Sokan a nyaraláson kívül még egy fontos dolgot várnak a nyári időszakban. A dinnyét! Ilyenkor kell kihasználni minden alkalmat a harsogó gyümölcs fogyasztására. Sőt, ne csak fogyasszuk, de fogyjunk is vele!

Dinnyediéta – 7 napos étrenddel

Nyáron annyi előnyünk van a téli fogyókúrával szemben, hogy rengeteg a friss, lédús gyümölcs, a piacokon roskadásig tömhetjük kosarukat egészséges, kalóriaszegény finomságokkal. Vegyünk dinnyét, amíg van, és jöhet a kilóolvasztó dinnyediéta. Egy hét alatt még nem unjuk meg sem a görög, sem a sárga változatot, és megszabadulhatunk néhány pluszkilótól.

A görögdinnye nem csak a diétában hatékony. Kiváló vesetisztító, nagy mennyiségben pedig – ugyan ki bír dinnyéből pár falatot enni – remek salaktalanító és méregtelenítő. Vízhajtó hatása is van, ami főleg annak köszönhető, hogy a görögdinnye nagy százalékban víz. A magas víztartalom azonban azt is jelenti, hogy a gyümölcs kiválóan laktat, éppen ezért illeszthető be olyan tökéletesen egy-egy fogyókúrába. A görögdinnye mindössze 28 kalóriát tartalmaz 10 dekánként, ám az alacsony kalóriatartalom mellett a görögdinnye gazdag A-, B1-, B2-, B5-, B6- és C-vitaminban, emellett pedig igen jelentős a foszfor-, kálium-, folsav-, cink- és szeléntartalma is.

Egy piros, egy sárga

A görögdinnye mellett nem lehet mostohatestvér a sárgadinnye sem. Sokan azt gondolják, a sárgadinnye nem illik a fogyókúrás étrendbe. Igaz, hogy a sárgadinnye 40 kalóriát tartalmaz 10 dekánként, de még ez sem túl magas érték. Ráadásul a sárgadinnyéből elég egy kisebb mennyiség is, hogy csillapítsuk az éhségünket, és remekül kombinálható hús- és sonkafélékkel, sőt, sajtokkal is. Segítségével számos frissítő egytálételt készíthetünk. A sárgadinnye remek A- és C-vitamin-forrás. Ez utóbbi azért is fontos, mert a C-vitamin kiváló antioxidáns: védi a szervezet immunrendszerét, ráadásul lassítja az öregedési folyamatokat, jót tesz a bőrnek. Ezenkívül gazdag B3- és B6-vitaminban is. A vitaminok mellett káliumot tartalmaz, és igen magas a rosttartalma. Jó energiaforrás, stabilizálja a vércukorszintet, segítségével a cukor fokozatosan kerül be és szívódik fel a véráramban, nem kell hirtelen vércukorszint-zuhanástól tartani.

Dinnyediéta

A dinnyediéta egy olyan program, amivel gyorsan le lehet adni pár kilót, hiszen a lédús gyümölcsök magas víz- és rosttartalmuk miatt kellemesen eltelítenek, ezáltal segítik a súlyvesztést. Hosszú távon mégsem érdemes ezt az egyoldalú kúrát folytatni!

A dinnyeféleségek mellett természetesen más, tápláló finomságok is a diéta részét képezik: az étrendet a gyümölcsök mellett ki kell egészíteni sovány húsokkal, sovány tejtermékekkel, zöldségfélékkel, így a módszer nem drasztikus, mégis hatékony. A gyümölcs szerepe a dinnyediéta során abban áll, hogy eltelítsék a gyomrot, segítsenek kimosni minden salak- és méreganyagot a szervezetből, jóllakottságérzést biztosítsanak a főétkezések között is. Így teljes mértékben elkerülhető a koplalás és a maró éhségérzet.

 

Jól tárolva napokig friss

A hideg dinnyénél nincs finomabb. Még praktikusabb azonban, ha kerítünk egy nagyobb tálat, és felkockázva tesszük a hűtőbe. Így mindig kéznél van a hűsítő finomság, akkor is, ha csak pár kockányit kívánunk belőle az éhség pillanatnyi csillapítására. Ezzel a módszerrel nem kell minden egyes alkalommal magunkra csurgatni a dinnyelevet és megküzdeni a dinnyehéj problémájával. Ráadásul így tárolva a dinnye napokig friss és lédús marad.

 

Dinnyediéta mintaétrend

Bármennyire szeretjük a dinnyét, egy héten keresztül töményen fogyasztani biztosan nehéz lesz. Amikor úgy érzed, elég a lédús, hideg gyümölcsből, vegyél elő egy csészényi barna rizst, bulgurt vagy kölest. Főzd ki, fűszerezd meg, majd keverd össze egy kis szelet sárgadinnyével. Langyosan fogyasztva egyrészt remekül telít, laktat, másrészt a teljes értékű gabona nyugtatja a gyomrot, jót tesz az idegrendszernek. A gabona keveredése az édes gyümölccsel különleges ízélmény! Akár reggelire is fogyaszthatod, egy mokkáskanálnyi mézzel, csipetnyi fahéjjal, szegfűszeggel kiegészítve.

1. nap

Reggeli: 1 szelet felkockázott sárgadinnye 1 evőkanál zabpehellyel, 2 dl natúr joghurttal elkeverve

Tízórai: 1 nagyobb szelet görögdinnye

Ebéd: 1 szelet grillezett halfilé sült zöldségekkel

Uzsonna: 1 nagyobb szelet görögdinnye vagy egy kisebb szelet sárgadinnye

Vacsora: 1-1 szelet sárga- görögdinnye 50 dkg kecskesajttal

2. nap

Reggeli: 2 szelet extrudált kenyér, 1 nagy szelet sárgadinnye, 2 szelet sovány sonka

Tízórai: 1 nagy szelet görögdinnye felkockázva, 1 szelet extrudált kenyér

Ebéd: 1 szelet grillezett csirkemellfilé, 1 nagy szelet sárgadinnye pirított tökmaggal

Uzsonna: 1 pohár natúr joghurt

Vacsora: 2 szelet görögdinnye sovány sajttal, olajbogyóval

3. nap

Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós, 1 darab főtt tojás, piros kaliforniai paprika

Tízórai: 1 szelet sárgadinnye

Ebéd: Cézár saláta

Uzsonna: 2 nagy szelet görögdinnye

Vacsora: 1 szelet sárgadinnye, 8 dkg sovány sonka, olajbogyó

 

hidratáló étel

Fotó: Shutterstock

4. nap

Reggeli: 1 szelet sárgadinnye 1 pohár natúr joghurttal, mokkáskanálnyi mézzel összeturmixolva, 1 evőkanál zabpehellyel elkeverve

Tízórai: 1 nagy szelet görögdinnye

Ebéd: Sütőzacskóban sült vagy grillezett pulykamell párolt zöldséggel, mustárral ízesítve

Uzsonna: 1 nagy szelet görögdinnye, 1 szelet extrudált kenyér

Vacsora: Tonhalsaláta

5. nap

Reggeli: 1 szelet sárgadinnye, 1 szelet sovány sonka, 1 szelet extrudált kenyér

Tízórai: 1 nagy szelet görögdinnye

Ebéd: Roston sült pulykamellcsíkok szezámmaggal, párolt brokkolival, cukkinivel és kelbimbóval

Uzsonna: 1 nagy szelet görögdinnye

Vacsora: 1 nagy szelet görögdinnye 10 dkg sovány túró

 

6. nap

Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós tonhalkrémmel, 1 szelet sovány sajt, kaliforniai paprikával és paradicsommal

Tízórai: 1 nagy szelet görögdinnye, 1 szelet extrudált kenyér

Ebéd: 1 szelet bármilyen halfilé grillezett vagy roston sült padlizsánnal, 1 pohár natúr joghurttal

Uzsonna: 1 nagy szelet görögdinnye

Vacsora: 1 csésze barna rizs 1 kis szelet kockákra vágott sárgadinnyével elkeverve

7. nap

Reggeli: 2 dl kaukázusi kefir, 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 szelet sovány sajt, paprika

Tízórai: 1 nagy szelet görögdinnye

Ebéd: Gyros görög salátával

Uzsonna: 1 nagy szelet görögdinnye

Vacsora: 10 dkg sovány túró 1 szelet sárgadinnyével és olajbogyóval elkeverve

A paradicsomon kívül a dinnyében is megtalálható a likopin, amelynek fontos szerepet tulajdonítanak számos betegség, egyebek között a daganatos betegségek megelőzésében. Prevenciós tulajdonságán kívül azonban a légúti panaszokat is enyhíti, sőt csökkenti a gyulladásos betegségek kialakulását is. Segít elkerülni a gyomorfeszülést és a puffadást is, így akkor is érdemes elfogyasztanunk egy szelet dinnyét, ha túlterheltük a gyomrunkat egy kiadós vasárnapi ebéddel.

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!
Ezt edd reggelire, ha fontos a lapos has
Amennyiben csak most kezdesz el dolgozni a nyári álomalakon, akkor már kissé késésben vagy, de ne feledd: az egészségedre egész évben fontos odafigyelni, nem csak a bikiniszezonban!
Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.

Ajánlataink