A kerti parti lényege az evés. Meg az ivás, mondanák sokan, de nincs jó bor vagy jó korsó sör a megfelelő ennivaló nélkül. A hagyományos sör- vagy borkorcsolyák, mint tepertő, zsíros kenyér, baconbe göngyölt máj ugyan nagyon finomak, ám zsír-, szénhidrát- és kalóriatartalmuk az eget verdesi. Ha rendszeresen járunk kerti partikra, sőt mi magunk is gyakori vendéglátók vagyunk, akkor érdemes egészséges, kalóriaszegényebb parti falatokkal várni a vendégeket.

Egészséges kertiparti-falatok – 6 kipróbált recept

Az egészséges kertiparti-falatok nem csupán sárgarépát, zellerszárat és salátaleveleket takarnak. Nagyon sok lehetőség van arra, hogy amíg sülnek a húsok, olyan finomságokat csipegessünk, amelyektől nem ugrik ki másnap a mérleg nyelve.

Akár a főfogás, vagyis a sült húsok előtt, mellett vagy önmagukban is felkínálhatjuk az alábbi ételeket. A saláták akár önálló fogásként is megállják a helyüket, sőt ha nem szeretnénk húst sütni, csak egy könnyed baráti estére vágyunk, a grillezett mozzarella vagy a pitatekercs nagyon kellemes, változatosságot jelentő harapnivaló egy pohár ital mellé. Csak üljünk ki a kertbe, élvezzük a kellemes nyárestét és csipegessük el a konyhában villámgyorsan összedobható falatokat.

Saláták önálló fogásként

Friss, zöldfűszeres sajtsaláta

Hozzávalók 8 személyre: Friss bazsalikom, oregánó és rozmaring, 10 dkg sovány mozzarella sajt, 10 dkg kecskesajt, 10 dkg bármilyen füstölt sajt, 0,5 kg jonagold vagy idared alma, 1 evőkanál dijoni mustár, 3 dl lecsepegtetett natúr joghurt

Elkészítés: A joghurtot két nappal a felhasználás előtt kezdjük el csepegtetni. Ehhez egy szűrőt helyezzünk egy kisebb tál fölé, béleljük ki tisztapamut-anyaggal, öntsük bele a joghurtot. Csomagoljuk be a joghurtot, majd a batyu tetejére helyezzünk valamilyen nehezéket. Két nap múlva sok levet enged, és kapunk egy nagyon krémes állagú joghurtkrémet. Az almákat pucoljuk meg, és vágjuk fel kisebb darabokra. A sajtokat szintén vágjuk kisebb kockákra. A friss oregánó leveleit húzzuk le a száráról, a bazsalikomot a rozmaring leveleivel együtt aprítsuk nagyobb darabokra. A sajtokat és az almát helyezzük egy mélyebb tálba, keverjük össze a joghurttal, majd hintsük meg a zöldfűszerekkel. Étvágygerjesztőbb, ha kisebb üvegtálkákban kínáljuk.

Pestós krumpli

Hozzávalók 8 személyre: 50 dkg kisebb szemű burgonya, 10-15 dkg aszalt paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, két-három evőkanálnyi paradicsompüré, só, bors, friss petrezselyem, oregánó, olívaolaj

Elkészítés: A burgonyát pucoljuk meg és tegyük fel főni. Ha megfőtt, hűtsük ki teljesen. Az aszalt paradicsomot, a paradicsompürét, a fűszereket, a fokhagymagerezdeket és az olaj egy részét tegyük turmixgépbe vagy késes robotgépbe. Alaposan keverjük el. Ha túl sűrű lenne, kevés olívaolajjal tovább hígíthatjuk. A burgonyákat vágjuk félbe, tegyük egy mélyebb tálba. Öntsük rá a paradicsomos pestót, és alaposan keverjük össze. A burgonyasaláták egy új, egészségesebb változata.

Tonhalsaláta paradicsommal

Hozzávalók: 50 dkg koktél- vagy datolyaparadicsom, 20 dkg tonhalkonzerv, olívaolaj, friss bazsalikom, oregánó, egy fej lila hagyma, citromlé

Elkészítés: A paradicsomokat vágjuk félbe, tegyük egy mélyebb tálba. Adjuk hozzá a tonhalkonzervet. Ha olajban volt konzerválva, akkor olajjal együtt adjuk a paradicsomokhoz. A sós lében eltett halakról öntsük le a levet és adjunk hozzá 2-3 evőkanál olívaolajat. A tonhalat és a paradicsomot keverjük össze, ízesítsük a friss zöldfűszerekkel. A lila hagymát vágjuk egészen apró kockákra, ezt még adjuk a paradicsomos salátához. Az egészet alaposan keverjük össze. Kínálhatunk hozzá teljes kiőrlésű pitát vagy pirítóst is.

Rágcsálnivalók kicsit másképp

Tortilla roll

Hozzávalók 8 személyre: 4-6 darab teljes kiőrlésű tortillalap, 30 dkg juhsajt, 2 dl natúr joghurt, friss zöldfűszerek, például metélőhagyma, oregánó, petrezselyem, kevés bors, olajbogyó

Elkészítés: A tortillákat zsiradék nélküli serpenyőben melegítsük át. A juhsajtot keverjük ki a joghurttal és a zöldfűszerekkel. Ízlés szerint fűszerezhetjük még a borssal is. A tortillalapokat szeleteljük fel háromszögekre, mint egy pizzát. A háromszögek szélesebb végébe tegyünk egy-egy teáskanálnyit a juhsajtos keverékből. Tekerjük fel, mint egy kiflit, szúrjunk bele egy fogpiszkálót az olajbogyóval. Ha variáljuk a fekete és a zöld olajbogyót, még szebb látvány lesz a sok kis tekercs a tálon.

Grillezett mozzarella paradicsommal és padlizsánnal

Hozzávalók 8 személyre: 30-40 darab mini mozzarellagolyó, kb. 20 darab koktélparadicsom, 2 kisebb padlizsán, bors, friss petrezselyem

Elkészítés: Hevítsünk tűzforróra egy teflonserpenyőt zsiradék nélkül. Amikor forró, dobjuk bele a mozzarellagolyókat, egyszerre csak 4-5 darabot. Egy lapát segítségével kicsit nyomjuk le, hogy a gömb formája laposabbá váljon. Egy perc sütés után fordítsuk meg, süssük át a másik oldalát is. Ha alaposan megpirult az felszíne, vegyük ki a serpenyőből és szórjuk meg őrölt borssal és friss petrezselyemmel. A padlizsánt karikázzuk fel, amíg szeleteljük, hevítsünk kevés olajat a serpenyőben. Ha forró, pirítsuk át rajta a padlizsánkarikákat. A koktélparadicsomokat vágjuk félbe. Minden mozzarelladarabra tegyünk egy-egy karika padlizsánt – ha túl nagy, vágjuk félbe ­–, valamint egy-egy paradicsomfelet, szúrjunk bele fogpiszkálót, így könnyedén lehet csipegetni. A sajt és a padlizsán elkészíthető grillen is.

Zöldfűszeres mártogatós

Hozzávalók 8 személyre: 5 dl lecsepegtetett natúr vagy görög joghurt, 4-5 darab aszalt paradicsom, metélőhagyma, friss oregánó, bazsalikom és petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A joghurtot szűrő és pamutanyag segítségével két napig csepegtessük. Az aszalt paradicsomot a fokhagymával és a friss zöldfűszerekkel aprítsuk egészen krémszerűre. Ezt a paradicsomos masszát keverjük össze alaposan a lecsepegtetett joghurttal. Ízlés szerint sóval, borssal ízesíthetjük. Zellerszárral, kígyóuborka-, cukkinicsíkokkal, sárgarépával tálaljuk, kellemes esti mártogatós.

Egészség a grillen

Nagy nyári leves- és salátadiéta – 14 napos étrenddel!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez lesz az idei tél legjobb diétás desszertje: alma és dió került bele
Szeretnél egészségesebb süteményt készíteni a téli hónapokban, amely finom, mégis támogatja az életmódváltásodat? Ez az almás-zabpelyhes süti tökéletes választás.
Gyors karácsonyi menü 160 grammos diétához
5 hatékony hasizom gyakorlat, ha gyors eredményre vágysz
Íme 5 hatékony hasizomgyakorlat, amelyek a teljes core-izomzatot célozzák:
4 ital, ami finom és gyorsan segít eltüntetni a hashájat
Fogyókúra alatt különösen fontos, hogy ne veszíts vizet a szervezetedből. De a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele azért is hasznos, mert kellemesen eltelít, kevésbé leszel állandóan éhes, mutatjuk, milyen finomságokat érdemes inni.
Mit szabad és mit tilos enni, ha keto diétázol?
Manapság az egyik legnépszerűbb, legtöbbek által követett fogyókúrás irányzat, de vajon te tudod pontosan mit szabad és mit tilos ilyenkor megenned?
Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.

Ajánlataink