Sokan tanácstalanok, hogy mennyi és milyen típusú sajtot ehetnek, ha fogyni szeretnének. A fehérjealapú diétákban megengedett, a paleo étrendben korlátozzák, a szakemberek pedig arra figyelmeztetnek, hogy számoljunk a magas zsír- és sótartalommal. A sajt mégis fantasztikus étel, időnként beleférhet a kímélő étrendedbe is. Ha sajtrajongó vagy: ez a finomság kiváló szövetségesed lehet a pluszkilók elleni harcban, például, ha levest készítesz belőle. Összeszedtük, mire kell figyelned, hogy igazán mennyei legyen. Ebben a vidékize.hu volt ezúttal a segítségünkre, ahol további remek recepteket is találsz.
1. HASZNÁLJ TÖBBFÉLE SAJTOT!
Kedvedre kísérletezhetsz a kombinációkkal, de a semleges ízűekhez mindig adj egy karaktereset: pl. az ömlesztettek mellé kemény cheddar, gruyère, comté vagy hegyi fajtákat, a trappistát pedig bolondítsd meg kék- vagy füstölt sajttal, camembert-rel. Annál izgalmasabb lesz a leves, minél többféle sajt kerül bele. Beleolvaszthatod a hűtőben szomorkodó, szendvicsre már nem kívánkozó maradékokat is.
2. A SAJTOK ELŐKÉSZÍTÉSE
A kemény sajtokat reszeld le, a lágyabbakat vágd nagyobb kockákra, a tömlőseket egyszerűen nyomd a levesbe. A főzés során vedd figyelembe, hogy a kemény, illetve alacsony zsírtartalmú fajták nehezebben olvadnak!
3. MIÉRT KELL A SAJTLEVESBE BOR VAGY CITROMLÉ?
A savas összetevők megkönnyítik a leves kikanalazását a tányérból, mert ezektől az olvasztott sajt kevésbé húz majd szálakat.
4. ALAPLÉ
Legjobb a házi zöldség- vagy húsalaplé, de tökéletes a leszűrt zöldség- vagy húsleves is. Amennyiben leveskockából készíted, mesterséges ízfokozóktól menteset válassz, máskülönben érződhet a nátrium-glutamát. A luzerni sajtlevest vízzel elkevert tejjel öntik fel, a holland sajtlevesbe csak tej kell.
5. FŰSZEREZÉS
A sót elfelejtheted, de a zöldfűszerekkel nem kell spórolnod. Használj ízlésed szerint fokhagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, oregánót, petrezselymet, csombort, majoránnát, koriandert, tárkonyt, továbbá tehetsz a levesbe fekete, fehér, szegfű- vagy Cayenne-borsot, szegfűszeget és szerecsendiót. Jól mutat a tetején snidling.
6. LEVESBETÉTEK
A legegyszerűbb megoldás a diétás kenyérből készült pirított kenyérkocka egy kis fűszervajjal megkenve, de megszórhatod a levest pirított tört dióval, mogyoróval, szeletelt mandulával, len-, szezám- és tökmaggal, továbbá feldobhatod felkarikázott póréhagymával vagy kis brokkolirózsákkal. Sűrű leves esetén kiváló kísérő a pirított bacon és sonka vagy akár a füstölt lazac és oldalas is.
Mennyi sajtot lehet enni?
Ha aktív életmód mellett a napi kalóriabevitelünk 2000 kcal, akkor annak a 20-35%-a, 400-700 kcal származhat zsírokból. Ha ennek felét kiteszi a szendvicsekhez, főzéshez felhasznált vaj és olaj, akkor a másik felét fordíthatjuk a sajtok beépítésére. Azaz 200-350 kalória értékben, ami 10 dkg mozzarellát, akár 20 dkg ricottát, 10-14 dkg fetát jelent.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- HOZD FORMÁBA MAGAD! KAR-, ÉS VÁLLFORMÁLÓ GYAKORLATSOR – LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE
- MI ÁLL A GYOMORPROBLÉMÁK HÁTTERÉBEN?
- 7 zöldség és gyümölcs reggelire, ha nem szeretnél kenyeret enni