Hűvös napokon felmelegít egy selymes sajtkrémleves. Főételnek is beillik, ha valamilyen betéttel tartalmasabbá teszed

Megmutatjuk a tökéletes diétás sajtkrémleves receptjét

Sokan tanácstalanok, hogy mennyi és milyen típusú sajtot ehetnek, ha fogyni szeretnének. A fehérjealapú diétákban megengedett, a paleo étrendben korlátozzák, a szakemberek pedig arra figyelmeztetnek, hogy számoljunk a magas zsír- és sótartalommal. A sajt mégis fantasztikus étel, időnként beleférhet a kímélő étrendedbe is. Ha sajtrajongó vagy: ez a finomság kiváló szövetségesed lehet a pluszkilók elleni harcban, például, ha levest készítesz belőle. Összeszedtük, mire kell figyelned, hogy igazán mennyei legyen. Ebben a vidékize.hu volt ezúttal a segítségünkre, ahol további remek recepteket is találsz.

1. HASZNÁLJ TÖBBFÉLE SAJTOT!

Kedvedre kísérletezhetsz a kombinációkkal, de a semleges ízűekhez mindig adj egy karaktereset: pl. az ömlesztettek mellé kemény cheddar, gruyère, comté vagy hegyi fajtákat, a trappistát pedig bolondítsd meg kék- vagy füstölt sajttal, camembert-rel. Annál izgalmasabb lesz a leves, minél többféle sajt kerül bele. Beleolvaszthatod a hűtőben szomorkodó, szendvicsre már nem kívánkozó maradékokat is.

2. A SAJTOK ELŐKÉSZÍTÉSE

A kemény sajtokat reszeld le, a lágyabbakat vágd nagyobb kockákra, a tömlőseket egyszerűen nyomd a levesbe. A főzés során vedd figyelembe, hogy a kemény, illetve alacsony zsírtartalmú fajták nehezebben olvadnak!

3. MIÉRT KELL A SAJTLEVESBE BOR VAGY CITROMLÉ?

A savas összetevők megkönnyítik a leves kikanalazását a tányérból, mert ezektől az olvasztott sajt kevésbé húz majd szálakat.

4. ALAPLÉ

Legjobb a házi zöldség- vagy húsalaplé, de tökéletes a leszűrt zöldség- vagy húsleves is. Amennyiben leveskockából készíted, mesterséges ízfokozóktól menteset válassz, máskülönben érződhet a nátrium-glutamát. A luzerni sajtlevest vízzel elkevert tejjel öntik fel, a holland sajtlevesbe csak tej kell.

5. FŰSZEREZÉS

A sót elfelejtheted, de a zöldfűszerekkel nem kell spórolnod. Használj ízlésed szerint fokhagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, oregánót, petrezselymet, csombort, majoránnát, koriandert, tárkonyt, továbbá tehetsz a levesbe fekete, fehér, szegfű- vagy Cayenne-borsot, szegfűszeget és szerecsendiót. Jól mutat a tetején snidling.

6. LEVESBETÉTEK

A legegyszerűbb megoldás a diétás kenyérből készült pirított kenyérkocka egy kis fűszervajjal megkenve, de megszórhatod a levest pirított tört dióval, mogyoróval, szeletelt mandulával, len-, szezám- és tökmaggal, továbbá feldobhatod felkarikázott póréhagymával vagy kis brokkolirózsákkal. Sűrű leves esetén kiváló kísérő a pirított bacon és sonka vagy akár a füstölt lazac és oldalas is.

Mennyi sajtot lehet enni?

Ha aktív életmód mellett a napi kalóriabevitelünk 2000 kcal, akkor annak a 20-35%-a, 400-700 kcal származhat zsírokból. Ha ennek felét kiteszi a szendvicsekhez, főzéshez felhasznált vaj és olaj, akkor a másik felét fordíthatjuk a sajtok beépítésére. Azaz 200-350 kalória értékben, ami 10 dkg mozzarellát, akár 20 dkg ricottát, 10-14 dkg fetát jelent.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink