradicsomból készült szósszal, bazsalikommal, pirított lenmaggal megszórva.
  • Uzsonna: 2 alma, körte, kivi vagy szilva.
  • Vacsora: 10 dkg roston sült halfilé, zöld saláta balzsamecettel, parmezán sajttal.

2. nap

  • Reggeli: fél grépfrút, 2 evőkanál korpa, 2-3 dl zsírszegény joghurt.
  • Tízórai: 2 szem szilva
  • Ebéd: spenótos tészta pirított napraforgómaggal.
  • Uzsonna: 6-8 szem olajbogyó (mandulás, tonhalas, szardíniás, natúr).
  • Vacsora: 1 szelet roston sült lazac joghurttal, zöld salátával.

3. nap

  • Reggeli: 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós 2 szelet mozzarellával, zöldpaprikával.
  • Tízórai: 1 maréknyi natúrmogyoró.
  • Ebéd: nagy tányér zöldségleves, nagy tál görög saláta.
görög saláta, saláta, paradicsom, sajt, olajbogyü

A görög saláta jól illik ebbe a diétába
Fotó: shutterstock

  • Uzsonna: kis fürt szőlő.
  • Vacsora: 1 szelet tonhalfilé sütve vagy grillezve, 2 szelet teljes kiőrlésű pirítósból készült paradicsomos bruschetta.

4. nap

  • Reggeli: rántotta 2 tojásból paradicsomsalátával.
  • Tízórai: 2 narancs.
  • Ebéd: 10 dkg grillezett pulykamellcsík, kis csésze barna rizs, saláta zöld salátából, paradicsomból, lilahagymából balzsamecettel vagy repceolajjal leöntve.
  • Uzsonna: sárgarépacsíkok joghurttal.
  • Vacsora: 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós repceolajba forgatva, fokhagymával.

5. nap

  • Reggeli: 1 korpás szemle 2-3 evőkanál zsírszegény túróval, paprikával, kígyóuborkával.
  • Tízórai: 3 dl frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslé.
  • Ebéd: pulyka- vagy csirkemellcsíkok cukkinivel, sárgarépával grillezve, fóliában sült édesburgonyával.
  • Uzsonna: 3 dl frissen facsart zöldséglé.
  • Vacsora: sült padlizsán reszelt parmezán sajttal, rucolával.

6. nap

  • Reggeli: 3 evőkanál müzli, 2 evőkanál aszalt gyümölcs, 2 dl zsírszegény tej.
  • Tízórai: zellerrudacskák joghurttal.
  • Ebéd: pulykagyros nagy adag görög salátával.
  • Uzsonna: kis fürt szőlő.
  • Vacsora: grillezett lazacfilé spenótsalátával vagy párolt brokkolival.

7. nap

  • Reggeli: rántotta 2 tojásfehérjéből, 1 korpás zsemle, kígyóuborka, paradicsom, 2 narancs facsart leve.
  • Tízórai: 1 körte.
  • Ebéd: Cézár-saláta csirkével, parmezán sajttal.
  • Uzsonna: 40 g mozzarella sajt, paradicsom.
  • Vacsora: grillezett tengeri halfilé, zöld saláta repce- vagy olívaolajjal.

Ideális étrend futóknak

Géniuszétrend – A memóriát felturbózó finomságok

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink