Ide veled, szénhidrát!
Bár számos diéta tiltólistára tette a szénhidrátokat, felesleges lenne és nem is szabad tőlük örökre búcsút vennünk! Az viszont már nem mindegy, hogy miből mennyit és milyet fogyasztunk. „Napi energiabevitelünk legnagyobb részét, mintegy 50 százalékát összetett szénhidrátokból – főként gabonafélékben, burgonyában, rizsben, hüvelyesekben, egyéb zöldségekben található keményítőből és élelmi rostokból – kellene fedeznünk, amit az egész nap folyamán arányosan érdemes elosztani. Az étkezésekre lefordítva, reggelire, ebédre, vacsorára az ajánlott szénhidrátbevitel 80 százalékának, míg a kis étkezésekre 10-10 százaléknak kellene jutnia” – javasolja Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa. „Így tehát fontos, hogy olyan reggelivel indítsuk a napot, amely biztosítja a megfelelő mennyiségű szénhidrátot.”
Elcsábulni a cukor iránt: bűn vagy sem?
A legtöbb diéta mostohán bánik a cukrokkal, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az étkezés a tápanyagbevitelen túl egyben örömforrás is, amelyben igen nagy szerepet játszanak az édes ízek. Ha olykor elcsábulnánk egy-egy édesebb falat iránt, nem kell bűntudatot éreznünk, csak helyesen kell döntenünk: válasszunk tej- vagy gyümölcsalapú deszszerteket, teljes értékű gabonát tartalmazó harapnivalókat, akár már a kiegyensúlyozott reggelink részeként is.
10 NAP, 10 KÜLÖNBÖZŐ REGGELI RECEPT – 2. RÉSZ
10 NAP, 10 KÜLÖNBÖZŐ REGGELI RECEPT – 1. RÉSZ