A hétvége a pihenés és a nyugalom ideje. Valamint az óriási méreteket öltött evészeteké. Elég egy kiadós családi vacsora vagy egy kis kiruccanás a barátokkal vagy a kedvessel, és máris kísértések tucatjával kell szembenéznie. Ha hét közben tartotta is magát az egészséges táplálkozás elveihez, a hétvégén könnyen eshet a túlevés csapdájába. Amire persze mindig van magyarázat.

Így kerülje el a hétvégi túlevést

1. Hétvégi buktató: Olyan ritkán vagyok itthon, minek főzzek? Rendeljünk!

Vagy menjünk étterembe, ebédelni, vacsorázni. A házhoz szállított vagy éttermi menük nagyon veszélyesek. Az csak egy dolog, hogy nem tudjuk pontosan, hogyan és miből készültek. De – különösen a gyorséttermi ételek – gyakran bővelkednek zsírban és cukorban. Ezenkívül sok helyen nagyon bőkezűen bánnak az adagokkal, mi pedig, ha már kifizettük, mindent elfogyasztunk a tányérról, többet eszünk a kelleténél. Ráadásul ilyenkor úgy érezzük, az egész heti robot után megérdemeljük a finom, zsíros falatokat. Aztán hétfőn reggel megérdemeljük azt a gyakorta 2-3 kiló pluszt is, amit ezek a hétvégi nagyevések okoznak.

Megoldás?
A terv: ne kínlódásnak, nyűgnek vagy feladatnak fogja fel a főzést. A főzés lehet játékos kikapcsolódás. Az egészséges, finom falatok ráadásul gyorsan elkészülnek, koordinálható az összetevők minősége, mennyisége. Jó kapcsolatterápia is lehet egy-egy közös főzés, ha pedig gyermek is van a családban, neki mindenképpen a házi koszt a legjobb. Összedobni egy kis sült vagy grillezett húst salátával, rittyenteni egy főzeléket vagy egy könnyű tésztát nem tart tovább 20-25 percnél.

B terv: Ha végképp a konyha és a főzés ellensége, akkor részesítse előnyben az egészséges éttermeket vagy válasszon okosan az étlapról. Látogasson el egy vegetáriánus vagy egy nyers-vegán étterembe. Kóstolja meg a szusit. Vagy egyszerűen csak válassza a görög salátát a sztrapacska helyett az étlapról.

2. Hétvégi buktató: Túl sok pia és kaja

Esti borozgatás, koktélozgatás, amolyan kiadós, amitől farkaséhes lesz az ember. Ismerős? Ugye, milyen farkasétvágyat tud okozni az alkohol? Bizony. Az alkohol nem csak azért hizlal, mert – egy-két ritka kivételtől eltekintve – nagyon magas a kalóriatartalma. Azért is, mert savat generál, amitől iszonyú éhesek leszünk. Ez esetben pedig nem salátalevélre fáj a fogunk, hanem minél zsírosabb, szénhidrátban gazdag falatokra, amelyek némiképp semlegesítik az alkoholt.

Megoldás?
Igyon minden pohár alkohol után egy pohár ásványvizet. Egyrészt így elkerülheti az alkohol dehidratáló hatását, másrészt a víz eltelíti a gyomrot. kerülje a tömény szeszt, annál nagyobb étvágyat egyetlen alkoholos ital sem generál. Ha már feltétlenül innia „kell”, fogyasszon finom, minőségi bort, lehetőleg szárazat.

3. Hétvégi buktató: Svédasztal a házibulin

Bizony, a svédasztal nagyon veszélyes. Pláne egy olyan házibulin, ahol bizonyára nem csak szörpöt szolgálnak fel. Számos finomság és étvágyat generáló alkohol csábít. Ilyenkor hajlamosak vagyunk mindent összevissza enni, édeset sóssal és fordítva. Amire persze jól csúszik valami finom ital.

Megoldás?
A terv: Készüljön tudatosan az estére. Vigyen magával valami egészséges előételt vagy nassolnivalót, így biztos lehet abban, hogy van olyan fogyasztható alternatíva, amely nem növeli a fenékméretet. Pakolja meg ezzel a tányérját és szép lassan csipegesse el.

B terv: Fogyasszon könnyű vacsorát még otthon és semmiképpen ne érkezzen éhesen a buliba. Teli pocakkal könnyebb nemet mondani a finomságokra

A TÚLEVÉSHEZ VEZETŐ ÚT! ÍGY SZÁMOLJON LE VELE!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink