Ez a vaníliás keksz nemcsak azért jó, mert nincs benne hozzáadott cukor, hanem mert a hozzávalóinak köszönhetően hosszú időre eltelít. Egy természetes édesítő, datolya kerül bele, és abból sem túl sokat. Habár a datolya energiatartalma nem mondható alacsonynak, a glikémiás indexe viszont kifejezetten az! A vaníliás kekszből edzés után nyugodtan elfogyaszthatunk egy-két szemet tízóraiként, uzsonnaként.
Felhasználhatjuk a kekszet úgy is, hogy 1 szemet kis darabokra tördelünk, egy müzlis tálkába tesszük, ráöntünk 1-2 evőkanál zsírszegény joghurtot, majd összekeverjük 1 csésze apróra vágott idénygyümölccsel. Már kész is a teljes értékű reggeli!
Vaníliás keksz
Hozzávalók (24 darabhoz):
90 g datolya
180 g mandulaliszt vagy őrölt mandula
225 g teljes kiőrlésű liszt
40 g chiamag
1 csipet só
1 db tojás
2 tk vaníliakivonat
50 g kókuszzsír
50 g 1:1 arányú energiamentes cukorhelyettesítő
2 ek víz
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Két tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
2. A datolyát vágjuk apróra, majd minden hozzávalót öntsük a konyhai robotgépbe, és járassuk addig, míg az hozzávalók masszává nem állnak össze. Ha túl száraznak, morzsalékosnak érezzük, adhatunk hozzá még egy pici vizet.
3. A tésztát szedjük szét 24 egyenlő darabkára, és formázzunk belőlük golyókat. Helyezzünk az egyik tepsire 12 darabot, majd értelemszerűen a másikra is ugyanennyit. Óvatosan lapítsuk le a golyókat a kezünkkel vagy egy villa segítségével.
4. Süssük a kekszeket 13 percig. Utána vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a vaníliás kekszet a tepsiben szobahőmérsékletűre hűlni.
Elkészítési idő: 20 perc
DF-tippek:
- A vaníliás keksz légmentesen záródó dobozban 4-5 napig eláll.
- Ha édesebb kekszet szeretnél, nyugodtan adj hozzá kicsivel több energiamentes cukorhelyettesítőt.
EZ IS ÉRDEKELHET: