Nem csak íze miatt imádjuk a mákot. Számos jótékony hatása miatt is nagyon kedveli mindenki. Íme egy remek recept.

Ez a tél kedvence: diétás lett a bögrés mákos

A mák az olajos magvak családjába tartozik, a dió, a mandula és a mogyoró kistestvérének is nevezhetnénk, hisz ugyan olyan gazdag olajokban, mint ezek a különleges csonthéjasok. Zsírsavai azért különlegesek, mert rendkívül sok vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Rendkívül gazdag káliumban, és a vitaminok közül értékes B-vitamin-forrás. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, cinket, mangánt, rezet és vasat.

HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg mák (darált)
  • 2 tk sütőpor
  • 10 teáskanál diétás édesítő (stevia, xilit, stb)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál diétás liszt
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 3 db alma lereszelve
  • 2 teáskanál fahéj
  • 2 db tojás

Tetejére:

  • 1 kockára vágott alma
  • 10 dkg tört dió
  • 2 dkg édesítő

De ez el is hagyható, sütés után akár kókuszreszelékkel is megszórhatod!

ELKÉSZÍTÉS:

Keverd össze először a tojást a cukorral és a kókuszzsírral, majd rakd hozzá a többi hozzávalót. Öntsd a masszát sütőpapírral bélelt kisebb méretű tepsibe, süsd 200 fokon, kb. 15 percig. Vedd ki a sütőből és kanalazd rá a diós-cukros almakockát. Süsd még 20 percig.

TIPP: Érdemes az elején letakarni fóliával vagy sütőpapírral, és csak az utolsó 10 percben levenni róla, mert így nem ég meg a teteje.

A mák további jótékony hatásai

  • erős körmök és dús, egészséges haj
  • kíméletesen tisztítja a bélfalat
  • olaja bőrápolásra is kiváló
  • a mákkal bőrradírt is készíthetsz
  • köhögéscsillapító, görcsoldó hatású
  • vérnyomáscsökkentő
  • trombózis és embólia kialakulása a mák rendszeres fogyasztásával megakadályozható (a megfelelő arányú zsírsav összetételének köszönhetően)
  • normalizálja a magas koleszterinszintet
  • idegi kimerültség, stresszes időszak túlélésére feszültségoldóként ajánlott
  • pánikbetegségre szerecsendióval keverd
  • öregedésgátló
  • Napi 1 mokkáskanál darált mák fogyasztásával kivédhető a csontritkulás!
  • Segít beállítani a koleszterin szintet
  • A mák rendszeres fogyasztásával csökken a vér lipid szintje, azaz kedvezően szabályozza a koleszterin szintet.
  • Nyugtat és altat

Ha mákolajat szeretnél kúra szerűen fogyasztani, akkor a következő ajánlott:

  • Napi 1 ek mákolaj 2 hétig, majd ugyanennyi szünet (Folyamatosan nem ajánlott!)
  • 1 ek őrölt szezámmagra 5-6 csepp mákolaj (így folyamatosan fogyasztható!)
mák

Fotó: shutterstock

A mákolaj nyugtatóan hat az idegrendszerre, segíti a pihentető alvást. Még a neve is erről árulkodik, a latin nevében szereplő „somniferum” szó ugyanis „álmot hozó”-t jelent. Igyál tejet, de mákkal! Azt már biztos hallottad, hogy a tej, joghurt és a sajt egészséges és ízletes kalciumforrás. A kutatók azonban csak nemrégen jöttek rá, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma segíti a kalcium felszívódását, és a csontokba való beépülését is. Egyél tehát egy héten legalább egyszer mákos ételt, vagy használj bioboltokban kapható mákolajat.

Tisztítja a bélrendszert

Jelentős béltisztító hatása van. A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el az emésztőrendszert, közben azonban fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait.

Lelassítja az öregedést

A mák gazdagon tartalmaz magnéziumot, növényi zsírsavkat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását pedig többek között abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, azaz megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni őket. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, segít megelőzni a trombózis és embólia kialakulását. Segít megszüntetni a lábgörcsöket, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására, és afrodiziákumként is számon tartják. Persze nem úgy kell elképzelni, mint egy csodaszert, amiből, ha egyszer fogyasztunk, azonnal kifejti a varázserejét, de ha beépítjük az étrendünkbe, néhány hónap elteltével érezni fogjuk a jótékony hatásait.

Fotó: schutterstock

Hogyan használjuk fel?

A mákból sokféle ételt készíthetünk, például mákos tésztát, mákos gubát, mákkal töltött péksüteményeket, sütiket. Fogyaszthatjuk egyfajta étrend kiegészítőként is, ehhez vásároljunk bioboltban mákolajat.

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink