Hogyan varázsoljunk gyorsan elkészíthető, egészséges és akár alakkímélő ételeket az asztalra, amikhez csak egészen rövid időre vagy be sem kell kapcsolni a tűzhelyet? Mutatunk néhány egyszerűen finom ötletet.

Egészséges és könnyű ételek főzés nélkül

Reggelik

Joghurt

1,5 deciliter görög joghurtot keverj össze 1 teáskanál mézzel, 1 evőkanál zabkorpával és 1 db banánnal.

Müzli

Az egyik legpraktikusabb reggeli. Egy kis zabpehely, egy kis aszalt vagy friss gyümölcs, egy pohárka sovány tej vagy natúr joghurt, és máris kész a teljes értékű reggeli.

Pekándiós zabkása

Gyümölcsös-magvas zabkása
Fotó: Shutterstock

Gyümölcsös túró

Dolgozz össze alacsony zsírtartalmú túrót a kedvenc gyümölcseiddel. Nagyon jó választás bármilyen bogyós gyümölcs vagy akár csak egy szem édes alma. Elrágcsálhatsz hozzá egy szelet teljes kiőrlésű pirítóst is.

Pirítós paradicsommal

Két szelet teljes kiőrlésű pirítóst kenj meg sovány túróval, a tetejére pedig tegyél paradicsomkarikákat. A sovány túrót lecserélheted finom mozzarella sajtra is.

Smoothie

Egy kiadós, finom smoothie-hoz mindössze egy turmixgépre és néhány vitamindús alapanyagra van szükség. Keverj össze 2 deciliter joghurtot vagy zsírszegény tejet friss gyümölcsökkel. A legjobbak a piros, bogyós gyümölcsök, mivel ezek rostokban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdagok. A reggeli fehérjetartalmát pedig a joghurt vagy a tej adja.

Tortillatekercs

Kenjen meg sovány sajttal egy teljes kiőrlésű tortillalapot, tegyen rá 2 szelet sovány szárnyassonkát. Helyezzen rá paprikacsíkokat és jó szorosan tekerje fel.

 

Ebéd- és vacsoravariációk

Hideg tésztasaláta

Ez a fogás akkor jó, ha maradt egy kis főtt tészta az előző napról, de persze ha van 7-8 perced, azalatt már kifőzhető a kedvenc durumtésztád. Keverd össze a kedvenc zöldségeiddel, például bébispenóttal, paradicsommal, kígyóuborkával, sárgarépával, sőt, adhatsz hozzá egy kis csemegekukoricát is. Locsold meg kevés olívaolajjal, picit sózd, borsozd meg, és szórj rá aprított, friss zöldfűszert.

Tészta, saláta, tésztasaláta

A tészta salátában az a jó, hogy kedvünkre variálhatjuk, mi kerüljön bele.
Fotó: shutterstock

Babsaláta

Keverj össze konzerv vörös babot, kukoricát és friss zöldségekkel. Például adhatsz hozzá kockákra vágott paprikát, avokádót, kígyóuborkát. Locsold meg pár csepp olívaolajjal, és alaposan keverd össze. A saláta mellé ehetsz 1 db teljes kiőrlésű tortillát vagy 1 szelet teljes kiőrlésű pirítóst.

Panzanella: toszkán kenyérsaláta

Ha akad otthon némi szikkadt vagy száraz kenyér, akkor gyorsan elkészítheted ezt a finom toszkán kenyérsalátát. Darabold fel közepes kockákra a kenyeret, told 5-10 percre a sütőbe, ahol grillfokozaton ropogósra piríthatod (de betolhatod gyorsan a kis grillsütőbe, aztán ha megpirult a kenyér, csak tördeld szét). Közben darabolj fel 3-4 szem paradicsomot, 1 kígyóuborkát, 1 fej lila hagymát. Ha a kenyér kész, keverd össze a zöldségekkel, majd az egészet locsold meg 3 evőkanál olívaolaj és 2 evőkanál balzsam- vagy fehérborecet keverékével. Sózd, borsozd ízlés szerint! Hagyd állni legalább 20 percig, hogy a kenyér magába szívhassa az öntetet!

Panzanella

Panzanella, vagyis olasz kenyérsaláta
Fotó: Shutterstocck

Lazacos szendvics

Kenj meg két szelet teljes kiőrlésű kenyeret mustárral, helyezz rá egy-egy szelet zöld salátalevelet. erre cseppents pár csepp olívaolajat. A salátalevél tetejére tegyen egy-egy szelet füstölt lazacot, a lazacra pedig egy-két szelet kápia paprikát.

Humusz zöldségekkel

Vásárolj készen csicseriborsóból készült hummuszt, és fogyassz mellé válogatott nyers zöldségeket, valamint lapkenyeret.

Zöldséges csónakok

Vágj félbe hosszában egy nagyobb kígyóuborkát. Kapargasd ki a belsejét és a magjait. Töltsd meg kedvenc szendvicsfeltéteivel: sovány sonkával, sajttal, tojással, és fogyassza további friss zöldségekkel.

Tonhalsaláta

Keverj össze konzerv tonhalat konzerv fehér babbal, paradicsommal, kígyóuborkával. Fogd fel a tonhalkonzervből az olajat, és azt használd öntetként. A saláta tetejét szórd meg kevés reszelt parmezánnal.

tonhal, saláta

Fotó: Shutterstock

Ez is érdekelhet:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink