Az agyműködésünk „karbantartásában” segít a rendszeres testmozgás, a sok friss levegő, némi agytorna és természetesen a megfelelő étrend. Bizonyos ételek ugyanis kifejezetten jó hatással vannak az agyra, segítik az idegrendszer működését és javítják a memóriát!

Géniuszétrend – A memóriát felturbózó finomságok

Ha jól indul a nap, az agy is jobban működik. Minél előbb tápanyaghoz juttatjuk az idegrendszert, az annál előbb működésbe lendül. Egy rendszeresen jól megválasztott reggeli hosszú távon is javítja a memóriát és a koncentrációs képességet.

géniuszétrend agyműködés

Fotó: Shutterstock

Milyen az okosreggeli?

Tartalmas, de könnyű, mert a túlságosan kalóriadús reggeli már éppen az ellenkező hatást váltja ki. Legyen gazdag rostban és vitaminokban, és persze tartalmazzon laktató fehérjét is.

Tippek reggelire:

  • 2 tojás + 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós + kétféle friss zöldség + 2 dl frissen facsart narancslé
  • 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós + 2 késhegynyi padlizsánkrém + kígyóuborka + 2 dl préselt almalé
  • 1 banán + 2 dl sovány tej + 1 evőkanál zabkorpa

Koffein vagy cukor?

Bizonyos ideig mindkettő élénken és ébren tart. Ha fáradtságot érzünk, elkortyolhatunk egy csésze kávét vagy 2 dl cukros gyümölcslevet, átmenetileg felélénkít. Hatásuk azonban csak ideig-óráig tart! Ettől függetlenül naponta egy, maximum két alkalommal bátran bevetheti ezt a trükköt. Ám se cukros üdítőből, se koffeinből ne fogyasszon túl sokat! Ha ugyanis túl sok cukros italt iszik, az nem serkent, hanem elbódít, eltompít, míg a túl sok koffein a szívére lesz káros hatással.

Koffeinbombák

  • Kávé
  • Magas kakaótartalmú csokoládé
  • Édes kakaó
  • Gyümölcslevek

Rostok és E-vitamin

A D-vitamin világhódítása után most kezdi átvenni az uralmat az E-vitamin. Ez E-vitamin főleg az agysejteket védi, nagyon magas az antioxidáns-tartalma, véd a szabad gyökök káros hatásaitól. Rendszeres fogyasztása, pótlása segíthet megelőzni az olyan betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-kór, a szélütés, a trombózis. A rostok nem csak az emésztés miatt fontosak. Mivel hatással vannak a vér áramlására, a rostban gazdag étrend védi a szívet és persze az idegrendszert is.

Rostkirályok

  • Teljes értékű gabonaféleségek
  • Friss zöldségek
  • Gyümölcsök (különösen a bogyós gyümölcsök)

Halat és olajos magvakat az agynak

Ahogy telnek az évek, úgy az agynak egyre több ómega-3 zsírsavra van szüksége. Az ómega-3 ugyanis rendkívüli hatással van az agyra és az idegrendszerre. Serkenti az agyműködést, javítja a memóriát. már heti egy vagy két halas ebéd vagy vacsora megteszi a hatását. A rendszeres hal- valamint olajosmag-fogyasztással lassítható vagy csökkenthető az időskori demencia kialakulása, segíthet elkerülni a stroke-ot.

Illesszük be az étrendünkbe!

  • Lazac, pisztránc, szardella, busa, tonhal, makréla (és nagyjából mindegyik halféle, különösen a tengeri fajták)
  • Dió, mogyoró, mandula, lenmag, pekándió és a belőlük készült olajak

 

Ezek is érdekelhetik!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.