Az egészséges kertiparti-falatok nem csupán sárgarépát, zellerszárat és salátaleveleket takarnak. Nagyon sok lehetőség van arra, hogy amíg sülnek a húsok, olyan finomságokat csipegessünk, amelyektől nem ugrik ki másnap a mérleg nyelve.
Akár a főfogás, vagyis a sült húsok előtt, mellett vagy önmagukban is felkínálhatjuk az alábbi ételeket. A saláták akár önálló fogásként is megállják a helyüket, sőt ha nem szeretnénk húst sütni, csak egy könnyed baráti estére vágyunk, a grillezett mozzarella vagy a pitatekercs nagyon kellemes, változatosságot jelentő harapnivaló egy pohár ital mellé. Csak üljünk ki a kertbe, élvezzük a kellemes nyárestét és csipegessük el a konyhában villámgyorsan összedobható falatokat.
Saláták önálló fogásként
Friss, zöldfűszeres sajtsaláta
Hozzávalók 8 személyre: Friss bazsalikom, oregánó és rozmaring, 10 dkg sovány mozzarella sajt, 10 dkg kecskesajt, 10 dkg bármilyen füstölt sajt, 0,5 kg jonagold vagy idared alma, 1 evőkanál dijoni mustár, 3 dl lecsepegtetett natúr joghurt
Elkészítés: A joghurtot két nappal a felhasználás előtt kezdjük el csepegtetni. Ehhez egy szűrőt helyezzünk egy kisebb tál fölé, béleljük ki tisztapamut-anyaggal, öntsük bele a joghurtot. Csomagoljuk be a joghurtot, majd a batyu tetejére helyezzünk valamilyen nehezéket. Két nap múlva sok levet enged, és kapunk egy nagyon krémes állagú joghurtkrémet. Az almákat pucoljuk meg, és vágjuk fel kisebb darabokra. A sajtokat szintén vágjuk kisebb kockákra. A friss oregánó leveleit húzzuk le a száráról, a bazsalikomot a rozmaring leveleivel együtt aprítsuk nagyobb darabokra. A sajtokat és az almát helyezzük egy mélyebb tálba, keverjük össze a joghurttal, majd hintsük meg a zöldfűszerekkel. Étvágygerjesztőbb, ha kisebb üvegtálkákban kínáljuk.
Pestós krumpli
Hozzávalók 8 személyre: 50 dkg kisebb szemű burgonya, 10-15 dkg aszalt paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, két-három evőkanálnyi paradicsompüré, só, bors, friss petrezselyem, oregánó, olívaolaj
Elkészítés: A burgonyát pucoljuk meg és tegyük fel főni. Ha megfőtt, hűtsük ki teljesen. Az aszalt paradicsomot, a paradicsompürét, a fűszereket, a fokhagymagerezdeket és az olaj egy részét tegyük turmixgépbe vagy késes robotgépbe. Alaposan keverjük el. Ha túl sűrű lenne, kevés olívaolajjal tovább hígíthatjuk. A burgonyákat vágjuk félbe, tegyük egy mélyebb tálba. Öntsük rá a paradicsomos pestót, és alaposan keverjük össze. A burgonyasaláták egy új, egészségesebb változata.
Tonhalsaláta paradicsommal
Hozzávalók: 50 dkg koktél- vagy datolyaparadicsom, 20 dkg tonhalkonzerv, olívaolaj, friss bazsalikom, oregánó, egy fej lila hagyma, citromlé
Elkészítés: A paradicsomokat vágjuk félbe, tegyük egy mélyebb tálba. Adjuk hozzá a tonhalkonzervet. Ha olajban volt konzerválva, akkor olajjal együtt adjuk a paradicsomokhoz. A sós lében eltett halakról öntsük le a levet és adjunk hozzá 2-3 evőkanál olívaolajat. A tonhalat és a paradicsomot keverjük össze, ízesítsük a friss zöldfűszerekkel. A lila hagymát vágjuk egészen apró kockákra, ezt még adjuk a paradicsomos salátához. Az egészet alaposan keverjük össze. Kínálhatunk hozzá teljes kiőrlésű pitát vagy pirítóst is.
Rágcsálnivalók kicsit másképp
Tortilla roll
Hozzávalók 8 személyre: 4-6 darab teljes kiőrlésű tortillalap, 30 dkg juhsajt, 2 dl natúr joghurt, friss zöldfűszerek, például metélőhagyma, oregánó, petrezselyem, kevés bors, olajbogyó
Elkészítés: A tortillákat zsiradék nélküli serpenyőben melegítsük át. A juhsajtot keverjük ki a joghurttal és a zöldfűszerekkel. Ízlés szerint fűszerezhetjük még a borssal is. A tortillalapokat szeleteljük fel háromszögekre, mint egy pizzát. A háromszögek szélesebb végébe tegyünk egy-egy teáskanálnyit a juhsajtos keverékből. Tekerjük fel, mint egy kiflit, szúrjunk bele egy fogpiszkálót az olajbogyóval. Ha variáljuk a fekete és a zöld olajbogyót, még szebb látvány lesz a sok kis tekercs a tálon.
Grillezett mozzarella paradicsommal és padlizsánnal
Hozzávalók 8 személyre: 30-40 darab mini mozzarellagolyó, kb. 20 darab koktélparadicsom, 2 kisebb padlizsán, bors, friss petrezselyem
Elkészítés: Hevítsünk tűzforróra egy teflonserpenyőt zsiradék nélkül. Amikor forró, dobjuk bele a mozzarellagolyókat, egyszerre csak 4-5 darabot. Egy lapát segítségével kicsit nyomjuk le, hogy a gömb formája laposabbá váljon. Egy perc sütés után fordítsuk meg, süssük át a másik oldalát is. Ha alaposan megpirult az felszíne, vegyük ki a serpenyőből és szórjuk meg őrölt borssal és friss petrezselyemmel. A padlizsánt karikázzuk fel, amíg szeleteljük, hevítsünk kevés olajat a serpenyőben. Ha forró, pirítsuk át rajta a padlizsánkarikákat. A koktélparadicsomokat vágjuk félbe. Minden mozzarelladarabra tegyünk egy-egy karika padlizsánt – ha túl nagy, vágjuk félbe –, valamint egy-egy paradicsomfelet, szúrjunk bele fogpiszkálót, így könnyedén lehet csipegetni. A sajt és a padlizsán elkészíthető grillen is.
Zöldfűszeres mártogatós
Hozzávalók 8 személyre: 5 dl lecsepegtetett natúr vagy görög joghurt, 4-5 darab aszalt paradicsom, metélőhagyma, friss oregánó, bazsalikom és petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A joghurtot szűrő és pamutanyag segítségével két napig csepegtessük. Az aszalt paradicsomot a fokhagymával és a friss zöldfűszerekkel aprítsuk egészen krémszerűre. Ezt a paradicsomos masszát keverjük össze alaposan a lecsepegtetett joghurttal. Ízlés szerint sóval, borssal ízesíthetjük. Zellerszárral, kígyóuborka-, cukkinicsíkokkal, sárgarépával tálaljuk, kellemes esti mártogatós.