A mák az olajos magvak családjába tartozik, a dió, a mandula és a mogyoró kistestvérének is nevezhetnénk, hisz ugyan olyan gazdag olajokban, mint ezek a különleges csonthéjasok. Zsírsavai azért különlegesek, mert rendkívül sok vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Rendkívül gazdag káliumban, és a vitaminok közül értékes B-vitamin-forrás. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, cinket, mangánt, rezet és vasat.
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg mák (darált)
- 2 tk sütőpor
- 10 teáskanál diétás édesítő (stevia, xilit, stb)
- 1 citrom reszelt héja
- 3 evőkanál diétás liszt
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 3 db alma lereszelve
- 2 teáskanál fahéj
- 2 db tojás
Tetejére:
- 1 kockára vágott alma
- 10 dkg tört dió
- 2 dkg édesítő
De ez el is hagyható, sütés után akár kókuszreszelékkel is megszórhatod!
ELKÉSZÍTÉS:
Keverd össze először a tojást a cukorral és a kókuszzsírral, majd rakd hozzá a többi hozzávalót. Öntsd a masszát sütőpapírral bélelt kisebb méretű tepsibe, süsd 200 fokon, kb. 15 percig. Vedd ki a sütőből és kanalazd rá a diós-cukros almakockát. Süsd még 20 percig.
TIPP: Érdemes az elején letakarni fóliával vagy sütőpapírral, és csak az utolsó 10 percben levenni róla, mert így nem ég meg a teteje.
A mák további jótékony hatásai
- erős körmök és dús, egészséges haj
- kíméletesen tisztítja a bélfalat
- olaja bőrápolásra is kiváló
- a mákkal bőrradírt is készíthetsz
- köhögéscsillapító, görcsoldó hatású
- vérnyomáscsökkentő
- trombózis és embólia kialakulása a mák rendszeres fogyasztásával megakadályozható (a megfelelő arányú zsírsav összetételének köszönhetően)
- normalizálja a magas koleszterinszintet
- idegi kimerültség, stresszes időszak túlélésére feszültségoldóként ajánlott
- pánikbetegségre szerecsendióval keverd
- öregedésgátló
- Napi 1 mokkáskanál darált mák fogyasztásával kivédhető a csontritkulás!
- Segít beállítani a koleszterin szintet
- A mák rendszeres fogyasztásával csökken a vér lipid szintje, azaz kedvezően szabályozza a koleszterin szintet.
- Nyugtat és altat
Ha mákolajat szeretnél kúra szerűen fogyasztani, akkor a következő ajánlott:
- Napi 1 ek mákolaj 2 hétig, majd ugyanennyi szünet (Folyamatosan nem ajánlott!)
- 1 ek őrölt szezámmagra 5-6 csepp mákolaj (így folyamatosan fogyasztható!)
Tisztítja a bélrendszert
Jelentős béltisztító hatása van. A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el az emésztőrendszert, közben azonban fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait.
Lelassítja az öregedést
A mák gazdagon tartalmaz magnéziumot, növényi zsírsavkat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását pedig többek között abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, azaz megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni őket. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, segít megelőzni a trombózis és embólia kialakulását. Segít megszüntetni a lábgörcsöket, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására, és afrodiziákumként is számon tartják. Persze nem úgy kell elképzelni, mint egy csodaszert, amiből, ha egyszer fogyasztunk, azonnal kifejti a varázserejét, de ha beépítjük az étrendünkbe, néhány hónap elteltével érezni fogjuk a jótékony hatásait.
Hogyan használjuk fel?
A mákból sokféle ételt készíthetünk, például mákos tésztát, mákos gubát, mákkal töltött péksüteményeket, sütiket. Fogyaszthatjuk egyfajta étrend kiegészítőként is, ehhez vásároljunk bioboltban mákolajat.
EZ IS ÉRDEKELHET: