1. Hétvégi buktató: Olyan ritkán vagyok itthon, minek főzzek? Rendeljünk!
Vagy menjünk étterembe, ebédelni, vacsorázni. A házhoz szállított vagy éttermi menük nagyon veszélyesek. Az csak egy dolog, hogy nem tudjuk pontosan, hogyan és miből készültek. De – különösen a gyorséttermi ételek – gyakran bővelkednek zsírban és cukorban. Ezenkívül sok helyen nagyon bőkezűen bánnak az adagokkal, mi pedig, ha már kifizettük, mindent elfogyasztunk a tányérról, többet eszünk a kelleténél. Ráadásul ilyenkor úgy érezzük, az egész heti robot után megérdemeljük a finom, zsíros falatokat. Aztán hétfőn reggel megérdemeljük azt a gyakorta 2-3 kiló pluszt is, amit ezek a hétvégi nagyevések okoznak.
Megoldás?
A terv: ne kínlódásnak, nyűgnek vagy feladatnak fogja fel a főzést. A főzés lehet játékos kikapcsolódás. Az egészséges, finom falatok ráadásul gyorsan elkészülnek, koordinálható az összetevők minősége, mennyisége. Jó kapcsolatterápia is lehet egy-egy közös főzés, ha pedig gyermek is van a családban, neki mindenképpen a házi koszt a legjobb. Összedobni egy kis sült vagy grillezett húst salátával, rittyenteni egy főzeléket vagy egy könnyű tésztát nem tart tovább 20-25 percnél.
B terv: Ha végképp a konyha és a főzés ellensége, akkor részesítse előnyben az egészséges éttermeket vagy válasszon okosan az étlapról. Látogasson el egy vegetáriánus vagy egy nyers-vegán étterembe. Kóstolja meg a szusit. Vagy egyszerűen csak válassza a görög salátát a sztrapacska helyett az étlapról.
2. Hétvégi buktató: Túl sok pia és kaja
Esti borozgatás, koktélozgatás, amolyan kiadós, amitől farkaséhes lesz az ember. Ismerős? Ugye, milyen farkasétvágyat tud okozni az alkohol? Bizony. Az alkohol nem csak azért hizlal, mert – egy-két ritka kivételtől eltekintve – nagyon magas a kalóriatartalma. Azért is, mert savat generál, amitől iszonyú éhesek leszünk. Ez esetben pedig nem salátalevélre fáj a fogunk, hanem minél zsírosabb, szénhidrátban gazdag falatokra, amelyek némiképp semlegesítik az alkoholt.
Megoldás?
Igyon minden pohár alkohol után egy pohár ásványvizet. Egyrészt így elkerülheti az alkohol dehidratáló hatását, másrészt a víz eltelíti a gyomrot. kerülje a tömény szeszt, annál nagyobb étvágyat egyetlen alkoholos ital sem generál. Ha már feltétlenül innia „kell”, fogyasszon finom, minőségi bort, lehetőleg szárazat.
3. Hétvégi buktató: Svédasztal a házibulin
Bizony, a svédasztal nagyon veszélyes. Pláne egy olyan házibulin, ahol bizonyára nem csak szörpöt szolgálnak fel. Számos finomság és étvágyat generáló alkohol csábít. Ilyenkor hajlamosak vagyunk mindent összevissza enni, édeset sóssal és fordítva. Amire persze jól csúszik valami finom ital.
Megoldás?
A terv: Készüljön tudatosan az estére. Vigyen magával valami egészséges előételt vagy nassolnivalót, így biztos lehet abban, hogy van olyan fogyasztható alternatíva, amely nem növeli a fenékméretet. Pakolja meg ezzel a tányérját és szép lassan csipegesse el.
B terv: Fogyasszon könnyű vacsorát még otthon és semmiképpen ne érkezzen éhesen a buliba. Teli pocakkal könnyebb nemet mondani a finomságokra
A TÚLEVÉSHEZ VEZETŐ ÚT! ÍGY SZÁMOLJON LE VELE!