Néha érdemes lecserélni rá a rizsköretet, ha diétázol, ugyanis rendkívül egészséges.

Rendkívül egészséges: ismered meg az indiánkölest!

Peruban és Bolíviában már ősidők óta termesztik ezt az apró szemű gabonát, amely külsőre a köleshez hasonlít. Nagyon komoly fehérjeforrás, ráadásul teljes értékű fehérje, vagyis minden szükséges aminosavat tartalmaz. Így a szénhidrátszegény diétának is értékes része lehet, mivel nem emeli egekig a vércukor szintet. Nincs benne glutén, így a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Óriási a tápanyagtartalma: különösen sok magnézium és vas van benne, de kalcium és foszfor tartalma is említésre méltó. Gazdag B-vitaminokban, C- és E-vitaminban és béta-karotinban. A lúgosító hatású gabonák között tartják számon.

A legfinomabb quinoa trükkje

Köretként és salátaként is fogyasztható, ám érdemes ismerned a tökéletes quinoa elkészítésének trükkjét. Ha ugyanis egyszerűen, bő vízben megfőzöd és kevés sóval ízesíted, ragacsos, íztelen lesz. A quinoa-nak ugyanis nincs jellegzetes saját íze, a körülötte levő ételek aromáját veszi fel.

Quinoa ízletesen

Hozzávalók:

  • 1 csésze quinoa
  • 1 és egy negyed csésze zöldség- vagy húsleves alaplé
  • 1 teáskanál só
  • friss és szárított zöldfűszerek, paradicsom, durvára vágott dió, ízlés szerint

Így készítsd el:

1. Mosd meg a quinoa-t alaposan, hogy a felületéről eltávolítsd a szaponin-réteget, ami kesernyéssé teheti.

2. Minden csészényi száraz quinoa-hoz 1 és egy negyed csészényi folyadékot, és egy teáskanál sót számolj: ne vízben főzd, hanem zöldség- vagy húsleves-alaplében.

3. Először a levest forrald fel a sóval, majd add hozzá a quinoa-t, keverd meg jól, és forrald fel újra

4. Tegyél fedőt az edényre, és vedd takarékra a lángot. 20 percig főzd, majd zárd el a lángot, és hagyd újabb 20 percig fedő alatt pihenni.

5. Keverd össze villával, és ízesítsd rengeteg zöldfűszerrel, apróra vágott hagymával, paradicsomdarabokkal, de tehetsz bele más fűszereket, olajbogyót és durvára vágott diót is. Tálalhatod önmagában, salátaként, vagy húsok mellé köretként is.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink